Tiap kali Hubby balik dari Sabah, pasti ada ole - ole. Hubby kata grabbed je kat airport Kota Kinabalu tu.. But i rasa kurang lebih dah 3 kali Hubby balik dari Sabah tak bawak ole - ole ini.. He just bought chocolate. apa yang biasanya Hubby bawak balik tu ek....
ini haahh.. sekotak macam ni haahh.. dah siap - siap dipackkan.. tak perlu susah - susah nak fikir cam ne nak hangkut balik..selalunya besar macam atas parcel yang Hubby bawak balik.. atau paling koman...
cam ni.. kecik sikit lahh..
bila bukak kotak tu, ada bungkusan - bungkusan seperti atas ni.. sejuk sangat.. apa agaknya yeeee..
ini haahhh.. ada ikan.. ikan laut tau.. but i tak tau ikan apa.. hee.. Chef CiJu masak je lah.. goreng pun sodap..
ada lagi.. ini apa agak - agak. sure tak boleh agak.. ini adalah isi sepit ketam.. tau kan sepit ketam.. kalau ketam yang besar tu sepit nya kan ada isi yang agak banyak. sedap ni tau kalau digoreng kunyit je.. cuma disebabkkan kalau nak dapatkan isinya pasti diketuk sepit nya kann.. maka isi ketam ni ada sikit kulit nya mengikut.. bila makan tu hati - hati
ada lagi... paling best..
haaahhh..ini dia.. UDANG GERGASI..heee.. ini kalau buat C h e e z y P r a w n .. memang lah sangat mengancam.. Kan A z i e A z a h..eemmmm..siap dapur nanti kita jamu ini okk..
oklahh.. minum petang dulu lahhh.. siap dah semangkuk.. apa ni???
dekatkan sikit...
lagi dekat.. eemmm.. udang yang besar tadi, dipotong kecik - kecik dan dibuatt PENDARAM.. tau pendaram? i rasa orang Johor sure tau.. sedap weiiii... cam ne nak buat nya..alaaahhh..kira udang salut tepung.. bukan cucur udang tau.. yang ini udang tu since besar sangat, kita potong - potong lah kecik sikit. jadi semua rasa.. buatkan batter tepung tu, letak garam, letak sikit bawang blend dan kunyit, bagi rasa sikit.. masukkan udang. then panaskan minyak amik sesudu batter udang tadi tu, lenser di tepi kuali.. macam orang dulu - dulu buat rempeyek.. nak tau detail, i linkkan kat sini satu blog buat PENDARAM ni. BLOG THE WRITER'S COOKING. cara we all lain sikit. but, plus minus lahhh.. makan panas - panas lebih - lebih lagi time sekarang ni.. tengah lembab je sebab pagi tadi hujan dan sampai sekarang mendung.. walla weii... okkk.. choww..
*********************************
Volume 7, Book 65, Number 298 : |
Narrated by Anas |
To the best of my knowledge, the Prophet did not take his meals in a big tray at all, nor did he ever eat well-baked thin bread, nor did he ever eat at a dining table. |
wah best2 ni !
ReplyDeletesedapp..
Deletepeehhhhh
ReplyDeleteklu Ayu yd dpt wajib lompat katak .
hahaaaaaaa
sedap2.. lagi nipis lagi sedap
yee ayu.. crispy gitu kann..
DeleteMaknany udang tu cincang kecik2 lah yer Kak Yan? Aduhai...bestnyaaa
ReplyDeletejangan terlalu kecik. nanti tak rasa udang nya.. agak - agak sebesar ibu jari lah..
Deletekalau js dh panggil cekodok udang camtu hehe..
ReplyDeletebest kan dpt udang fresh from sbh...
teringat time duk sana..
hari2 dpt mkn yg fresh..dan yg pasti murah...
kalau cekodok tu tpg nya lebih sikit..yang ni agak cair je..
Deletemmg best dapt fresh plus murah kann.. memang boleh kena gout. heee
Wah akak.sy pergi link cheezy prawn tu tetiba nampak durian.Udahlah dlm pantang,menggelupur jap,hahahahaha.
ReplyDeleteYg cheezy prawn tu pakai cheese apa kak?
alaaaa..sian dia..sabar je lahh.. tungguu....
Deletepakai farmesan and mozarella..
assalm kak..aduh...ni kna msuk dlm list nk mkn ni...hehe....sedappp nyerr........:-)
ReplyDeleteInsyallhh..kita cuba nanti yee..
Deletebestnya dpt ikan ...mesti segar2 lagi. sabah kan surga hasil laut.
ReplyDeletewah! cuma leh tgk jer ... udang tu klu goreng butter prawn pastu cecah sos , mmg sedap . nape x der rumpai laut . leh wat stock agar - agar sebulan ... heheheee
ReplyDeletehuyo ziyaan ..takdak lebih bah!!
ReplyDeleteAssalamualaikum. sedapnya. heeee. sheila membalas kunjungan. salam perkenalan. hehehe. bestnya, memang selalu travel ya?
ReplyDeleteudang tu.....!!!!! besor nya....
ReplyDeleteai nak gi umah!!! lalala!!! :p
ReplyDeleteseyes, 1st time saya dengar perkataan PENDARAM ni
ReplyDeletealamak best sesangatni.. teruja kalau menerimanya... pendaram dah macam2 kuih penderam... entahler.. tak tauler senang..
ReplyDeletebest nyer kak yan....penderam tu comel2 aje........
ReplyDelete