cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, January 15, 2022

Ciku pertama dari kebun sekangkang kera.


Siapa suka buah ciku?
i suka sangat. 
boleh berbijik2 lah kalau kena yang sedap manis tu. 
nak carik ciku ni sekarang kira susah sikit kan. 
tak senang2 kita dapat di kedai2 buah. 
ikut musim sungguh lah. 


after menanam dalam 2 tahun baru dapat merasa. 
at first i tak care pun bila nampak ciku ni berbuah. 
baja tidak apa pun tidak. 
but one day i tengok ehhh. besar lah pulak buah nya. 


dah agak tua dah. 
i pun petik lah. 
terus peram. 
tapi sentiasa i tengok2 kan. 
takut terlupa, rosak, langsung tak merasa. 


almost 2 hari kot diperam. 
ya allahhh..
sedapnya. 
manis. 
tak de cacat cela. 


dah potong i letak dulu dalam peti ice. 
nak makan sejuk2. 
share ramai2 ni. 


semua dapat rasa. 
seronok memasing. 

nak tunggu lagi lah. 
nak letak baja nnt. 
tak sabar nak tengok keluar putik then besar buahnya. 


6 comments:

  1. wahh.... ciku manis memamng sedap/ tambah plak hasil tuaian sendiri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli sometimes tak manis. yg ni mmg best sgt lah.

      Delete
  2. Terkenang pokok-pokok ciku tanaman arwah ayahanda di kampung. Manis rasanya bila dah masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya kan kalau di kg. macam2 dapat ditanam dan dapat dirasa anak cucu.

      Delete

cliks..cliks