cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, October 14, 2015

Hilangnya seorang sahabat, Fahad Ali


Pagi Isnin lalu..

i got a phone call dari cousin to my kashmiri's friend, Mudasir.. but i cant talk too long coz i was in a middle of something.. tengah mencari tempat dengan hubby.. then i asked him to call me back within   10  minutes times. but then once kitarang dapat dah tempat yang dicari tu, without waiting for him to call me back, i pun called him.. 

dalam kepala mengagak sure Mudasir nak kirim apa - apa melalui i since i wanna go to Kashmir tak lama lagi.. at first happily asked him this and that.. but then terus dia cakap, "Puan Azian, i wanna tell you one sad news". terkedu sekejap.. sad cam ne lah agaknya tu.. kepala i macam stop kejap then i asked back, " sad? about what?"..

then dia terus cakap sambil suara macam hilang sebab menangis, "Fahad passed away last nite." hilang senyum i, terus i menjerit.. "What??? What??? Are u kidding me?? is it true?? Mudasir please tell me what happened? are u serious? 

tersentap, but i didnt cry.  i terus tanya what happened.. tapi dia sendiri tak dapat the real story.. and need to wait for the story from Kashmir. 

Goshhhh... Ya ALLAHHH.. my best friend.. my buddy.. my brother from Kashmir dah meninggal?? baru hari Sabtu lepas dia whatapps me.. sebab i tanya pasal package yang i perlu bayar for my next trip to Kashmir soon.. 

i rasa blur and blank lah. kepala rasa kosong.. Hubby di sebelah tercengang - cengang.. I told him, B, Fahad meninggal.. still i tak menangis.. cuma sebak.. Hubby termenung kejap.. dan cakap kat i, u be calm. bila Hubby keluar dari kereta sebab ada urusan, i jadi lost.. i called balik Mudasir..

"Mudasir, Mudasir, is it true the news? I terus menangis merugu - rugu tanpa malu dengan Mudasir.. terus dia menenangkan i.. suruh i bersabar..YA ALLAHHH....  I LOST MY BELOVED BROTHER DI BUMI KASHMIR.

hhhhh....sedikit cerita macamana i boleh kenal dan baik dengan manusia yang bernama FAHAD ALI ini.. semuanya gara - gara TravBuddy.. kat situ i tulis negara yangi teringin i   lawati dalam hidup i. tempat impian lah.. .. and i mentioned there, Kashmir.  it was in 2010.. One day i got a friend request dari dia.. tengok ooooo orang Kashmir.. suka lah i..added him. then dia pun messaged me back..then dia sapa i, "Hai Puan, apa khabar?".. terkejut lah kan... how come this mamat tau bahasa melayu.. so since then lah we became good friends..

we always talked about Kashmir.. dan nak jadi cerita, i sakit teruk in 2011.. and diagnosed dengan archnoid cyst. then depress teruk.. so senyap langsung tak pandang internet.. and one day, dia menyapa i.. why so quiet? what happened to you.. are u ok? then i ceritakan keadaan i.. terus dia bilang, "yan, trust ALLAH.. and come to Kashmir".. hhhhh.. how it cud be. cam ne nak pegi tempat bergolak tu.. 

dia terus cakap TRUST ALLAH, first of all, tak pe, u tengok je youtube.. maka setiap hari, i bukak segala cerita tentang Kashmir.. bila rasa sakit je, i dok layan cerita tentang kashmir.. dan persahabatan kami menjadi seronok dengan segala cerita pasal kashmir.. hhhhhhh... 

dengan takdir ALLAH i jejakkan kaki i ke Kashmir.  in April  2012 and  went there ALONE. and he escorted me from the day i arrived there till back to Malaysia.  and we kept in touch.. 





ini lah wajah Fahad Ali yang i kenal thru TravBuddy. masa ni dia bujang lagi.  dia lah yang merealisasikan impian i ke sana.. Never thot.. nampak berumur gak lah kan. tup - tup i tanya rupa - rupanya baru berumur 28 masa ni. heeeeeee... muka tua rupa nya budak lagi..


