cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, May 13, 2023

Hari raya ke 8 bersama keluarga




Nak cerita pasal sambutan raya lagi ni. 
kali ni nak sambut dgn adik beradik pulak. 
ye lah. 
since diarang tu semua dapat balik kampung di Johor dan i hanya beraya di Shah Alam sefamily. 
then diarang pun balik ke Selangor after few days beraya di Johor. 
then weekend kedua baru kami dapat beraya bersama. 
i invited them to my house. 

so i pun apa lagi lah kan. 
bersedia untuk menyediakan sajian buat diarang. 
ada yg mintak LAKSA JOHOR lah. 
Ada nak makan BERASAK lah. 
Nak makan LAMB OSMOT lah. 
Nak LAMB KARAHI lah. 
so ambo pun bersiap siaga lah kan. 


a day before i pun masakkan BERASAK dan KETUPAT LOI. 
dapat daun pisang cantik dr kawan hubby kat kuala selangor. 
suka hati i. 
cantik2 daun means hasil berasaknya pun cantik nnt. 

I masakkan jugak LAKSA JOHOR.
 permintaan Chef ciju.
nak makan dari hari raya lagi tak dapat2 katanya 
so i masakkan lah. 


ni lah separuh preparation my big table ni. 
tak boleh letakkan awal sebab nak makan panas2. 
tapi dah tau apa nak diservekan. 
nak pakai pinggan or mangkuk apa. 
sebab yang tolong prepare peralatan atan meja ni dibuat oleh Abang Irfan dan Abang Imran. 
Abang Luqman masak one dish lah pulak. 


once depa dah sampai begini lah 98% tersedia.
tinggal cake je tak letak lagi. 


Kalau tak silap ni Cik Rah yang bagi. 


I masak LAMB KARAHI.
LAMB OSMOT dan RAITA. 
AYAMAS tu pun Cik rah yang bagi. 


Ni semua i masakkan. 
NASI SAUSAGE i buat. 
LAKSA JOHOR pun. 


BERASAK dan KETUPAT LOI pun dpt dihidangkan. 
terpaksa gak dipotong dua cam tu. 
hehehee
DENDENG tu i beli. 
Cik Tie belikan ODEN dr FAMILY MART lah pulak.


NASI SAUSAGE panas2 kena dihidangkan. 


Dah favorite cake dari SECRET RECIPE. 
tak sure siapa yg sponsored. 
Sempena birthday Abang Luqman keesokan hari ni. 

ALHAMDULILAH.
saje je nak share apa yg i dpt sediakan. 
nnt nak share gambaq2 lah ye. 
tapi gambar tak de yang betul2 proper. 
candid je lah. 
tak pe. 
janji perut depa semua bergumbira. 


18 comments:

  1. Saya bingung mau pilih makan yg mana..semua nampak sedap πŸ˜€.senang pastinya berkumpul..bersama orang"tersayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. makan ajah lo mbak. insyallah nnt main ke sini ya.

      Delete
  2. kak yan kalau buat makan2 tak sah kalau semuanya sedap2 belakaaaaπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete
  3. Uniknya berasak dan ketupat loi.. belum pernah rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni traditional food org bugis. arwah nenek dulu belajar dr org bugis. terus jadi food kami tiap kali lebaran.

      Delete
  4. Beraye memang momen memnjakan diri. Balek kampung, makan2 adalah ciri khas hari raya.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah berkongsi rezeki dgn adik beradik... begitulah kan kalau adik-beradik ni mmg suka nk demand mcm² tp sy suka je mcm tu... selamat hari raya kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah. betul kan u. selamat hari raya gak. ada few days more kan.

      Delete
  6. hidangan kesemuanya menerbitkan liur...sangat lezat...aku ingin mencicipi yang dibungkus daun pisang...sertakue potong dan nasi sausage...yummy ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah..yg berbungkus pisang tu enak banget.

      Delete
  7. Kak Yan...nampak sedap semuanya tu..seronoknya beraya macam ni..SA raya ke 7 rasanya kena covid...spoiled je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. tgk awak kena covid lah pulak ye. take care ye.

      Delete
  8. Omg, pilihan makanannya enak semua kak πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜„. Saya gagal fokus dengan portugese egg tart ❤️πŸ‘.

    Laksa Johor juga fav saya. Tak pernah coba di Johor, tapi pernah rasakan di salah satu mall di KL. Sukaaa sangatπŸ‘. Pasti Puaslah para tamu disajikan hidangan2 enak seperti ini ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. alhamdulilah.. tamu2 pada suka. esp laksa johor. nnt main ke sini dong. eh Fanny, bagi link your blog. akak ngak bisa follow malah ngak bisa go to your blog.

      Delete

cliks..cliks