cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 2, 2018

Eid celebration cara kami.


Alamak..
Pembetulan..
Ritu bagi tau, tadak gambar raya..
Actually ada.. 
cuma entah mana dia terselit agaknya, now baru recovered.

Nak kata gambar raya yang proper, memang tak ada lah gamaknya.
Abang Luqman asyik merayu nak gambar sekeluarga, memang tak terlaksana..
Kesian dia..
Kita tengok lah nanti ni, minggu depan, kot2 menjadi gambar raya nya..

Ok lah.. since no proper gambar, i cerita kan hal2 sebelum raya lagi.
Since MyMommi and MyDaddi tak berpuasa penuh dengan kami this year, memang puasa a bit hambar.

Depa mai after a week kita berpuasa..
Then just spent a week with us.
Even tak sempat nak jumpa cucu2 yang baru balik dari Bandung tu.
MyMommi tak berapa sihat. 


Before she went back home sempat lah kami jenjalan shopping and i bought a dress for her.
Baju raya lah gamaknya.
Sambil bawak baby Akhtar shopping baju raya.


Puasa dan raya kami kali ini diberi ujian dari ALLAH..
3 days before puasa, we had an accident area Jeram, Kuala Selangor..
Being hit from behind dalam gelap malam at 12.45am.
Yang merempuh kami dari belakang adalah mamat2 kaki ice agaknya.
Sebab masa Hubby tengok kereta depa, one of them still lalok.
Dipendekkan cerita, pulangnya kami di hari sebelum raya, dengan menyewa kereta.
Sedihkan..
Sampai sekarang kereta masih tak boleh digunakan..
Bertukar dari satu workshop ke satu workshop..
Entah apa yang rosak, still tak dapat dikesan.
Permudahkan lah Ya Rabbb.


jadi pulanglah kami ke kampung dengan menyewa kereta. 
Dapat lah sewa seminggu.
Anyway, ALHAMDULILAH.
Kami selamat sampai 2 hari sebelum eid. 


Ini adalah sehari sebelum raya..
Memasing dikerah membersihkan daun pisang for our berasak. 
some MyDaddi beli dari orang.
Yang ni just for us. 
Hasil air tangan MyMommi memang just for us. 
Close family je. 
The rest tu, at least boleh dihidangkan pada tetamu.


depa ni dari kecik dah makan berasak. 
So sikit2 dah diajar cara2 membungkus berasak.
So depa dah boleh diharap lah.
Bab menyiat daun2 ni pun kena ada ilmu gak. 
Bukan sembrono lah kan.


Daripada yang ini, 


kepada yang ini. 


ini yang paling last dalam hal menyiat daun2.


Sib baik ada anak dara sorang ni. 
Kak Yayang.
Cucu perempuan pertama MyMommi. 
Rajin sangat dah menolong di dapur. 
ringan tulang sangat. 


Then back to berasak, ini yang telah disediakan oleh MyMommi. 
Kena betul2 portion nya baru lah dapat berasak yang betul2 baik.
dan hasilnya memang cap jempol lah.


Part melipat, i and Kak Yayang yang buat bagi tahun ni.


Di kampung, semua ahli keluarga bertugas. 
Tak kira lelaki perempuan.
Ada tugas memasing. 
termasuk omel ibu ni. 
he took a challenge untuk perah santan.
MyMommi yang guide dia. 
Tau dah dia. 


Termasuk lah TokNgah kita ni. 
Potong bawang. 
Tugas TokNgah satu lagi adalah mengikat berasak.
Macam sesuai sangat dengan beliau. 


Then keesokkan harinya, ini lah hasillnya.
Yang gelap, Berasak yang dibeli.
Yang cerah, Berasak yang dibuat sendiri dan diikat oleh TokNgah.
Yang buat sendiri, memang tip top lah.
Yang beli ni, kali ni ada rasa asap dan sedikit bau hangit.
Tapi habis gak lah. 
Hehehehe


Pepagi raya, i dah prepared the table. 
Memang jadi kesukaan i. 
Alas2 mana yang dah dibeli tu, dipakai lah kan.


Ini lah Berasak yang sudah dibuat. 
Lemang tu, i beli kat Pontian.
sebelum solat raya, depa makan dulu. 


Ini selepas balik dari masjid. 
Hari hujan lebat. 
perut pun laparlah kan.
Makan lagi. 

Sepatutnya lepas balik dari masjid tu semua dah boleh gambar2 dan salam2..
tapi since few years ago, benda ni dah tak kami buat. 
Nak salam, nanti bila nak balik semua ke sarang memasing. 
sebabnya pagi raya ni, family tak complete. 
so kurang best. 


