i dah tak rajin ke dapur sejak dua menjak ni.
macam2 hal jadi.
nanti lah i share apa yg dah terjadi since last month.
hari ni i nak share apa yang i masak 2 3 hari lepas.
i masak rebung.
rebung fresh.
kira i tak aci lah.
sebab i tak tau cam ne nak masak rebung from scratch.
i dapat rebung ni dari my SIL.
dia yg usahakan cam ne nak bagi rebung tu terus ke i then i boleh terus masak.
ada process nya kan sebelum kita boleh terus masak.
sebab i dapat dari my SIL tu katanya rebung tu dah siap2 direbus.
kiranya i tinggal masak je.
bila dapat je rebung ni i terus masakkan REBUNG MASAK LEMAK.
padankan dgn IKAN MASIN GORENG CILI.
adoiii sedapnya tekak.
hubby makan pun bertambah2.
then selang dua hari i masak lagi rebung.
MASAK LEMAK REBUNG UDANG.
ada dapat udang laut fresh2 tu.
then besarnya mmg besar bapak lah
udang n favorite Abang Irfan.
suka sangat lah dia.
sedap gak lah bila masak style cam ni.
Rebung ada lagi bersisa.
hubby suruh rebus sikit lagi.
SIL ada gak bagi PUCUK BETIK.
request dari Hubby.
i rebuskan gak PUCUK BETIK .
masa rebus pun dah rasa kepahitan daun betik ni.
tapi tak kesah.
memang suka pun.
i cicahkan pucuk betik ni dengan kuah pecal.
ya allah.
tak payah makan lain dah.
pucuk betik cicah kuah pecal tu pun dah superb to me.
sedap lah weiii.
Pahit dia ya ampun.
tapi layan je lah.
memang suka.
Nampak gaya minggu depan nak kena balik kampung.
nak cari pucuk betik lagi.
ALHAMDULILAH...
Sedap ye pucuk betik cecah kuah pecal. Eh, memang pecal tu temannya sayur-sayuran juga kan.
ReplyDeleteye amie. sedap sungguh lah. ada pulak rasa cekur nya tu. mmg best sangat. ratah je tak payah pakai nasi.
Deletekalau dana pun tak tau nak siang ke bersihkan rebung kalau dapat yang fresh, memang mati akal lah kak... hehehhe
ReplyDeletenampak sedap rebung bila dah di masak tu kak, pucuk betik dah lawankan dengan kuah pecah nampak sedap betul
ye lah Dana. nampak gaya sampai ke sudah busuk lah gamaknya.
Deletemmg sedap kalau masak pekat. ada udang. sedap.
Alhamdulilah. sedap nye lauk
ReplyDeletesesekali masak lauk kg. anak2 pelik sayur apa ibu masak ni.
Deleteuiiii yg nama masak lemak ni apa pun isinya sy ttp suka ;-)
ReplyDeleteoo ye ke. suka yg lomak2 yo.
Deletepahit tu ubat, kak. hehe. nampak sedap.
ReplyDeletemmg best. rasa2 macam nak masak lagi nnt.
DeleteSedapnya.. Macamana termiss your post ni, daun betik bole buat ulam interesting..
ReplyDeletemmg interesting. lauk pauk exotic kan.
DeletePucuk betik tu memang fav SA tu...cicah sambal belacan...rebung x berapa suka...tapi udang tu of course la suka kan...
ReplyDeleteSedap kan pucuk betik. pahit2 then cicah kuah pedas2 sikit. laju je.
Delete