cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 30, 2015

Cerita Eid Qurban kami...




Cerita Japan??? Aduiiii.. entah bila nak habis.. i rasa better i cerita pasal raya dulu.. sementelah 

semangat lagi berkobar - kobar ni..nak upload gambaq Japan, i still got some problem.. and all these 

pictures adalah dari my handphone.. so i loaded all these pics to blog thru my phone. but i buat entry 

by using my laptop.. i rasa i got problem with MacKeeper.. nanti lah.. now lagi malas nak betulkan.. 

biarkan i settle all these story telling dulu then fix my Macbook. 




Okkkk.. balik kampung on Tuesday.. we arrived there at nite.. bit tired lah even the traffic was so 

smooth.. ye lah.. tadak orang balik lagi kot..  So esoknya on Wednesday, we went to pekan Serkat.. 

(activity yang sentiasa dibuat, pegi beli sarapan langsung tinjau Tanjung Piai.).  Ada pasar lambak.. 

sooo





i bought something.. teringin nak buat Rendang Ayam dan Sambal Tahun. Mesti ada yang pedas 

bagi menyenangkan selera HB. Suka tengok sayur - sayur segar even udara tak segar. heeeeee.. Balik 

i terus masak sambal tahun.  dan late evening baru i mulakan buat Rendang Ayam. 







since banyak barang dapur My Mommi menghilang entah ke mana gara - gara bikin new kitchen, i 

just cooked my rendang guna rice cooker. ALHAMDULILAH ok je.. 







meanwhile, My Mommi buat   B E R A S A K. (ramai dah tau sekarang pasal berasak).  kat sini i 

link kan some of my N3 about BERASAK.. Kat    S I N I,   S I N I,  dan   S I N I.  so those yang nak 

mencuba buat,  boleh refer sini ye... 






bagi yang kurang expert, memang ada besar kecik lah berasak My Mommi ni.. so as the expertise in

 this bungkus membungkus berasak, i altered some of the berasak yang sudah dibuat.. so yang atas 

ini  hasil tangan i.. cewahhhh!! sama besar, sama nipis, sama cantik. heeeeee... ye lahhh... dah 

berpuluh tahun asyik buat benda ni.. dari zaman kecik sampai dah zaman hampir - hampir boleh jadi 

nenek ni lah kan.. apa tak ok nya kannzzz.. dah siap tinggal bungkus balik dan rebus.. 








anyway,, ini sebahagian yang dibeli oleh HB di Rambah. My Daddi ada gak beli berasak.. tapiiii.. 

memang tak leh lawan yang My Mommi bikin.. totally out lah.. heeeee.. but stil boleh makan lahh. 

cuma standard tu memang very high. 







ok.. balik cerita food pagi raya kami.. we all masak gak Sambal Goreng .. yang tak pernah miss.. 

yang kalau makan berasak kena makan dengan yang ni.. Jawa kita kawin kan dengan Bugis.. ok lah 

kannn muhibbah..  tu yang i goreng tempe tu.. 





dan ini lah My Mommi big table for the morning eid. Berasak yang sudah diservekan dengan i 

potong - potong kan dua.. saje je nak kasik cantik kunun. 






dah siap sedia menanti wong lanang balik dari masjid.. 





gambar kami semua tak ada.. ada tak de, gambar My Abduls.. MASYALLAHH.. they are so TALL, 

so BIG.. 






dan Atuk Yayi pun almost tenggelam dibuat depa.. 






Ok lahhhh. serba sikit cerita eid i.. dan atas ni adalah sajian yang i dah letakkan atas my pinggan.. i 

took 2 pcs of ketupat lo (yang ni sama macam berasak cuma menggunakan beras pulut dan yang ini 

adalah yang dibeli.. rasanya better dari berasak yang dibeli tu..). and i took one pcs of berasak yang i 

buat. Rendang Ayam, be specific, i took ceker you.. wallahhhhhh... sambal tahun, dan i tambah 

perasa tekak i, i ulam dengan daun ketumbar.. MASYALLAH BARAKALLAHHH.. enak banget 

deh.. ok lahhh. ni je yang boleh i share.. i need to start back my Japan's story. so sooonnnn..

24 comments:

  1. wallah..sedapnya yg dlm pinggan tu...berasak nmpak mcm lontong asli, yg style org Jawa buat tu kan..