pernah tinggal di Malaysia maka itu lah dia pandai cakap Melayu. kemain lagi.. siap dengan Lorrr.. ok maaa... Arwah datok nya ada kedai permaidani di Jalan Tuanku Abdul Rahman.. Cari lah Kashmir House. 


nasib baik i ada ambil gambar kenangan berdua  sewaktu  ke sana in 2012..kira i punya trip ni custom made tour. kiranya tour yang lain dari yang di offer oleh mana - mana tour agency..  how much? well sorang je yang pegi. bilik dok sorang, kereta i sorang.. tak yah lah nak argue with the cost kan.. i spent a lot.. yang penting i happy dapat menjejakkan kaki ke bumi yang menjadi impian i since i was 12.




ini kami di Sonamarg.. lepas breakfast di Snowland Hotel.  makan roti bakar dengan omelet. YA ALLAHH. sedih nya bila teringat.. sedihhhhh..






di Sonamarg.


banyak kenangan sewaktu i di sana.. hhhh ada manis, ada pahit, ada duka, ada suka.. tersimpul satu kenangan bagi i.. bila Fahad dah tiada, i rasa memang my first trip ini merupakan suatu trip yang tak mungkin sama dengan mana2 trip yang i pegi.. 


He was so excited nak mengajak orang datang ke Kashmir.. yang i pulak memang nak orang Malaysia datang ke sana.. maka kami bersama - sama bekerja bagaimana nak ajak dan convince kan orang untuk berkunjung ke sana..  dan Routemasters lah yang mengembangkan pengunjung ke sana.. Maha ajaib nya kuasa ALLAH..


subhanallahhh.. perniagan Fahad semakin berkembang.. i feel so happy.. i believe ramai bloggers yang dah baca pengalaman i di Kashimir ni.. 





satu lagi gambar kenangan bersama selepas i check out dari Houseboat.







seronoknya dapat ke ladang epal dan segala buah ada di sini.. asyik sungguh.. Fahad was so excited menerangkan pasal ladang dia ni.. nak buat cottage lah. nak bukak ladang kambing lah.. tapi impian dia tak terlaksana.. Sedihhhhhh... 


selepas i balik dari Kashmir hubungan persahabatan kami bertambah baik dan usaha beliau semakin menampakkan hasil.. he was so happy.. and kept telling his friends, i lah yang buatkan dia berjaya. hhhhhhh.. i ikhlas.. ALLAH knows.



then sehinggalah  i sekali lagi ke Kashmir in 2014.. kali ini bersama - sama dengan other members.. kami berenam.





ini sementara dia menunggu kami.. sempat i snapped..heeeee.. gambar curi ko...






kami ke sini.. selepas check in houseboat.. Fahad tau, Jamia Mosque Kashmir is my favorite place..






sempat ada gambar bersama kami bersarapan di houseboat. 






baru i perasan i tak ada gambar berdua dengan beliau  waktu trip ke dua ni.. kenapa ye? keep asking why  i tak bergambar dengan dia.. dengan driver ada pulak i bergambar.. 


and i berangan bila i datang nanti i nak bergambar dengan dia di Kashmir University .. tempat yang dia nak sangat i pegi.. nak tengok Fiery Chinnars.. ini impian i.. and insyallah i akan ke sana November 5.. hanya tinggal 21 hari lagi.. tapi, Fahad dah tak ada lagi..


Fahad dah meninggal.. orang yang selalu i gaduh, orang yang selalu i berborak, orang yang selalu ejek - ejek. orang yang selalu i refer pasal ugama.. orang yang juga telah mengubah diri i menjadi lebih mencintai our rasullulah.. MASYALLAH... 


beliau membuatkan i lebih perihatin dengan sunnah rasul.. SUBHANALLAHH... dia nak me and family lebih menitik beratkan agama.. ALLAHUAKBAR... hanya ALLAH yang membalas nya. He loved reading hadith sahih bukhari.. maka i pun terikut - ikut.. ALLAHHHHH.. sedihnyaaa..






ini gambar yang ada dikirimkan ke i... tahun 2012 sebelum i ke sana.. beliau ke majlis wedding teman nya..


