cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, September 19, 2015

Arigato Nipon (12) - Kami ke Nara, ke Kasuga Taisha Shrine dan Todaiji Temple


Ok..ok... kita cerita cepat2 pasal Japan ni ye.lama nya nak abis.. i sud habiskan N3 about Japan ni sebab nanti kan nak jalan tempat lain pulak kannn.. ada nanti tak habis cerita Japan, i cerita tempat lain lak... 

anyway, even i tak leh nak bagi details  pasal Japan ni, i just wanna share my experience lah ye.. share the moment.. okkk. hari ni nak cerita pasal deers di Nara.. ini dah hari ke berapa ye... kejap kira.. okk.. Day 5.  Seperti biasa, we all tak lah rushing beriya - iya sangat.. sebab bukan seluruh tempat kat Japan ni we all nak jelajah.. kena free and easy.. biar kenangan tu betul2 serap di hati.. no need to rush lah..






Jadi hari ni nak ke Nara, nak tengok deers.. seronok tengok segala orang yang ke Japan ni, tak nak lepas kan peluang nak tengok deers.. kat Malaysia tak lah pulak i beriya nak nengoknya.. kot ke Japan lak.. heeee.. well dah namanya travel kan.. sure nak ada kan activity kalau ke tempat yang istimewa tu kan.. 


macma biasa, we all tak lah breakfast kat ryokan.. (sebenarnya dari mula sampai Japan pun kitarang tka beriya breakfast kat hotel, sebab kitarang amik kat luar je.)  ari ni agak lembab cuaca di Kyoto... Haiiii!! rezeki kami di sini.. My Japanese friend cakap, this early spring dipanggil  wet spring.. sebab hujan je.. apa - apa pun, tak kesahlah. bukan selalukan main hujan. heeeeee... just enjoy the moment lah..






we took Nara Line.. tickets tak hengat dah berapa hengget.. the distance by Nara Line dalam 35 kilometeres lah cam tu.. kalau jauh sikit pun maybe dalam 40 kilometeres.. (sorry .. nanti experience lah sendiri, tapi kurang lebih tu lah distance nya..).. tak pee...ni haaahhh!!



JR Nara Line: Y690, 45 minutes by express (kaisoku), 70 minutes by local (futsu), departs from JR Kyoto Station in Kyoto and arrives at JR Nara Station in Nara
Kintetsu Nara Line: Y1110, 35 minutes by express (tokkyu), departs from Kintetsu Kyoto Station (on the south side of JR Kyoto Station) in Kyoto and arrives at Kintetsu Nara Station in Nara.

i copy paste kat sini some information about Nara Line. so cam kat atas tu ye.. tu lah gara - gara dah lama sangat.. and some  notes pun i dah lupa campak kat mana.. apa - apa pun just enjoy my pictures ye...





keluar je dari train, pergghhh!!! sejuk nya bebbb.. angin tok sah kata lah.. gegel lutut yang dah sedia gegel ni.. sejuk bebeno.. kami terus ke Information Counter.. (my tip, dont worry lah kalau tak faham ke, tak tau ke, just cari any information counter, dan tanyalah apa2 pun yang berkaitan, atau paling tidak, just ringankan bibir tu.. tanya je kat sesiapa..trust me, depa pasti akan RELA HATI menolong).  dan kita tak akan sesat even di negara yang cakap itik dan kita berbahasa ayam.. heeeee






once dapat info, kami terus dapatkan map di information counter tu. bila tengok - tengok tu, makkk aiii.. jauh nak menapak tu.. dah tu hujan.. nampak gayanyaaaa... cab lah.. heeee






tapi apa - apa pun, kita breakfast dulu.. kan tadi tak breakfast lagi.. jommm.. 
ni haahh !! yang kami makan ni je.. tapi banyak weii.. lapaq sungguh.. coffee lagi.. lepas breakfast baru kami turun dari station dan terus amik cab.. dan terus kami cakap kat pakcik taxi tu nak ke Kasuga Taisha.. Zuppp!! laju je dia.. sepanjang jalan memang hujan je.. memang cantik area Nara ni... verangan gak nak jenjalan.. tapi kan masa kami kat dalam cab tu dah rasa yang Kasuga Taisha ni jauh bebeno dan tak layak untuk insan seperti kami. heeeeee... tak larat nak jenjalan.. i tak hengat lah berapa kami naik taxi tu.. kira - kira plus minus dalam RM20 lah cam tu...





sampai je, dah banyak dah deers di situ.. sibuk makan depa ni... i selit kan kat sini sikit info pasal Kasuga Taisha ni ye.. 


Kasuga Grand Shrine  is a Shinto shrine in the city of Nara, in Nara PrefectureJapan. Established in 768 AD and rebuilt several times over the centuries, it is the shrine of the Fujiwara family. The interior is famous for its many bronze lanterns, as well as the many stone lanterns that lead up the shrine. The architectural style Kasuga-zukuri takes its name from Kasuga Shrine's honden (sanctuary).
Kasuga Shrine, and the Kasugayama Primeval Forest near it, are registered as a UNESCO World Heritage Site as part of the "Historic Monuments of Ancient Nara". The path to Kasuga Shrine passes through Deer Park. In Deer Park, deer are able to roam freely and are believed to be sacred messengers of the Shinto gods that inhabit the shrine and surrounding mountainous terrain. Kasuga Shrine and the deer have been featured in several paintings and works of art of the Nambokucho Period. 





memang seronok kami.. banyak sangat lanterns kat sini.. Kalau ikut info, over three thousand stone lanterns line the way..just imagine lah.. dan deers tu lak roaming around the forrest and lanterns tu.. 





