cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Sunday, January 17, 2021

Winter in Kashmir



lama lah sudah tak update. 
awal tahun hilang semangat nak memblog. 
entahlah..
tapi i gagahkan gak. 

just nak share some pictures about Kashmir in winter. 
sorry lah ye. 
i ni memang kemaruk tul pasal Kashmir. 
tak dapat pegi dapat tgk gambar2 kashmir pun dah happy sangat. 
orang lain pun nyampah agaknya. 
eh..kalau hati dah suka apa je pun tak kesah kan. 
so i ikut kata hati. 
i suka sangat so i blog kan lah pasal kashmir je dalam blog i. 
hehehehehe

anyway now kashmir sedang winter. 
sama macam negara2 yang ada 4 musim ni. 
tengah cantik tengok snow merata. 
memutih je. 
i tak pernah lagi bertravel waktu winter. 
sekedar pegi waktu spring then pegi ke tanah tinggi sikit jumpa lah snow. 
some area memang still fully covered by the snow. 

i pulak ramai contact dari Kashmir. 
my tour guides pun ramai. 
some memang dah kenal lama. 
depa ni memang semangat lah share gambar2 kashmir in winter kat i. 
daripada i buang gambar depa ni baik i masukkan. 
tak dapat pegi kita tgk je lah kat sini ye. 


tak cantik ke?
cantik sangat kan. 
ini dari Mr Khurshid. 
boleh tgk INSTAGRAM dia.
WEBSITE  dia still under maintenance.


rumah dia ni area Dal Lake. 
u all tak geram ke tengok view cam ni. 
cantik sangat lah di bijik mata i ni. 


ya ampunnnn..
punya lah sejuk,


masyallahhh..
gebu gebas kan. 


Jamia Mosque yang diselaputi snow. 
i pun dah tak ingat siapa yang shared dgn i ni. 


Pak sedara arwah Fahad, Mr Ibrahim shared this mansion. 
I was there 2 times in 2012 and 2015.
in spring n autumn. 
mansion ada 20 bijik bilik. 
and for sure one hamam room. 
semua berkumpul dalam hamam ni in winter. 


ni lak rasa2nya si Zubair yang bagi. 
jalan nak masuk area rumah dia. 
memutih gini. 


tinggi betul salji nya. 


bila dah macam ni jalan pun licin. 
jatuh gedabak gedebuk lah gamaknya. 


laman putih je. 


bila dah penuh snow depa pun seronoklah kan. 


tinggi salji nya.


tengok je lah ye. 


masyallahhh..


cute kan..


sanggup ke kita?
hehe.. they are having fun.


such a lovely moment for sure. 

Keadaan ini berterusan sampai lah end February agaknya cam tu lah. 
katanya now Dal Lake frozen. 

i dapat some pictures yang masa ni Dal Lake baru nak membeku. 


waktu petang. 
tasik almost membeku.


masih lagi boleh berkayuh ni. 


kalau tak silap pictures dr drone borther Muazam.




dan ada satu dr Hazrabal Mosque. 
this mosque tepi tasik.


zubair shared this video. 
pancing jiwa kita biar teringin nak ke sana. 
adoiiii...
geram je kan. 
INSYALLLAHHHH.. 
bila C19 mulai mereda. 
dan bila ALLAH izinkan kita ke sana. 
maka terjadilah musafir kita ke sana nanti. 
bila?
dengan siapa?
berapa lama?
ALLAH saja yang tahu. 
ya rabbbb..



























 

6 comments:

  1. Tulis apa yang disukai.
    Memutih sahaja salji. Tebal.

    ReplyDelete
  2. Ya Allah betul lah kawan cakap tasik dal beku. Saya pun sedang mengimbau kenangan pi kashmir tahun 2019. Tengah sangkut kat taman tulip. Dah pergi pun rasa nak pi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo baru lagi pegi nya ye.. mmg rindu sgt dah. rasa nak terbang je ke san.

      Delete

cliks..cliks