cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Sunday, March 26, 2023

Iftar pertama kami di tahun 2023.


Selamat berpuasa buat semua. 
masih tak lewat kan untuk mengucapkan selamat menyambut ramadan buat semua. 
masa  terlalu cepat berlalu. 
tup tup hari ni dah hari ke 4 ramadan. 
besok 5 hari dah. 
tup2 tinggal besok je nak raya. 

anyways, i nak share my first ramadan in 2023. 
kurang lebih cam sama je puasa i sekarang ni dah. 
esp bila mydaddi dah tak de ni. 
terasa sunyi. 
rindu suasana berbuka waktu mydaddi ada. 

kan now Chef Ciju and mymommi dah tinggal berasingan. 
diarang tinggal berdua di Subang Bestari. 
meninggalkan kami sefamily. 
ni dah masuk puasa tahun kedua lah yang diarang tak tinggal dengan kami. 

entah cam ne agaknya tahun ni tiba2 chef ciju n mymommi cakap nak sambut puasa sama2. 
seronok la kan. 
sure meriah rumah kami. 
lagi2 bila time berbuka. 

chef ciju dah warning siap2 kat  i.
hidangan berbuka kena yang berat2.
esp nasi. 
no nasi putih hokey. 
ok. akan ku sediakan. 


bila tiba waktu berbuka. 
ini lah yang dapat i disediakan. 
i made NASI AYAM. 
Ayamnya pulak i buat AYAM PERCIK. 


konon ala AYAM PERCIK AYAMAS. 
not bad lah. 
still got the taste lah. 
i masak guna ayam kampung. 
even 1 1/2 ekor i masak nampak cam sikit je kan.


Nasi nya pulak i gunakan beras wangi. 
melekit2 sikit. 
memang best lah kan. 
i tak minat nasi ayam yang nasinya berderai. 


for the chicken stock untuk membuat nasinya i dapat dari rebusan ceker ayam. 
then ceker tu lah soup utk nasi ayam i. 
and for the soup i added some dice potatoes. 

sebenarnya i ada tetamu on our first iftar ni. 
Aida. 
my ex staff yang dah macam family sendiri. 
at first i got sikit interview lah for her assignment kat my kedai. 
then after that we all pun merewang ke SACC sama2 chef ciju and mymommi. 
then aida pun hantar we all balik. 
masa tu lah i invited her to have the iftar sama2 kami. 
i umpan dia dgn nasi ayam. 
dah favorite dia katanya. 
so she stayed for iftar. 


bila i dah preparekan ayam percik tu cam noticed that ayam agak sikit. 
worried lah i kan. 
terus keluarkan PRAWN DIMSUM. 
mmg i ada je stock dimsum ni. 
terus i rebuskan bersama2 dgn kuah sup ceker ni. 
tambah lagi satu hidangan. 


chef ciju dok mengoder dessert. 
she ordered assorted of talam. 


i cant prepare my food on my big table anymore now. 
gara2 kaca meja pecah. 
nak kena ganti gak nanti bila nak raya. 


tetamu kehormat kami pada hari tu. 


ini lah pinggan i.


ex staff yang dah macam keluarga kami dah. 
alhamdulilah berselera semua makan. 
tangan ke sana ke sini mengambik makanan. 
nasi bertambah2 semuanya. 
nasi memang banyak i masak. 
tup2 ayam yang kononnya tadi cam tak cukup berlebih malah. 


belum sempat nasi turun ke perut, depa menempah coffee ZUS. 
memang lah depa ni. 
i pun dibelikan. 
hhhhh..
habis diet i ni. 

anyways, ALHAMDULILAH. 
syukur sangat yang kami dapat beriftar bersama2. 
bahagianya ALLAH je yang tau. 
lagi bahagia bila i tengok depa semua berselera makan nasi ayam buatan i. 
esok kita masak yang lain ye. 
apa menunya. 
tungguuuuu. 


 

8 comments:

  1. ada standby dimsum..bole masukkan dlm soup tu..yummyy....salam ramadhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye you.. kena ada lah kalau akak ni. hehehe. sebab akak ni jenis slow motion kat dapur. salam ramadan to u too dear.

      Delete
  2. salam ramadhan kak..selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan afzan. kejap je dah nak masuk seminggu kan.

      Delete
  3. Salam Ramadan kak. Meriah menu 1st iftor

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan ain. memula tu ramai. tu yg meriah semuanya.

      Delete
  4. Sedap semuanya tu ha..macam menarik ayam nasi ayam tu tukar jadi ayam percik...boleh cuba nanti ni

    ReplyDelete
  5. Salam Ramadhan kak yan, sedap2 semua menu tu. Tertarik plak kat prawn dimsum tu, nak kena cari juga lah.

    ReplyDelete

cliks..cliks