cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, July 5, 2018

Merhaba Turkiye - Taksim Square dan Istiqlal Street (14)



Ok.. kita stop kejap je pasal raya punya stori mori ye..
sambung kejap je pasal Turkey trip i.


Tapi jangan lupa baca yang ada kat     S I N I.
cerita yang bersambung cerita ziarah i ke Eyup Sultan.

Jadi terlanjur sudah ke Eyup Sultan Mosque, terus je i pegi ke Taksim dan Istiqlal Street. 
Kena naik bus lagi.
Jadi bus yang mesti diambik adalah 55T dan terus ke Taksim. 
Berapa harganya, memang i tak ingat. 
Tapi reasonable sangat2 lah kan. 


laluan bus kami.


itu kalau teringin nak ronda2 istanbul..
quite costly lah. 
tapi kitarang malas lah nak naik ni.
jejalan je lah sendiri. 
pun best gak. 


i tak sure apa nak jalan2 ni. 



ini lah bus nya.
Dari Eyup Sultan langsung ke Taksim.
Kalau ikut google maps, kira2 dalam 30 minutes lah the journey by bus ni.
and the bus akan ada every 7 minutes.


sampai lah di sini. 
kena jalan sikit kalau langsung nak ke Taksim Square. 


Pelan2 kami melangkah..
Langkah2 kaki yang dah berat2 dah kepenatan.



Busy ngambik gambar.


Akhirnya kami di sini. 
Actually i je yang excited nak main dengan burung2 ni. 
Sis Mona terus duduk kat bench tepi tu. 


Banyak sungguh burung.



Puas dah tangkap gambar, kami ke arah sini. 
I pun tak berapa tau apa benda ni. 
Then i found out that this is the Statue of Independence. 
Green area kat this place pun dah semakin mengecil. 

I googel pasal tempat ni. 

bezakan dua gambar ni ye..


dari google ye..
Nampak agak hijau kan.. 
Maybe ini yang sebelum i pegi lagi. 


tengok yang ni. 
diadjust dah  kawasan ni. 
Memang ada article pasal green area di Taksim ni. 
Maybe nanti akan lebih hijau di area ni. 
 Kawasan Taksim ni pun memang agak busy lah.
tak lama kami kat situ. 
Kami dah planned nak have some coffee kat Hafiz Mustafa. 


dah nampak dahhh.
Jommm.


Ramai customers di sini. 
Memasing dengan coffee and dessert. 


i took this. 
Kunafe and Cream Caramel. 
Puas dapat lepak di sini. 
Walhal tepi hotel kami ni ada Hafiz Mustafa gak.
Tapi waktu tu kami tertidur dan terbangun at 12.00 am.
Langsung kensel nak lepak kat HM.
hehehehe
penat punya pasal lah tu.


then kami meneruskan perjalanan nak menjejak kaki ke Istiqlal Street. 


Berbukit2.



Sorry i seemed tergarang suara tu.
Cuma tegas je.
hehehehe.
jenuh cari jalan you.


Jalan lagi.
ilang sakit lutut you. 
heran i. 


i really love seeing all these places. 
tempat2 yang cantik nak mengopi. 
best sungguh lah.



menyusuri lorong2 ini.
Keep asking people how to be at Istiqlal Street.


seronok kan.


ada baca dalam blog. 
Tapi i ni cuba mengelakkan seafood.. 
esp yang macam2 ni lah. 
i easily boleh dapat food poisoning. 
so better not lah kan.


sambung jalan lagi. 


jumpa mini market ni. 
terus teringat yang Nekcik ada pesan ibu roti. 
mencari lah i. 
dapat lahhh.
cuma stock depa je tak banyak.


Depannya, buah fresh2 kelihatannya. 


Kami asyik terserempak dengan penyokong2 bola. 
Ada game malam nanti katanya.
Manusia memang ramai lah.


Nampak dah street nya. 



google pic. 
Sebenarnya teringin nak naik nate ni .
Tapi bila keadaan di sini agak pack, langsung kurang berminat nak explore. 


tengok lah manusia ni. 
Memang laut lah.


dan terlalu hingaq.
Bernyanyi2 lah katakan.


ingat nak rempuh gak. 
tapi macam ilang nafsu gitu. 



cuba saksikan suasana ni ye..
silap2 terjatuh, terus tak bangun kot kat situ. 
then that's why we decided untuk balik semula ke Taksim.
We decided to go back to our hotel lah.
Sebab malam nanti nak ke Blue Mosque.
Takut tak sempat nak solat maghrib bersama2 di sini.
Ini je peluang untuk menyaksikan keindakan interior Blue Mosque.
Kena ikut waktu solat depa dan solat bersama2.


pelan2 kami patah balik ke Taksim.



penat dan haus, kita beli juice.


we took funicular. 
Tak ada seat, i duduk ke kat situ. 
letih lutut mak bedah.


The funicular dari Taksim ke Istanbul Station. 



Then terus ke Istanbul Street naik tram. 
Capek banget. 


End our story kat sini hari ni. 
Kami terus masuk ke bilik then rest kejap. 
Malam nanti kami nak ke Blue Mosque. 
Then maybe makan malam for the last time. 
Besok dah nak balik dah. 

10 comments:

  1. rindunya tempat ni. terus rasa nak gi turki agi. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi lagi lah tuuuu.. mmg best. mcm tak puas sgt.
      nnt akak nak lepak2 je kat sana.

      Delete
  2. ya Allah kak yan...lama giler saya tak berblogging, sekali tgk dah merata akak jalan ye...seronok sungguh la...
    cream caramel dorang sama ke rasa mcm kita punya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena balik berblog lah kan.. alaaaa...bukan ke mana sgt pun.. paling jauh ke Turkey ni lah.
      cream caramel tu sama je.

      Delete
  3. seronoknya tenguk buah-buahan dia yang banyak dan fresh je rasanya. Tenguk juice dia je pun dah terliur...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. juice dia mmg real punya lah.. esp the oranges.. perghhh.. sedap sungguh.. but no ice tau.

      Delete
  4. wahhhh.. menarik.. bestnyer kalau dpt pergi sana :)

    Jemput join segmen ejulz jika sudi :)
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    Entry terkini :
    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/hindari-sifat-malas.html
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/5-julai-2018-bday-furqan.html
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/mood-blogwalking.html
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/nasi-lemak-isteri-tercinta.html
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/ranking-alexa-5-jul-2018.html
    https://ejulz.blogspot.com/2018/07/giveaway-nak-hadiah-jawab-dulu-by.html

    ReplyDelete
  5. menariknye...tpi rietta pun kalau terserempak lautan manusia, mmg xjd la nak redah

    ReplyDelete

cliks..cliks