Fahad, my beloved brother, benar - benar terasa kehilangan.. benar - benar rasa sedih.. kehilangan yang tiba - tiba..bagai disentap. tanpa warning.. dalam usia 31 tahun beliau sudah dipanggil Illahi..  meninggalkan seorang isteri dan anak lelaki berusia setahun setengah maybe.. 


susahnya nak menenangkan hati.. bermacam yang ada di kepala i.. macamana lah trip i ke sana nanti.. sudah pasti bukan Fahad yang ada bersama kami.. sudah tiada lah orang yang selalu amik gambar guna camera i dan bercita - cita nak curik camera i.. .. sudah tiada lah orang yang akan cakap, Yan, (bunyi nya Yawn) are u ok?, dah tak de semua tu.. 


kunjungan i nanti bukan lagi dinanti Fahad di airport seperti yang sudah - sudah, tapi i yang akan menemui dia.. di kuburan dia.. bagaimana lah agaknya keadaan i masa tu.. i berharap, ALLAH berikan kekuatan.. i benar - benar terasa kehilangan beliau.. even orang yang tak pernah berjumpa pun boleh menangis bila mendengar berita kehilangan nya apatah lagi i. Chef CiJu juga sedih dengan kehilangan yang tiba - tiba ni.. they were so close. 


Fahad, my beloved brother.. tutup usia pada October 12, 2015, Monday.  tenang lah kau di sana.. semoga  kau di tempatkan ALLAH di kalangan orang - orang yang beriman dan beramal solleh.. Sayang nya kami tidah melebihi sayang nya ALLAH kepada mu.. damai lah kau di sini.. semoga kita dizinkan bertemu lagi nanti.. AMEEN YA RABB.. 



58 comments:

  1. Innalillahhiwainnailaihirojiun...

    Sekuat mana kita menyayanginya, ternyata kasih Allah lebih besar buat dia.

    Percayalah akan hikmah yang tersembunyi atas apa yang terjadi.

    Iringi pemergiannya dengan doa setulus hati. Pasti rohnya sedang berbahagia di sisi Ilahi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH kakcik.. memang tak boleh dijangkau di akal yg dia akan secepat ini perginya.. i will be strong..

      Delete
  2. Al-Fatihah. Moga akak terus tabah. Sedihnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.. memang sangat sedih.. sampai saat ini akak masih lagi bersedih..

      Delete
  3. inalilahiwainailaihirajiuun...alfatihah semuga rohnya di tempatkan bersama orang orang yang beriman amiin
    iyalah takde lagi msg msg Fahad tanya apa kabar aunty...hu..hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN YA RABB...

      kan cik.. i lagi lah.. tak boleh marah2 dia lagi.. sayu nyaa..

      Delete
  4. Innalillahiwainnailaihirojiun..semoga.roh Fahad ditempatkan dikalangan orang-orang beriman dan beramal soleh...
    Makchaq yg tak kenal Fahad pun rasa sedih sangat baca catatan Yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN YA RABBB...

      lahir dari hati makchaq luahan rasa tu..

      Delete
  5. salam cik kak yan, wak baca smpi abes nih,
    si Fahad ni meninggal tiba2 psl apa erk? just curious,.. sbb kashmir mmg tempat bergolak tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam wak..

      dia demam.. tempat bergolak tu propa je wak.. seronok sgt di sana..

      Delete
    2. benda yg serius camni jgnla propa, sian kat arwah, muda lg dh mninggal ., alfatiha

      Delete
    3. wak, arwah meninggal dalam tidur. demam dah kambuh kata cousin dia.. so mmg tak tau sebab sahih.. kashmir memang tempat bergolak.. tapi bagi sesiapa yg pernah ke sana sure tidak akan menidakkan keindahan nya..

