cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, September 29, 2015

Suasana kampung bila jerebu


baru balik cuti.. cuti raya.. raya kat my hometown lak kami this raya haji.. 

since last year, we celebrated eid qurban kat kampung after almost 15 years beraya di KL dan Shah 

Alam. 

memang happy lah kan kalau raya di kampung.. 

tapi raya kali ni malah lebih tepat lagi balik kampung kali ni tak seenak waktu - waktu sebelumnya..

kenapa?? hhhh Jerebu lah sebabnya..

kurang enjoy sebab kita hilang nikmat udara segar di kampung. 





lagi di highway dah terasa.. ini waktu on the way back to my hometown.  Highway Seremban kalau 

tak silap.. scary.. macam masuk ghost town. 






bila di kampung, keesokan harinya haze makin teruk.. we went to Pontian.. ke town.. singgah tepi 

pantai.. Hubby kata cantik area ni.. kawasan tebus laut. tempat orang pancing ikan dan dating - dating gitu.. 

sedih.. kami ke sana,  tapi tak dapat nikmat pemandangan indah tepi laut.. kapal - kapal besar lenyap 

ditelan dek haze.. memang menakutkan..


kalau di kampung gak, kebiasaanya tiap pagi i n hubby akan ronda kampung. sampai tanjung piai..

suka tangkap gambar kat kunci air tu.. 





tapi hari tu, tengoklah matahari pagi tu.. sedih nak keluar dia. merah je cam tu.. matahari sakit.






another shot.. tempatnya my favorite.. tapi hari tu.. sendu.. 






tak seperti ni.. ini shot 3 bulan lalu.. raya puasa lalu.. sinaran mentari pagi tu buat kan this view looks 

so awesome. i just touch up sikit je.. sebab nak letak kan di Instagram.. 






sehari sebelum balik Shah Alam, i ronda lagi kampung dengan Hubby.. memang our habit lah. hari 

ni 


haze agak berkurang.. so nampak hijau sikit..






nampak lak buah seletop ni.. 









jenjalan sampai ke Jetty Sungai Boh..suka..









another jetty.. i tak ingat apa tah..










ini lak suasana di Kampung Sungai Kuali. 






rumah kayu under construction menarik minat i.






ini yang i edit for instagram..






berhadapan lak dengan rumah ni..






ini yang sudah i edit sikit.. dan close up.. Rumah Traditional Daeng Haddadek.






and another new modern mosque in progress..





ok lahhh.. penat dah cerita haze.. cerita ronda kampung.. nak cerita sikit pasal makan pisang goreng..

kat Johor ni, orang makan pisang goreng pasti cicah dengan kicap.. 

yang ni pun sama.. cuma kicap cili dia tu ada letak sikit kacang tumbuk. sedap weiiii..

kalau sesiapa yang bercuti ke Taman Negara Tanjung Piai, or bercuti ke selatan Pontian, boleh lah 

singgah di sini.. On the way, belah kanan dekat dengan Simpang Tenggayun. sedappp 

weiii..sedappp..







dan yang ini lak.. Lontong Kering.. pun sedap..  boleh cari dekat area Tanjung Piai tu..Warung Mak 

Uda.. sebelah Warung Mee Tongkang..


Ok lahh. tu lah cerita haze.. cerita kampung, cerita makan - makan..balik semalam kami makan jem 7 

jam dalam kereta.. Ya ALLAHHH.. capek banget aku..





tambah menakutkan. ini lah suasana semalam.. memang macam dalam ghost town.. berjerebu 

sepanjang jalan... anyway, still cuti yang membahagiakan.. bahagia perut gak...hopefully jerebu akan 

cepat berlalu pergi.. 

19 comments:

  1. Sayangnya bila keindahan tidak dapat dinikmati, seperti juga bila kita sakit semua jadi serba tak kena... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kakcik.. sedih sangat bila tak boleh nak keluar dari kereta.. tgk dr dlm kereta je.. tak best langsung.

      Delete
  2. dh lama tak berendut kat pantai pontian tuuu ., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa..haa... org Johor ye.. perkataan yg cukup synonym dgn org Johor.

      Delete
  3. cantek2 gambar permandangan kampung tuh.. nyaman dan menenangkan.
    balik kampung memang sonok kan~ semua lah seronok.. tambah2 dapat makan masakan mak serta makanan yang susah nak dapat kat shah alam (kita pon duk shah alam jugak) mmg indahnye dunia kalo di kampung. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. shah alam pat mana tu?

      memang indah di kampung.. seronok sangat.. balik2 je tgk weighing scale melompat 3 4 kilo.. aduiyaiii..

      Delete
  4. mmg betul kak... trk betul jerebu masa balik raya aritu... tp hari sabtu tu alhamdulillah dh beransur hilang tp kt kl pulak jerebu nyer msh tebal lg...
    ni dana sampai takde sore batuk2 dek kerana jerebu lah nih...

    bestnya tgk pemandangan sekitar kampung akak... msti senang dpt ikan fresh2 kan...

    org johor mmg terkenal ngn pisang goreng cicah sambal kicap tak kisahla duk kg ke duk bandar kan kak... baru lah ngam

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang teruk lah jelebu ( macam bomoh malaysia sebut..heeee ) dana . sedih sungguh..

      the best is the pisang goreng lah lorrr..

      Delete
  5. owh sungai kuali tu macam familiar jer kan...no 33 ye Ziyaan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye lah. i terforgot the address... silap tak amik gambo kan.

      Delete
  6. Replies
    1. ALHAMDULILAH.. but just spoil dek jerebu tu kan.

      Delete
  7. Bestnya balik kpg,klu x jerebu lagi seronok jln2 kpg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. tapi nak wat cam no. dua'a all gonna be ok soon..

      Delete
  8. akak , saya pernah sampai tg piai...ikut husband .kami duduk tg piai resort kot..x ingat dah..kunun2 mcm honeymoon...1 month lepas kahwin husband keja kat sana.masa tu lah saya mkan laksa johor yg sgt sedap...melelh...hehehe

    ReplyDelete
  9. Sekarang dah jarang balik kampung di pontian..
    Rindu nak layan suasana di sana :D

    ReplyDelete
  10. salams kak yan

    cantiknya kampung akak.....:)

    ReplyDelete
  11. kak yan...alin suka rumah tradisional camtu...tp kos memang mahal kan...

    ReplyDelete
  12. tu yg istimewanya kan kak bila kg dkt dgn laut.... tp tu laa... jerebu ni... nk enjoy2 sakan kt luar pun kena fikir 2-3 kali...


    lamanyaaaaaa tak mkn goreng pisang dgn kicap!!!

    ReplyDelete

cliks..cliks