cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, March 7, 2022

Beef Gosht my style my version




ada dlm peti beku tu 7 biji meatballs yang i buat sendiri. 
besar kurang lebih macam bola golf gitu. 
memang dah siap bermerinate dgn spice a bit lah. 
lebih i buat RISSOLES. 
dok fikir nak masak apa lah agaknya. 
nampak ada tinggal sebekas lagi so i pun cadang nak masak BEEF GOSHT. 
ala2 desi food lah cam tu. 


defrost naturally. 
agak2 lembut i pun mula lah tumis all the spices. 


masakkan bebola daging ni seketika dgn sikit air. 


ok lah. 
i share the recipe ye. 
tapi simple je lah. 
mudah sangat kalau ikut yg i bagi ni. 
then adjust2 lah sikit ikut tekak memasing kan. 

1. Frozen minch beef yg I dah perapkan dlmnya cumin n coriander powder, garam then I bulat2 mcm bola golf besarnya. 
2. Tumiskan 2 labu bawang besar (hiris nipis) sampai agak brown 
3. Then masukkan 2 tomato (ptg dadu) masakkan sampai tomato hancur. 
4. Masukkan 1 TBS ginger paste n 1 TBS garlic paste. 1 TBS cumin seeds n 1 TBS coriender powder n 1 TBS garam masala. 
5. Gaul rata dan biarkan agak kering. 
6. Then masukkan sikit air lalu masukkan bebola daging 
7. Biarkan seketika. 
8. Bubuh garam dan sikit chicken stock. 
9. Sebelum tutup api taburkan fresh coriender. 
Dah siappp..

*Letakkan yogurt pun ok. Cuma I x de stock kat peti es. Kira ok dah tu.


i makan dgn my BROWN RICE, PERIA KATAK, dan BENDI GORENG. 


sedap. 
still moist isi daging ni. 


Bau daun coriander memang mengancam selera i. 

lebihan kuah2 tu i buat cich cekodok.
or roti. 
or i buat spread on the wrap then letakkan salad pun sedap sangat. 
Insyallah nanti boleh cuba buat. 
memang sedap. 

 

14 comments:

  1. SA baru buat bolognese siap letak meatball banyak- banyak...hahahaha...nampak ni terus rasa terliur plak...nak cuba la nanti...

    ReplyDelete
  2. Sangat menggoda 😋
    Lagi pulak guna meatballs buatan sendiri, lebih sedap pastinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. betul sangat. rasa fresh je. nnt bolehlah buat ye.

      Delete
  3. Sedap nya Kak Yan, thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. br prasan tak reply lagi. hehehee.. u r welcome dear.

      Delete
  4. assalammualaikum
    nampak sedap tu. kalau bebola ayam pun sama juga caranya ke? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je Yaya. kena haluskan betul2 then bulat2kan.

      Delete
  5. Aroma daun ketumbar memang menggoda selera kan.

    ReplyDelete
  6. Terus lapar walau dah makan, pandainya masak semua sedap ada peria, bagus tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. masak utk org rumah boleh lah. depa kena makan gak walau tak enak. hehehe

      Delete

cliks..cliks