Ini cerita kami setelah separuh hari raya. 
My fourth sis pun sampai dari Muar. 
Dah berkumpul 4 beradik lah kami. 
Tinggal sorang lagi yang akan balik keesokkan harinya. 


session syok sendiri ye.
Dengan anak dara yang ada di rumah.


Second anak dara in the family.
Kat dapur pun jadi tempat ambik gambar. 



Beginilah  keadaan halaman rumah MyDaddi. 
ada satu 3 4 kereta lagi yang patut ada. 


Hari raya pertama hujan lebat..
Suasana pun agak muram sikit. 
Tapi depa ni ceria2 semua. 


Mak Bedah pun ambik peluang bergambar. 
Itu pun tepi peti ice.
Ok lah tu kannn.


syok2 kami ambik gambar kat laman rumah.



kawasan laman rumah MyDaddi ni akan sesak untuk 2 3 hari ni. 
sedara mara sekali datang bukan 1 kereta, 2 kereta, malah hampir 10 kereta pun ada. 
Rezeki di hari raya. 


Semuanya excited menunggu si Bujang Senang ni. 
Muhammad Akhtar Niyaz.
Beraya di Kelantan dulu.
He is a the center of attention during this raya..
Apa2 pun ALHAMDULILAH..
we were so happy..
Dapat berkumpul reramai. 
Ruang rumah MyDaddi penuh semua. 
Bilik air sentiasa kena take turn esp waktu2 peak. 
Apa2 pun, 
ALHAMDULILAH.

16 comments:

  1. selamat hari raya kak yan..follow sini..")

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak merasa kemeriahan menyambut raya macam ni. Bila dah masing-masing dewasa dan anak keluarga anak cucu sendiri, nak berkumpul macam ni memang susah.Sekarang ni kemeriahan raya, kami sendiri wujudkan dikalangan keluarga kecil kami.

    Selamat hari raya kak Yan & keluarga...belum lambat lagi kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. tapi akak maybe sebab mak abah masih ada lagi kot. itu yang semuanya dapat kumpul2 lagi.
      memang meriah lah.

      Selamat hari raya dear.. tak lambat apa.. sebulan kan. hehehehe

      Delete
  3. Replies
    1. sangat luas.. kampung kan..
      sebelah kiri tu kebun durian..

      Delete
  4. Selamat Hari Raya Aidilfitri Kak Yan..
    Seronok sungguh LZ baca cerita persiapan Hari Raya akak, meriah.
    Bab makan ramai-ramai tu best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya dear. memang meriah bila reramai dan suka tolong menolong.
      Bab makan tu lagi lah meriah. sebab semua suka makan. hehehehe

      Delete
  5. Semoga dipermudah segala urusan kak yan. Meriah juga nampaknya persiapan raya kak yan sekeluarga tu. Ramai2 rewang memang best kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ana..mudah2an ALLAH permudahkan segalanya.
      Memang meriah keluarga kami ni. kecoh.

      Delete
  6. kak yann.. selmt hari raya maaf zahir batin ye. hihi.
    kreatif cara hidang lemang. mek potong letak dlm pinggan je. hukhuk.
    pasal kreta tu allah nak bg lebih lagi dekat kak yan and famly insyaAllah.
    unik nama akhtar tu, cucu kelantan jugak ke ni. heheh. sekampung ler mek dengn akhtar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya mek..
      lemang tu sebab boleh jimat pinggan dr nak kena basuh. hehehehe.

      Apak dia org Kelantan. Omak dia orang Johor. dia lahir KL. kira anak Kelantan Johor lah ye. heheheheh

      Delete
  7. Selamat Hari Raya maaf zahir batin Yan....
    Tengok Berasak tu teringat tahun lepas makan benda tu kat rumah makngah sebelah my husband.

    Sesekali penuh laman rumah dengan keta anak cucu sure seronok mami ngan daddy kan. Jap lagi dah kosong, sunyi balik diaorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe.. bar tgk comments kat sini..
      tak perasan langsung.
      Berasak ni memang hanya ada di area Pontian kot.. area org Bugis lah tu.

      Delete
  8. bas tu sy penah naik tp kt paris laa... utk sesapa yg ms singkat boleh laa naik bas tu... eh kak yan lorong mendaki tu mcm dlm cite istanbul aku datang laa hehehe

    ReplyDelete
  9. selamat hari raya kak yan..
    seronokn kan hari raya berkumpul ramai ramai..
    sy pun famili besar jugak. best sgt.hihi

    ReplyDelete

cliks..cliks