    ReplyDelete
  2. org bugis d sabah panggil berasak tu is 'buras'..cara msk bungkus semua nya sama..d mkn brsama ayam msk langkuas..sy x prna bt lg buras n aym msk langkuas..sbb bkn org bugis..hee..sy bngsa brunei..besa mkn kelupis or lamban ..serupa mcm ketupat sbb d bt dr beras pulut plus santan..cara bungkus n daun pembngkus beza..

    ReplyDelete
  3. nampak mcm sedap berasak... xpernah tengok n mkn lg... huhu

    ReplyDelete
  4. bestnya kak tgk sesi msk2 akak nih... yelah dulu arwah nyai dana org bugis pun dia biasa msk burasak nih... sedap kan... dana paling suka ketupat lui tuh... nyum2....

    lepat pulut tuh kt johor je ada kot tmpt lain tak penah jumpa kan kak... pun sedap jgk... semua mmg kene lah ngn tekak dana...
    amboih akka pun suke mkn ceker jgk yek... geng lah kite...
    klu bt rendang ayam... berebut2 adik2 cop ceker heheheh

    ReplyDelete
  5. wak tekak jawa xleh nak mamam brasak tuuu., huhu2

    ReplyDelete
  6. dulu2 selalu jugak rasa berasak ni sbb mak kawan ade buat tp skrg ni xde dah sbb dah jrg jumpa.

    ReplyDelete
  7. jawa ye? samalah kita
    bezanya saya tak pandai cakap jawa...paham sikit2 aje
    wah menu pagi raya...penuh meja!
    siap ada ulam! lapo saya dibuatnya =)

    ReplyDelete
  8. meriahnya menu raya akk...bestkan masak ramai ramai...menu kami lontong dengan sambal sotong je...

    PS: betulkan untung nasib sorg ibu, sian plak mak kawan akk tu...kitorg pown rindu air tangan mak...dlu ada jugak la mak kt dapur, bertiga riuh dpur jdinya, skank dah tinggal berdua je rietta dengan adeq...tpi tetap happy sebab mak raya dirumah, wlau hanya baring atas katil...

    ReplyDelete
  9. Raya haji kali ini kakak tak dpt merasa burasak sebab kakak ipar kakak tak sihat
    Raya aidil fitri lepas adalah..

    ReplyDelete
  10. Huh! meriahnya hidangan... saat yang paling seronok pada saya... berkumpul dan menikmati hidangan di pagi rasa ramai-ramai bersama famili.

    Macam mana pun kita mesti kata yang mak kita buat jugak yang paling sedap! sebab kita dah biasa dengan 'air tangannya'. Semua cukup... asam garamnya.

    ReplyDelete
  11. lucu je bila akak mention 3 abdul.hihihi
    seswai sgt :D

    ReplyDelete
  12. raya kat kl je kak....tapi 2 hari merewang di surau...majlis buka puasa n korban...penat rasa badan

    ReplyDelete
  13. sedapnya kak yan. Rindu nak makan burasak akak.

    ReplyDelete
  14. Rasa kampung kita sama lah.. arwah ayah kita asal pontian huhuu.. selalu turun jugak tanjung piai .. :D

    Oh sebutan betul dia berasak.. dari kecil kita panggil purasak... sedap lama tak makan dah huhu.. :D

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan daripada followers #1164
    sedapnya berasak tu.. gigihnya akak buat.. terbaekk..

    Jom FOLO kami

    ReplyDelete
  16. nampak sedan rendang tu kak... kami raya kat KL aje tahun.

    ReplyDelete
  17. Burasak tu mcm nsi impit ke x penah rsa lgi nmpk menarik

    ReplyDelete
  18. Salam kak...lamanya tak menjenguk ke sini.Rindu ngan cerita akak.Okey..nk gi khatam entry lepas dulu...hihihi

    ReplyDelete
  19. sedapnya k yan....nampak rendang tu terus meleleh air liur..sungguh ni....

    ReplyDelete
  20. makan berasak pun kak umah kak yan je ritu...hehehehe

    ReplyDelete
  21. Yayi...my arwah bapak juga dipanggil Yayi oleh cucu2nya

    ReplyDelete
  22. alahaiiii sedapnya.... raya nnt nk dtg umah akk laa nk rasa berasak tu...boleh? ;-)

    ReplyDelete

cliks..cliks