cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, August 28, 2018

Our Eid Qurban 2018


Selamat hari raya qurban.
Eid Mubarak.
to all of my dearest friends.

Alhamdulilah almost seminggu berlalu dah
Cam ne perayaannya.
Kami celebrated ala kadar je. 
Kebetulan my parents ada sama2 di Shah Alam.
Kami dapat berkumpul semua di rumah i. 
Cuma CikRah, my sister yang di Johor je tak dapat bersama2. 
Sama gak dengan omel2 i yang dua tu yang jauh di Bandung. 
tak dapat bersama.
cuma dapatlah video call je.
sedihnya.


Anyway, since MyMommi ada, she insisted to do this Berasak.
Plus Chef CiJu pun ada order daun pisang ni kat pasar. 
Maka petang raya kami buat lah berasak.
i pun dapat buat 2 keping je. 
hehehehe.


i pulak keesokan harinya baru i masak Rendang Udang. 
Malas nak masak ayam.
3 hari sebelum raya, we all ada beli udang besar2 kat Bagan.
So we decided masak Rendang Udang. 
Tak pernah buat pun. 
So cuba je lah.
Well, not bad yarrrrrr.


Maka ini lah yang terhidang on My big table. 
Boleh lah makan anak beranak. 
Tak ada guests pun yang berkunjung. 
Sebab me and hubby balik Kuala Selangor and the rest of the family beraya ke rumah my uncle. 
So makan lagi lauk2 tu, pada malam hari nya. 


i pun kemaskan my big table lah kan. 


saje je you. 
nak guna cutlery baru. 


I rembat set cutlery ni dari kedai Dato' Alif Shukri  tu. 
Area Sri Damansara.
Perabot2 dia i tak minat lah kan.
I rembat yang atas ni. 
Plus i memang suka design2 yang hammered cam tu. 
Saje buat tambah2 collection cutlery yang dah dibeli almost 12 tahun dulu tu lah.


Ini yang dihidangkan.


Berasak dapat disediakan sebab dapat daun dari orang pasar.


Ketupat Palas Hubby beli,
tapi sedih sebab tak berapa tanak.
Banyak gak beli.
Seketui tu RM1.30 you.


Lemang pun Hubby beli. 
tapi alahaiii..
kering2 di tepinya.
Keras lah jadinya. 


Ini lah Rendang Udang i. 


As usual Chef Ciju masak Osmot. 


Ada Mee Udang dari my SIL.


CikTi buat dessert lah gitu. 
Jelly Fruit Cocktail.



Tambah ice banyak2. 


Tetamu yang sedia diundang. 
Hehehehe.



Tak sabar dia nak makan. 


Then tak lama i pun gerak ke Kuala Selangor. 
Nak kunjung2 lah gitu. 
The rest gerak ke Danau Kota. 
Cuaca memang sangat panas.
Lit.lit


then balik dari Kuala Selangor kami singgah RnR Elmina.
Kami makan satay hj samuri. 


Hubby kata dia lapar. 
So berhenti lah kejap.


apa yang nak dimakan ni. 


Order Babat, Ayam, me pulak mintak hati dan pedal ayam.


sedap kuahnya.


His favorite. 


ALHAMDULILAH..
habis dah satu hari di hari raya. 
INSYALLAH jumpa lagi di masa2 akan datang. 

6 comments:

  1. Puan Azian dan table setting nya tak dapat dipisahkan, umpama dirinya dan kashmir..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... sangat betul tu.. macam tak sah kalau tak buat.

      Delete
  2. Dari dulu I suka tengok yr big table tu Yan dan pinggan mangkuknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo thanks dear.. suka2 kan.. bagi semangat makan banyak2 lagi tu. hehehehe

      Delete
  3. Wah.. menu semua best2.
    Lemang biasa kami buat sendiri.
    Burasak pernah sekali rasa, lama dulu jiran bagi.
    Tapi Aidiladha kali ni menu kami tak banyak sangat sebab sibuk dengan majlis korban.

    ReplyDelete
  4. patut laa ada bau kedai smpi ke sini rupanya ada pinggan mangkuk baru hehehehe

    ReplyDelete

cliks..cliks