cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, July 27, 2018

Merhaba Turkiye - My last day in Istanbul and leaving for New Delhi (17)



today was our last day in Istanbul. 
and today we had our last breakfast at Sultanahmet Hotel.
I miss this kinda breakfast now. 
How i wish nak terbang ke sana sekarang. 
INSYALLAHH.
akan ada di sana lagi nanti. 
Sebelum baca, tengok  S I N I   ye.. 



on the last day here, baru i mintak tea.
Turkish Tea.
Usually i mintak coffee.
bukan takan segelas.
malah i minum 3 gelas teh dia.


memandang buat kali terakhir pada kali ini. 
Rindu suasana ini. 
Udara sejuk tapi segar dan nyaman.
Lebih nyaman bila pekena coffe or hot tea. 
MASYALLAH..


selesai breakfast, kami keluar lagi. 
Nak ke Grand Bazaar.
ada lagi yang nak disambar weiiii.
Sis Mona withdrew some money here. 
Beriya2 keluar kat ING Bank, tapi tak berjaya.


Terus gi jumpa adik Mustafa kita ni. 
Dia yang tolong bacakan instruction2 kat situ. 
Macam tak ada Bahasa Inggeris lah pulak ye sis Mona. 
Dan akhirnya guna AT Machine negara depa ni. 
Baru dapat keluar duit. 
Thanks to Mustafa atas bantuan. 
Nanti nak balik, kami nak sembang kejap dengan dia sambil minum coffee.
Dia dah janji nak belanja last coffee with us. 



terus menuju ke Grand Bazaar.
Jumpa pulak orang Malaysia yang nak buat umrah.
Tangkap ler gambar.

Mak Bedah dah tak sabar nak masuk ni. 
Nak rembat mana2 yang berkenan sebelum balik ni. 


I bought this. 
Banyak chocolate yang i beli. 
Chef Ciju kata memang best. 
So tak rugi i membeli. 
Malah tak cukup nak bagi2 kat orang. 
hehehehe..
orang rumah lah dulu yang diutamakan. 
tak gitu.


then we lari kejap cari post office.
Ya ampun. 
jauh beno. 
tapi tetap kena cari sebab nak post some postcards untuk orang2 tersayang.



Banyak tu. 
then lepas balik dari Grand Bazaar, terus naik balik ke bilik. 
Arrange all the things dulu. 


then get ready lah. 
Nak ke check out dulu.
Boleh letak all the luggage di store room depa. 
Then kami nak redah keluar lagi. 
Nak ke masjid then nak makan. 


kami ke sini. 
Masjid yang ada di depan our hotel. 
Boleh kami solat jamak kat sini. 



Macam2 jenis mahluk manusia yang kita boleh jumpa di masjid ni.
Macam2 fahaman pun ada.
Itu yang orang kata, banyak berjalan, banyak yang kita tahu. 
INSYALLAH.


keluar dari masjid, asyik tangkap tulips yang ada di kawasan masjid ni. 




then kami ke Baran Restaurant for the last time. 
I ambik sambal ni. 


Makan yang ni. 
my lelangit masih lagi sakit. 
but still i can eat some yang lembut2.



then before saying gud  bye, kami jumpa lagi mamat Mustafa ni.
Dia belanja coffee.


I pulak bawak Baklava  dan Trilece ke sini 
Sedap lah cake tu. 
Nanti boleh mintak Chef Ciju buat kan. 


then balik semula ke hotel. 
Masa ni dah bersembang2 dengan orang2 kuat this hotel. 
Mr Kerem and Ms Cigem.
So nice of them. 
then arranged the airport transfer for us. 
At 3pm katanya the transport akan tiba. 
Happy dengan depa ni. 
Banyak membantu kami di sini. 


the van pun sampai. 
dan menuju kami ke airport. 
cuaca best sangat. 



pemandangan sekitar






kami dah sampai dah. 



masa beratur, cuak kami. 
ramai sungguh manusia. 
takut pulak kami tak sempat nanti. 


alhamdulilah.


nampak luggage kami. 
Dah beranak pinak. 
itu pun dah terlebih2 pulak. 
terpaksa i bawak naik ke cabin. 
itu pun disuruh i kurang kan isi dalam tu. 
tapi mana boleh wei.


