cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 25, 2018

Geng bloggers KENDURIAN...




KENDURIAN..
kenduri, derian.
kita cerita pasal durian hari ni. 
Orang kan tengah sibuk sana sini  bercerita pasal durian ni. 
Lambakan derian yang banyak tahun ni. 
Memang semangat lah kita tengok di FB lah, di INSTA lah pasal derian ni. 

Kalau dulu i dah tak berapa gemar durian ni. 
Jadi muak sebab hari2 di tålakan derian oleh MyDaddi kat kampung. 
But now i dah suka balik dah. 
cuma tak lah makan terlalu banyak. 
Paling2 banyak pun takat 6 ulas kot. 
itu kira banyak dah. 
perut i tak tahan. 
nanti i akan ke toilet je..

So berbalik pasal KENDURIAN ni. 
dapat i jemputan dari blogger MAKCHAQ.
dah 2 kali dapat jemputan dari Makchaq ke rumah nya. 
Dulu ada wedding.
Then ini nak ajak makan durian pulak.
terharu pulak kita ada yang sudi jemput makan derian.
Ada blogger2 lain kata Makchaq. 
Kita pun rasa nak jumpa2 lah yang lain tu kan.
Dah lama tak bertegur sapa.


sampai sini dalam pukul 12.15pm
i bawak bodyguard.
Abang 'Im yang teman kan i. 
Hubby memang tak makan lah derian ni. 


I whatapps Kakcik dulu.
Jangan balik dulu sehingga boleh jumpa dia. 
Hehehehe..
Menunggu lah kakak i ni. 
Seronok dapat jumpa. 
Dah lama tak jumpa ni tau. 


Then Nekcik pun ada. 
Bawak Tokpucu. 
Tengok jari Nekcik tu, berderian tu. 


Sampai je, Abang 'Im dah aim ke sini. 
Peraih yang ada di situ tolong bukak kan derian. 
Makchaq ordered derian dari Batu Kurau. 
600kg you untuk dijamu pada hari ni. 


I lebih suka derian kampung compare to derian siam2 ni. 
or derian musang king ke. 
derian kampung ni lagi best pada i. 
mengingat zaman kanak2 dulu. 


kucing tidur ni katanya. 
suka betul kalau dapat yang macam ni. 


selepas i makan dalam 4 ulas gitu, i mintak Abang 'Imran tolong ambikkan pulut sikit. 
Nak rasa makan dengan santan.
Orang Utara makan macam ni. 

So, pulut dicampur santan, gula pasir dan garam sikit. 
Ok lah. 
i boleh je makan. 
Teringat zaman di maktab perguruan dulu. 
Ada member2 utara yang makan cam ni. 
I dah pernah cuba dah. 
so ok je to me. 


Sebelum kami makan dan makan lagi, tuan rumah ajak bergambar dulu. 
Nak ada gambar kenangan.


even panas2.
even berkerut2
tetap seronok nak bergambar. 
bukan sekalulah kan.



dan lagi. 


kita sambung makan.
memang seronok bila semeja dengan Azie Azah.
Meriah. 


nampak tak semangat nak makan tu. 
tak hirau orang pun. 
serious je kopek derian tu agaknya. 


then ada bloggers lain yang sampai waktu ni. 


entah apa yang ditunjuk2 i tu ntah lah. 
semangat bercerita lah gamaknya tu. 


bukak, jangan tak bukak. 


then sis Azwa sampai. 
Sis Junaina sampai awal lagi 


Sis Azwa bawak datang ni. 
I cuba sikit. 
ALHAMDULILAH.
perut dah penuh sangat. 
Sis Junaina bawak jelly kelapa. 
Tak sempat nak ambik gambar. 
Segar di tekak. 


kita letak je lah gambarkan.
I dah beralih meja dah. 


meriah bila dan berkumpul.



then Mek Darling ni pun sampai. 
Lama dah tak jumpa. 
Nanti nak gather2.


Nampak tak, 
ada lempeng pisang tu. 
Tapi i tak sempat nak merasa. 



memang meriah semuanya.


gambar2 ni share2 dari Darling lah, 
sis Azwa lah, 
dari Nekcik,
dari Kakcik.
so thanks to all.
kenang2an kita kan. 
Memang meriah.


semua rasa bahagia. 
Tapi ada gak yang tak sempat nak jumpa dan malah ada yang tak dapat hadir. 
tak pe. 
Inshallah bila ada rezeki dan umur panjang, pasti jumpa kan. 


last dari tuan rumah, Makchaq and sis Azwa.
Makchaq dan suami, tuan rumah yang sudi menjemput ke majlis KENDURIAN.
then sis Azwa. 
So long back tak jumpa. 
Rasanya last jumpa was about 5 years ago kot. 
Or maybe more. 
ALHAMDULILAH.. 

Semoga ukhwah yang terjalin ini berkekalan. 
Semoga di masa depan dapat kita berkumpul lagi. 
Kalau ada yang terasa hati, mohon dimaafkan. 
Kalau ada yg i removed dari FB tu maafkan lah. 
terang2 cakap i dah malas nak active2 di FB. 
Mana2 yang i removed tu pasal i ni malas nak terlalu ramai friends kat situ sedangkan kita sangat2 jarang bercontact2 thru FB.. 
Kalau nak bercontact dengan i, call je. 
I lebih rela macam tu. 
My number ada kat some people. 
In fact boleh je i bagi kat sini. 
0192129958. 
Kat Instagram pun boleh dicontact. 
Kat messenger pun ok even kita bukan friends di FB. 
Dalam life ni sometimes, ada benda yang kita kena let go. 
I cuba nak belajar merawat HATI.
maka i makin jarang di FB.. 
lagipun FB ni notifications dia yang makin banyak tu. 
Masing2 ada prinsip hidup masing2. 
Apa2 pun ALLAH maha tahu kan..
Okkkk..
ceria semua. 

18 comments:

  1. dasatttttt pekena semua bedal durian yaaaa ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dasatttt.. i makan 6 ulas. plus ada pulut lagi tu.

      Delete
  2. p/s kak yan happy belated birthday semoga sentiasa sihat, ceria bahagia dan dimurahkan rezeki selaluuuuuu

    ReplyDelete
  3. Semua berwajah ceria. Alhamdulillah. Ukhwah yang tak terjemahkan dengan kata-kata...

    Happy birthday Yan (25/07/2018). Love you from the bottom of my heart...cewahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHHH..
      thanks kak.. saya lambat balas kat sini.

      Delete
  4. bestnya berkendurian dengan durian. Kalau dekat boleh join..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kan.. dapat undanagn..happy sangat lah.

      Delete
  5. adui..kalau sy dok tempat yg dikelilingi durian ni..mmg mintak ampun.
    mintak oksigen rasanya.huhu

    ReplyDelete
  6. ops..besday kak yan ke hari ni?
    selamat hari lahir..
    moga dalam lindungan Allah selalu. :)

    ReplyDelete
  7. Bila kejadiannya ni AE? Patutlah hari tu makchaq ada email. Mungkin jugak pasal nilah agaknya. Ke I yg perasan haha... Tp kalau dijemput pun rasa mcm malu jugaklah.... tak ramai blogger yg kenal☺️

    Durian ni mcm dadah jugakkan AE, sekali makan nak lagi, dan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. last Saturday Hainom. Sorry baru nampak. alaaaa.. bila gather2 gini lah baru nak kenal kan.
      Memang keseronokan lah kami. makan dan sembang.

      Delete
  8. Masya Allah... best tau.

    Telan lioq saya tengok. Hahaha

    IloveDurian
    Ilove laksa

    ReplyDelete

cliks..cliks