Apa ni?
Belimbing Buluh. I amik kat kampung masa balik kampung sambut puasa hari tu.
Banyak. i nak buat sambal. This is my first time nak try. menjadi or not, kita tengok hasil dan response dari sipemakan sambal.
yang dalam mangkuk kat atas tadi i kisar. nak halus boleh, nak kasar pun boleh. ikut suka hati lah..
i tambah lagi 4 5 bijik, i hiris tak terlalu nipis.
Ikan bilis yang kasar2 ni, dalam segengam. i goreng garing.
then i kisar dengan cili api dalam 3 gengam. nak pedas lagi, tambah lagi cili.
bagi terangkat2
untuk sambal ni, i tambah bawang kisar dengan bawang yang i hiris nipis.
Bawang yang dikisar dalam 4 buku.
Blend dengan bawang putih.. agak2 ye..
first i tumis bawang besar n bawang putih yang dikisar tadi tu.
sampai layu.
bila dan naik bau dan naik minyak, i masukkan cili dgn ikan bilis yang dikisar tadi.
hirisan belimbing yang kasar2 tadi pun, masukkan. kacau sampai cam ni. sampai naik bau.. sampai satu rumah bersin. heeeee
Masukkan sikit pati ikan bilis, garam, gula. ikut suka.
then i masukkan kicap manis. jangan banyak sangat tau.
nanti jadi sambal kicap lah..
asal nampak warna hitam2 sikit tu, ok lah.
then ini lah hasilnya.. not bad..
selamat mencuba.
Tak terfikir kakcik yang belimbing buluh boleh buat sambal macam ni. Nanti boleh cuba... :)
ReplyDeletesedap kak..try nnt ye
Deleteada kawan saya buat kerabu kak ....npk sedap saya belum try lagi...sbal ni cicah lempeng pun sedap kot...
ReplyDeletekerabu? masam lah ye..
Deletelempeng cicah sambal ni memang kaw. kaw..
Sambal macam ini tahan Yan kalau simpan dlm botol tutup.
ReplyDeleteMasuk dlm fridge. Nak makan ambil banyak mana nak makan panaskan dlm microwave.
memang tahan kak zakie. dah almost a week.. masih ada balance.. sayang.. panaskan je lah.
Deleteaduhhh sedapnya. klu jumpa belimbing ni nanti nak try resepi kak yan.
ReplyDeleteselalu beli sambal hitam yg campur belimbing ni selain makan dgn nasi, sedap buat inti sandwich.
btw ni ig sy, www.instagram.com/nikmuis
dah lama tak update. lepas tukar hf malas nak install ig.kihkihkih
senang je dear..
Deleteboleh je makan dgn apa pun.
sure sedap lah..lagi2 org yg suka pedas.
sedap ni..masam2 pedas..makan waktu sahur mmg best..terangkat..
ReplyDeletetapi belimbing buluh akak ni kurang masam lah pulak..
DeleteWalaupun saya tak suka belimbing buluh ni tapi tengok Kak Yan up gambar cara-cara nak masak terliurlah pulak. Lagi-lagi gambar ikan bilis! Tak tahulah bulan puasa ni ikan bilis memang menyelerakan sungguh!
ReplyDeleteBoleh cuba MD. kalau u tak suka masam, just letak sikit je..
Deleteada rasa lah kan. then more kan cili dan bilis.
sure sedap.
nak cuba juga setelah melihat resepi anda.
ReplyDeletesenang je brother..suruh je kak cinta yg buat..insyallah ok.
DeleteAssalamualaikum kak yan..klu style sambal itam org pahang, belimbing tu rebus dulu..dia akan jadi wrne hitam..pastu bru msk dgn dgn sambal..tu ygbjd sambal itam
ReplyDeletewaalaikumusalam..
Deleteooo ye ke..nnt boleh buat lagi..tq dear
Pernah jugak buat sekali bila org kata sedap. Tapi masa tu buar terbanyak belimbing kot. Waduhhhh masam sangat haha...
ReplyDeleteyg ni kurang masam hainom..
Deleteakak buk cili je lebih.