cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 21, 2015

Sambal Tahun my version


I bukan 100% jawa.. tapi HB adalah 100% jawa.. his tekak is 95% tekak jawa.. since kawin i bukan jenis yang pandai bebeno masak masakan jawa ni.  tapi ada lah belajar sikit - sikit favorite HB ni.. but i know i m not a good wife lah.. pandai nak masak selalu for him..


but some times tu bagi lah surpriseeee!!!.. i ada buat Sambal Tahun for him.. bila dapat lauk ni, mak aiii. makan bertambah - tambah.. simple je pun nak buat..






ini bahan yang ditunjuk ajar kan kat  i.. i dapat guideline dari HB then masak je lah.. lepas masak, baru dia comment. 


Yang i buat.. 


1 1/2 bungkus cili api
Ada 3 bungkus tempe,
3 keping tauhu, 
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
seinci lengkuas.. (kalau jawa betul, depa suka guna bebanyak lengkuas ni)
halia seinci.. racik memanjang.lengkuas gak tau. 
santan sekotak
1/4 sudu teh serbuk kunyit. 
5 or 6 ekor udang sedang - sedang





Cam ne nak buat????

i tumiskan bawang merah dan bawang putih

then masukkan lengkuas dan halia

tumis lagi sampai naik bau, 

masukkan udang,

masukkan santan dan campurkan air.

masukkan cili dan masak kan cili tu sampai agak layu.

kemudian masukkan tempe

last sekali masukkan tauhu yang telah digoreng dan dipotong. 

nak bagi warna, i campurkan serbuk kunyit.. 

masukkan garam dan sedikit gula. bagi orang pure jawa ni, depa tak tumis tau. macam rebus je sekali dengan santan.. 







tauhu tu i goreng dulu ikut arahan HB.. ada orang campur dengan sayur kacang panjang.. ini semua terpulang.  udang boleh tukar pada babat, tukar pada pedal dan hati ayam pun boleh, kerang pun boleh.. pendek kata, buh lah ikut suka hati. yang penting cili dan lengkuas tu.. 





ini lah ghoper nya.. yang penting kat sini, cili tu umpama sayur lah.. macam masak sayur lemak cili lah gamaknya.. 





ini hasilnya.. sedap nya kalau nak makan, HB kata tunggu esoknya makan.. baru serap pedas kesemua bahan tadi.. apa - apa pun, selamat mencuba yeeee...

23 comments:

  1. ingatkan tadi sambalnya macam sambal kita kaler merah.. simple je rupanya.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. macam masak lemak je.. cuma sayur nya tu, cili lah..

      Delete
  2. Oooo...cilinya tak perlu ditumbuk atau dikisar, ya?

    Macam kuah lodeh pun ada rupanya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. cam kuah lodeh. so just gantikan sayur kepada cili.. jangan tumbuk tau kakcik.

      Delete
  3. yang selalu buat kat kampong tu bukan sambal tahun ke

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Yan,
    Sambal tahun yang guna kulit lembu tu pure jawa jugak kot kan kak, sedapnya....
    baru tahu yang boleh ganti dengan udang atau kerang.

    ReplyDelete
  5. sambal tahun ke sambal tauhu?konfius ni.hehe
    tapi cili kemain banyak.konfem pedas meletop letop.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal tahun.. sambal taun lah tu.. sama..

      sebab tu mmg pedas.. cili ganti sayur2. heeee melompat .

      Delete
  6. senang je nk bt ye kak... cilinya tak pyh di potong2 yek... jakun nih dana tka penah try...
    walaupun dana pure jawa....
    nnti nk try jgk lah... tp tak tau nk guna apa utk buat... kerang ke pedal ke apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili tak potong.. dan boleh guna apa2 pun.. kerang ke, udang ke, pedal, babat..

      Delete
  7. kak..i suka makan ni tapi frankly i tak tahu namanye..hahah..rupenye nama masakan ni sambal tahun..ok now i nak try :)

    ReplyDelete
  8. yummy...ala ala masak lemak cili padi jugak erk...tpi nmpak sangat sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..kurang lebih.. cuma sayur ganti dgn cili sekilo. heee

      Delete
  9. walaupun bapa sy jawa pure tp sy tak penah makan sambal tahun. Mak abah tak pernah masak kat rumah. Tp bila sy tanya diorg tahu sambal ni cuma tak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. jawa tpt lain kot.. ini jawa selangor.

      Delete
  10. sambal jawa yg saya selalu makan, yg ada kacang pjg, suun, tauhu, tempe tapi jenis kering nya....sedap jg nampak yg ni..memang bertambah-tambah nasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. noo.. tu we all panggil tumisan.. kering je kan.

      Delete
  11. cakap dgn hubby tu kalo jawa anak tak 10 orang tu bukan jawa 100% asli namanyer., harhar2 matikla wak ;D

    ReplyDelete

cliks..cliks