luggage yang besar tu boleh bawak naik cabin. 
tapi isi dalam tu over lah pulak. 
anyway, bawak je lah. 
memang berat tu. 
kalau dikeluarkan dari luggage tu pun still barang2 tu nak kena digendongkan.
diam2 je lah i bawak je luggage tu ke cabin. 
harap2 tak lah nak naik tangga. 
mau patah tulang belakang i ni nanti. 


terus mencari gate for our flight ni lah. 
Kami naik Qatar Airways balik ke Delhi ni. 


ALHAMDULILAH.
setelah puas mencari. 
jumpa lah kami boarding area. 


Gate 218.
Kapal baru je sampai tu. 


The passengers, mak aiiii..
ramai sungguh. 


memang ramai sangat yang nak balik dari Turkey ni. 
Macam pelik sikit. 
Ramai orang dari China tau. 


that's our kapal. 


beratur nak masuk. 
Harap2 dapat melelapkan mata lah. 


Good bye Istanbul 
Good bye Turkey. 
Ada rezeki dan umur panjang, sampai lagi nanti. 
INSYALLAH.



even lapar i macam dah tak tertelan food kapal terbang ni lagi dah.
tak tau kenapa. 



kami tiba di Doha hampir tengah malam. 


Berusaha mencari jalan untuk ke boarding area nak fly ke Delhi pulak. 


ramai yang bersama2 kami ni.


jadi tak lah takut tertinggal kapal.



orang masih je lagi ramai. 


kena naik train lagi untuk ke boarding area. 


once sampai di boarding area, kami sempat ke mussolahnya. 
dapat lah membersihkan diri sikit. 
lega rasa. 
nyaman je berada di musollahnya. 
besar, bersih dan tenang je sebab dah tak ada orang. 
hehehe


then time to board.


tunggu bus lagi. 


Bye2 Qatar.


dan kami sampai Delhi at 8.45am.
Kami tiba dah siang dah. 
Kejap lagi nak bersiap2 utnuk letak luggage kami yang dah beranak pinak tu. 
Tunggu cerita DELHI KASHMIR i nanti ye..
Daaaaaa..

18 comments:

  1. terasa mcm kejap je kak yan kt turki... puas ke x? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kan...
      boleh lah kata puas buat waktu tu.
      tapi ada angan2 nak ke sana lagi nanti..
      tengok lah..

      Delete
  2. Seronoknya menimba pengalaman di tempat orang ya. Can't wait untuk baca pengalaman New Delhi pula yay!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks JVM.
      mmg banyak yg dapat dikutip.
      Nanti tunggu yeee..

      Delete
  3. kisah percutian ke turki sudah sampai ke penghujung..akhirnya..
    semoga ada peluang untuk mengulang..
    banyaknya luggage ..berderet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHHH.. akhirnya..
      jenuh nak abis kan tu.
      Insyallahhh.. sangat2 berkeinginan.
      Luggage tu mmg berbuah rendang. hehehehe

      Delete
  4. ini bukan beg je beranak kak, tempat2 akak pegi pun beranak2 jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. mcm full swing lah gamaknya you.

      Delete
  5. bestnya pergi turki! in shaa Allah nk pgi sana jugak satu hari nnti.. :)


    https://aerillhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEENNN.. di doakan.. pasti sampai ke sana one fine day.

      Delete
  6. Assalamualaikum

    Kak yan
    Apa khabar.

    Seronok baca blog akak.

    Walau selalu jadi silent reader.

    Sebab malas nak log in ... hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..
      Baik2 saja dik.
      thanks..
      tak apa.. akak tau.

      thanks again. dan jangan serik2 singgah ye.

      Delete
  7. Terasa berjalan bersama akak. Hihi

    ReplyDelete
  8. ke New Delhi ? lepas ni ada sambungan entry New Delhi ? woow woo..
    mesti syiok tu shopping kat sana sampai withdraw duit hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheee.. singgah kampung kejap.

      shopping heaven kat Turkey SYM.

      Delete

cliks..cliks