i rasa macam nak share this menu.
tapi last time tu i share sambal ni ditumis.
tengok kat S I N I the recipe ye.
this time i tak tumis.
kita main rebus je semuanya.
bahan penting kena ada LENGKUAS.
i hiriskan halus2 cam atas ni.
nak banyak mana?
alaaaa.. ikut suka je.
selalunya lengkuas ni kena banyak.
kena rasa lengkuas tu.
i campurkan dengan CILI API KAMPUNG.
ini dalam sebungkus yang biasa dijual di pasar.
BAWANG BESAR/SEDANG 1 labu.
BAWANG PUTIH dalam 6 bijik.
i hiris halus.
tambah TEMPE.
terpulang u all.
dan ada TAUHU.
cuma kali ni i tak letakkan TAUHU.
just nak guna TEMPE je.
i masukkan dalam periuk.
air i biarkan mendidih dulu.
then masukkan LENGKUAS dan CILI API KAMPUNG.
cam ni ye.
then masukkan BAWANG BESAR dan BAWANG PUTIH yang dihiris tadi tu.
i tambah dengan IKAN BILIS.
dalam sejemput je.
mendidih2 gini ye.
then i added SANTAN KOTAK ni.
i guna setengah je.
campurkan.
kacau2 ye.
then i gunakan UDANG ni.
buatkan manis2 gitu.
Hubby suka kalau guna KERANG.
tapi i tak suka.
i alah sikit seafood yang bercekerang ni.
since UNDANG ni agak besar i potong kecik2 gini.
siap bertelur UDANG ni.
masukkan.
tapi jangan masak lelama setelah masukkan udang tau.
nanti UDANG tu keras.
then i masukkan ASAM KEPING.
Masukkan GARAM.
sikit GULA.
ikut rasa yeee..
thennn..
siappppp.
makan dengan nasi panas.
terangkat.
Unfortunately i tak de pulak gambar Sambal Tahun yang dah siap dalam mangkuk.
tak sempat nak ambik.
then langsung lupa2 nak tangkap sampailah waktu nak post kat blog.
tak kesah lah ye..
anywayyyy...
Unfortunately i tak de pulak gambar Sambal Tahun yang dah siap dalam mangkuk.
tak sempat nak ambik.
then langsung lupa2 nak tangkap sampailah waktu nak post kat blog.
tak kesah lah ye..
anywayyyy...
SELAMAT MENCUBA yeeee..
Sedapnya. Kalau sekali tengok macam masak lemak putih, tapi bukan. :) Love sangat cili padi banyak. ermm mesti pedas, lemak sedapnya! :) boleh cuba nanti
ReplyDeleteKurang lebih lah. Tp ni kena bau lengkuas baru sambal taun namanya. Then cili tu mmg kira nak bagi org yg makan tu pengsan kepedasan. Menyinga pedas dia syaza.
Deletemenariknya, dana tak pernah cuba masak sambal tahun rabus dan guna tempe kak... best jugak ni, nak kene cuba jugak...
ReplyDeletetempe tu masak apa pun sedap bagi dana
Ooo selalunya tumis ye Dana.
DeleteAkak pun main tambah2 je bahan dlm tu dgn tempe.nak ikut tekak kita lah kan.
wow weeee sedapnya kak...
ReplyDeletePedas terangkat.
Deletekat kmpong sy (orang jawa) menu ni memang paling laku keras. lagi2 time raya special menu sgt, pastu letak kulit lembu..
ReplyDeleteKalau guna kulit mmg best. Tp akak tak pandai nak masak lah gitu. Hehehehe.
DeleteSambal tahun ni dulu² ade waktu raya je kan kak. Sekarang bila² pun boleh buat..hihihi.. Lagi sedap bila dah 2,3 hari..cili dah pecah, pastu rasa dia pun dah sebati..memang pedas menyingaa ��
ReplyDeleteM not sure lah pasal hari raya tu. Sebab tak pernah jumpa. Biasanya kalau akak dtg ke majlis kawin org Jawa belah hubby. Ada lah sambal taun ni.
Deletesedapnye...xpernah jumpa lg yg rebus gini...
ReplyDeleteI buat je sendiri. Sebab x nak tumis2.
Deletekalau dapat udang yang besar lagi sedap kot
ReplyDeleteudang tu semuanya besar2. tapi i potong kecik2. nnt ingat nak letakkan besar2. baru terangkat kan.
DeleteTQ for the recipe kak..lama dah teringin nak buat tapi x pandai:p
ReplyDeletesy biasa makan yang letak hati n limpa lembu...bulan puasa selalu order..
Sebenarnya isi/lauk dlm tu boleh je letak memacam. X hal. Tp yg ori selalunya org pakai kulit lembu atau kerang.
DeleteNnt u boleh buat ni. Senang je.
Ammi macam tak pernah makan lauk ni. But how long can it last?
ReplyDeleteKalau u masak agak lama, boleh tahan lama. Tp better letak dlm peti ice. Last time yg i masak ni letak bukan kat freezer tau. Tahan dlm 2 minggu pun. Then panaskan balik. Better jgn pakai microwave.
DeleteNampak sedap tu. Tak pernah makan dan baru tahu namanya.
ReplyDeletemcm masak lemak je. tapi bezanya sebab main ramuan lengkuas n cili api.
Delete