Abang Luqman and Chef CiJu lak kemain seronok bagi makan kat deers ni.. kena beli biscuits depa ni...











sebenarnya shrine tu lagi ke atas tu.. tapi tak kose lah Mak Bedah nak naik ke sana tu.. cukup lah takat sampai di bibir shrine ni je.. lagipun hujan (heeee...alasan kan.. sebenarnya malas). 





even nampak cam tak ganas deers kat sini, but we need to be very careful.. sebab depa ni jenis liar.. mana tau all the sudden, disondolnya kita kan.. heeee





memang berebut - rebut sungguh depa ni.. tak sopan langsung. 












larikan diri kejap dari si anak - anak dan mak bapak rusa tu sume.. let us berposing dalam hutan cantik ni.. memang best lah.. 





berhujan kami di sini.






tak kuasa kan nak naik dan tengok shrine tu.. so ini dah kira bukti i sampai sini tau. heeee tak adventerous langsung kann.. hhhhh. ok lahh.. hujan memang langsung tak berhenti.. sampai kan nak bukti hujan masa kat situ, tu haahh our gambar pakai payung. 


lepas tu kitarang pun beredar dan terus ke bus stop.. tunggu je lah bus dalam hujan tu.. sambil jumpa one gurl dari Thailand.. ke Japan sorang - sorang lagi. dan dia bagi tau, dia asyik sesat memanjang.. tapi she took quite a long time to spend in Japan. almost 3 weeks kalau tak silap i.  then kami sesama naik bus dan stop kat area Todaiji Temple.. (i hampir - hampir kehilangan my camera masa dalam bus ni.. ) tapi that gurl terus bagi tau i yang i tinggalkan camera atas seat.. berderau darah you... hhhh..masih rezeki i.. thanks to the gurl. 






turun dari bus, jalan pelan - pelan dan pandang keliling.. memang best.. deers pun masih bersepah - sepah.. sorry lah ye.. terpaksa menayang muka je i.. alaaa... sesekali kann.. apa salahnya.. kat shah alam mana ada pintu ni kan. heee




tangkap je lah gambo ..





tengok kanak - kanak ni... ada assignment lah tu kan...






dan kami menuju ke sini.. at first kitarang tak nak lah ke temple ni.. tapi memandangkan dah berhenti tadi di bus stop, terus je lah singgah kejap.. tak tau sebenarnya yang kami ni di area Todaiji Temple. heeeee.. bila nampak signage, terus je lah pegi.. ingatkan jauh lagi..





me and Chef CiJu tak kuasa lah nak jalan lagi.. i suruh je Abang Luqman ke sana.. we all sibuk shopping food kat kedai berderet tu.. sambil beli lah biscuits si rusa ni..






sambil memandang keliling. memang best.. hijau je.. so fresh so cool. 






agak gondol je kan tanahnya tu.. 





kami cari tempat yang sesuai.. we all lapaq you.. time to have our lunch.. makan senang je.. onagiri je.. sambik ditemani si rusa - rusa ni lahh.. eeeeee...tak kenyang - kenyang depa ni.

















ada ke dia sondol my vont..ttt.. eee.. sebab i tak bagi tadi tu. bukan tak nak bagi.. tapi bit panic lah..










After some times we spent here, we decided to leave.. ada banyak tempat lagi yang memang kami nak pegi before leaving for Tokyo tomorrow.. so we just have few times left.. tu yang terus amik cab, then ke Nara Station amik  train dan terus menuju balik ke Kyoto. 



Eeeehhhh!!! kat Kyoto Station sempat lagi singgah Manneken Waffle.. kena rasa you.. i lak jenis yang suka manis - manis ni, terus je suruh Chef CiJu sambar barang satu dua kann..









jangan tak beli Chef CiJu. Lepas dari ni kami terus balik ke Ryokan dulu dah bersihkan diri... kami nak all out lepas ni.. nak pegi jenjalan lagi dan pegi makan.. Okkk.. nanti i share ke mana kami pegi yeee.. tungguuu.. sambil layan video kat bawah ni.. 



        


9 comments:

  1. Replies
    1. payung cumel sebab tuannya besaq. heeee..

      tak larat lah dear nak hangkut yg besar.. payung yg kocik tu pun dekat RM20.. heee

      Delete
  2. rasa fresh selepas hujan..deers tu lapo, lepas hujan...Manneken Waffle tu memang sedap sangat, banyak perisa lak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. kelaparan kot nohas..

      memang sedap manneken waffle tu.. semua flavor rasanya sedap kot.. teringat2 dahh..

      Delete
  3. manneken waffle tu nmpk yummeh nya kak...

    ReplyDelete

cliks..cliks