      Delete
  6. takziah...janji Allah setakat ini sahaja . semoga dia tenang di sana

    ReplyDelete
  7. Innalillahhiwainnailaihirojiun...moga sis banyakkan brsabar... sy pn sedih baca..,tnpa sedar air mata menitis.. moga dia ditempatkan diklangan org2 yg briman...amin

    ReplyDelete
  8. Innalillahhiwainnailaihirojiun
    subhanallah Yan terkedu kaknoor membaca
    orang nya masih muda tpi sudah dipanggil Ilahi
    biasanya yg pergi dulu orang baik2 Yan
    bertabah lah ya semoga roh nya di cucuri rahmat ameenn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kaknoor.. yg mengigil masa dapat berita.. sampai sekarang macam tak percaya.

      Delete
  9. alfatihah....

    msti rasa lain kunjungan akak ke kashmir november nih kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah pasti dana.. ni pun dah tak tentu arah... macam tak de mood betul..

      Delete
  10. Alfatihah buat arwah Fahad semoga ditempatkan bersama orang2 yang beriman.

    ReplyDelete
  11. Innalillahi Wainna Ilaihi Rojiun..& Al-Fatihah utk arwah Fahad.Moga rohnya ditempatkan di kalangan insan-insan yg beriman.

    Sedihnya baca nukilan rasa ni.

    ReplyDelete
  12. Al Fatihah. Semuga Roh Fahad di cucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang yang beriman. Sedih baca coretan yan. Silaturahim yang terjalin begitu indah ikatannya hanya sebentar sahaja Allah mempertemukan yan dengan Fahad... Apa pun hikmahnya hanya Allah jua yang mengetahui... Semuga kuat dan tabah ya Yan. Sedih kan bila orang yang kita sayangi dan kasihi bagaikan keluarga sendiri begitu cepat meninggalkan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN YA RABBB...

      sayang sungguh dengan dia.. semua apa yg kita mintak tu jarang kata tak boleh.. pasti dapat lah.. esp masa travel di sana lah.. dia dah macam family sendiri..

      Delete
  13. Innalillah... itulah usia tak menentu bila izrael dtg menjemput kita.
    Moga rohnya dicucuri rahmat Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kakzakie.. kita ni tak tau lah pulak bila masa nya. hopefully cam dia.. senang je cara dia meninggal..

      Delete
  14. Ya Allah kakyan...wpun org tak kenal fahad ni tapi sedeynya baca...orang faham sgt perasaan kak yan...takpelah...nnt kak yan pi boleh pi singgah kubur arwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH akan ke sana nanti.. sedihnya masa tak hilang.. boleh merugu2 nangis.. dia like my brother lah..

      Delete
  15. Saya menikuti cerita Kashmir dan Fahad dari dulu lagi di blog Kak yan. Al-fatihah buat arwah moga kunjungan K.Yan tak lama lagi dapatlah ziarah ke tempat besemadinya jasad Fahad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..

      nnt akak ceritakan lagi dalam blog ni.. dia pun encouraged akak rajin buat blog dan cerita pasal kashmir. hhh

      Delete
  16. innalillah. Sedihnya kak yan. Dia pergi di usia muda. Kesian kat anak dan isteri dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Leez.. mati tu pasti.. tp dia pegi nya tu terlalu cepat dan mendadak..

      Delete
  17. Baca pun dah sedih. Cam dapat selam hati penulis ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..mmg sedih. malah masih lah dalam keadaan tak percaya... macam mimpi..

      Delete
  18. innalillahiwainnailaihirajiun...saya yg tak pernah jumpa pun terasa terkejut dgn news ni kak yan...moga rohnya dicucuri rahmat Allah

    ReplyDelete
  19. sedihnya tuhanku..tadi dh taip tapi sebak sangat..pertemuan singkat bulan sept meninggalkan memory yang sangat indah..sampai skrg, saya xmampu nak transfer pic kami semasa kat kashmir..ya Allah singkatnya masa berlalu..even baru 2 minggu je kami jumpa, tapi ukwah kami seolah2 macam dah lama kenal..baiknya fahad ali..masih tergiang2 dia ckp"kak u tak nak ambik gambar ka"..memori itu akan ku kenang sampai ke akhir hayat..terima kasih saudaraku fahad..terima kasih kakyan perkenalkan kami dgn fahad ali..semoga persahabat kita semua akan berkekalan smpai firdausi..
    -suraya n suami-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tulis ni pun sampai bengkak2 mata.. sayu sangat esp bila tulis nama dia.. agaknya org yang cintakan rasul ni mmg buat kita pun boleh kasih n sayang pada dia kan.. dia umpama sedara dah bagi kami sekeluarga.. kalau mintak apa tu, tak pernah kata tak de.. sure akan diusahakannya..

