cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, March 29, 2021

Tomyam Udang dengan Homemade tomyam paste.




Dah lama i tak update here. 
macam hal jadi dalam my life recently. 
so mood menulis or bergembang di sini agak merudum. 
bukan pasal tak de mood ke apa. 
tapi lebih kepada macam busy sikit. 
so all the sudden bila nampak hasil gambar2 yang ditangkap ada di Google Photo terus i plan nak menulis sikit lah. 
sekurang2nya ambik mood nak menulis ni.
bukan nak cerita apa sangat. 
so pelan2 kita sembang ye. 

dah makan tengahari ke?
plan nak masak apa tu?
ini cerita i semalam. 
i cooked for our lunch. 
masak apa ek?


well kalau ada lah daun ni.
Daun Ketumbar dengan udang i rasa yang paling sesuai adalah TOMYAM. 
dan i gunakan   MY HOMEMADE TOMYAM PASTE
dijamin halal.

i memang suka daun ketumbar. 
siap buat ulam lagi. 
then last 2 weeks i balik kampung Kuala Selangor. 
so kita borong udang laut fresh. 
my SIL jual RM50.
udang laut. 
udang fresh.
udang reasonable price. 


Ini lah rupa pengakhirannya. 


Ada ulam. 
termasuk lah daun ketumbar. 


Baby Kailan Oyster.
Fresh2. 
takat i gorengkan bawang putih dan halis. 
bagi hangus sikit. 
then masukkan kicap dan oyster sauce. 
then gaul2 sayur. 
jangan layu2. 


tak sah Tomyam tak de Telur Dadar kan. 
kita buat sikit. 
memula i goreng kan bawang putih seketul2 gitu.
then bila agak garing baru i curahkan bancuhan telur dgn bawang besar.
gorengkan tanpa cili. 


my tomyam banyak sayur. 
udang sorang seketui mana yang besar. 
kalau sedang2 sorang ambik lah 2 ekor. 
puas hati makan. 


my own tomyam. 


tak payah makan apa dah. 
hirup dia je. 
i masukkan nasi setakat 2 sudu je. 


dap ehhh. 


udang makan sekor besar2 best sungguh lah. 


alhamdulilah. 
syukur. 
segar je tomyam. 

tak lama lagi nak puasa dah kan. 
so i dah plan nak buat tomyam paste lagi nanti. 
boleh lah kita bertomyam nanti ye. 
insyallahh. 

 

2 comments:

cliks..cliks