      dah tak de lagi walnut or almond dari kashmir.. dah tak de gurau2 dia.. hhhhh.. last tu lah April 2014.. i feel so sad.. satu yg tiada dua.. tiada pengganti..semoga dia tenang di sana. dan berbahagia.. semoga kita semua akn bertemu di jannah nanti..

      Delete
  20. alfatihah...

    sebenarnya dia skt ke kak yan? ye laa... usia pun masih muda lagi tp ye laa kan... kalau Allah dah jemput bukan kira usia...

    bila bc travelog akk ke sn, sy ada jg psg angan2 nk ke sn dan guna khidmat dia... tp nak buat mcm mn Allah lbh syg kn dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meninggal dlm tidur dear..

      Kalau nak pegi tau akak je..insyalah i tolong..

      Delete
  21. kak yan, this is definitely one of the most heart felt obituaries that i will come across about my dear cousin fahad. he was very fond of you and the entire friend circle from malaysia and was proud of the fact that he helped you guys to get in touch with the beauty and culture of kashmir. not only for you, but kashmir will never be the same for all of us without fahad. my entire childhood and growing up memories have been altered permanently and there is nothing that can replace what we have lost. we were blessed to have had his company for such few years during which he most definitely impacted our lives. he was a pious and honest soul who always wanted the best for everyone around him. its only now we realize what we have lost and what could tried to cherish more than we did.

    your next trip to kashmir will not be the same without him but i am sure he will be happy that he has made you a believer in what kashmir has to offer and we will always welcome you guys with open arms just like fahad would. may allah grant him the highest place in jannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudasir and Suha..

      so hard to write this here. but this is like a tribute to him.. I lost him, we lost him.. such a good and pious man to us.. no replacement.. one and only.. just bear in mind, he will always around us.. his soul alive around us.. Pray to ALLAH that he grant him the best jannah..


      my trip there wont be the same like before.. FOR SURE... just pray that i will be strong when i be there and meet Fahad, but just his grave.. Insyallah we will be together as brothers n sisters till our death...

      Delete
  22. Innalillah...

    orang baik memang disayang TUHAN. Moga damai dia di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Azie.. sedih masih terasa2.. tambah2 lagi ramai saudara mara dia pun call i..

      Delete
  23. Innalillah... baik nya arwah ni kan.. dah baca review2 ..memang baik sgt...Allah menyayangi dia..moga di tempatkan di kalangan org2 yg beriman... sebak bila baca entry ni... persahabatan yg terjalin rasanya indah sgt... tak sangka arwah pergi bgtu awal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat baik. dah macam adik beradik sendiri dah atie.. tak pernah kata tak.. sure dapat je..
      too early.. tp kita berdua'a lah semoga dia di kalangan org2 yg beriman..

      Delete
  24. innalillahi waiinaillahi rojiuun...saya ikuti kembara yan di kashmir dan taulah tentang fahad ni..
    Allah lebih menyayanginya dan hopefully...Yan tabah di sana nanti

    ReplyDelete
  25. AlFatihah.......sedihnyaaaaaa K Yan.... tapi Allah lebih menyayanginy dia kan Yan.... memang tak kan dapat orang yang dapat menggantikan dia ...

    ReplyDelete
  26. sedihnya.....x tau beliau dh passed away..baru je email dia nk detailed bab kashmir tour..patut la x berbalas.....al fatihah...

    ReplyDelete
  27. sedihnya.....x tau beliau dh passed away..baru je email dia nk detailed bab kashmir tour..patut la x berbalas.....al fatihah...

    ReplyDelete

cliks..cliks