cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 30, 2018

Merhaba Turkiye - Eyub Sultan Mosque and Pusara (13)



Baca  S I N I  dulu yeeee..

Today was our fourth day in Istanbul.
Nak balik dah besok..
Today was Sunday, April 1, 2018. 


Planned today that we wanted to go to  Eyup Sultan.

Ada apa di sini. 
Kita tanya Mr Google ye. 


Eyüp has since long grown to be part of Istanbul. It is actually named after Abu Ayyub al-Ansari, who was a close friend, follower and bodyguard of the Prophet Mohamed, one of the early adapters of Islam and part of the early Islam leadership. He fell in one of the many battles carrying Islam's banner and was buried outside the walls. Much later, in the 15th century a new mosque was built with the tomb of Ayyub next to it. It ranks fourth of sacred Muslim sites in the world, after Mecca, Medina and Jerusalem.


Pagi tu kami breakfast lah. 
Sedappp..
Now i pun dah dapat scrambles eggs tau. 
Toast bread tu pun dapat gak. 
Memang dah diasingkan siap2 for us. 
Dalam pukul 10.30am kami bersiap untuk keluar. 
Sebelum tu dah dapatkan info nak ke Eyup Sultan dari one of the staff di Hotel Sultanahmet. 
Mr Kerem.


We will use the tram sampai Eminonu, then naik bus ke Eyup. 
So kami nak redah lah ni. 


Sebelum tu mencuba lah beli ticket for the tram. 
So that the pass boleh kami gunakan for the bus. 
tak  cukup, kami top up je nanti. 


Memula tu mengaggau gak lah.
Tak faham bahasa. 
But then kami dibantu officer yang jaga di station tu. 


Kami perlu tunggu di sini. 
We had to take Kabatas Tram menuju Eminonu.


We have to stop at Eminonu  which 2 stops yang akan kami lalu. 


So dalam kepala kami ingat kena tunggu lah tram tulis Eminonu. 


tunggu lagi.. 
dah 2 trams lalu depan kami tulis KABATAS. tapi kami tak naik.
sebab nak tunggu yang Eminonu tu. 
Laaaaaa.. 
ya ampunnn..
Naik je lah kan Kabatas tu. 
Then berhenti di Eminonu.
Dah selalu sangat dengan UBER. 
jarang bebeno naik train, maka tak tau kaedahnya cam ne.
Hehehehee


no seats.
so berdiri je lah. 
Akhirnya berhenti kami di Eminonu Station. 


So kami mencari arah ke bus station.
sebelah kiri ni lah.
Area kalau nak naik ferry tau.
Nak buat river cruise kat sini pun boleh je. 


keluar dari situ langsung kami ke kiri.


ini ferry station.


kami jalan terus.
then kept asking people around. 
jangan malu nak tanya..
Cakap je Bus Station.
Sure depa tunjukkan.


singgah kejap.
cuci mata. 
tak sempat nak makan ikan bakar kat bawah tu. 
tapi bila dah rasa ikan bakar kat dalam cruise malam semalam, i rasa, tak pe lah. 
Ikan bakar malaya lagi umphhh kot. 
Lagipun i kureng sikit seafood bakar2 ni. 
Kambing bakar tak pe. 
I rela. 



luas sungguh. 


kena lalu terowong ni untuk ke bus station. 


ferry yang ada di sini. 
Menarik pulak. 


sampai lah kami di sini. 
tup2 masa mencari2 bus 99Y, terserempak dengan one girl dari Malaysia.
Rupa2 nya pelajar di sini.
Bawak mak sedara dia and the family nak ke Eyup Sultan gak.
So we all ikut je lah.


but she  took  bus 48E.
she said boleh je. 
semua lalu Eyup Sultan area. 

Others u boleh ambik 99Y dan 44B.
Semua akan lalu Eyup Sultan. 
and with this bus ada 9 stops semuanya. 

Since i dah ada yang lain2 tu, maka ikut je lah. 
But the bus driver was so good. 
Siap bagi tau di mana harus kami berhenti even tak faham apa yang dicakapkan nya. 


tadi kan dah beli Pass card.
so deduct kat sini je lah. 
Kalau 2 orang, tap kan 2 kali.
kalau 10, tap sepuluh.
just make sure enuf balance ye. 


i duduk depan sekali. 
puas rasa mata. 
hehehehe..
dah lama sungguh tak naik bus. 


so dekat2 after about 20 minutes in the bus, we stopped at Eyup Sultan bus station. 
from here, we had to cross and went to the other side.
terus berjalan.


kami di belah sini pulak setelah melintas tadi tu. 


memang best sangat masa melalui jalan2 di sini. 


cantik2 rupa rumah depa ni. 


jumpa rumah hijau tadi tu, belok ke kanan. 
kami masih dalam satu kumpulan. 


hingga sampai di sini, kami berpisah. 


di junction depan ni kami ke arah kiri. 
penuh dengan barang2 yang dijual. 


macam2 ada you.


pilih beb, jangan tak pilih.


nampak ni?
ini graveyard. 


pintu masuk ke kawasan kubur di sini. 
Besar2 sungguh batu2 nesan depa.


kubur lah tu.



belum ke masjid lagi ni. 
busy semua menyopping.


we noticed some of the items even cheaper di sini. 


kami terus cari masjid yang memang nak kami pegi lah kan. 
Shopping, nanti2 ye..
then sampai lah. dah tak jauh pun dari kawasan jualan tu tadi.
This Eyup Sultan Mosque was built in 1458. 
It was the first mosque constructed by the Ottoman Turks in the city.
Very nice architecture.


Mak bedah nak gambar sorang2 kat situ, mintak maap lah ye.
Ramainya manusia. 
Hari ni pulak Ahad kan..
Tak pe lah..
Silaturahim tu namanya kan. 
Yang penting gambar mak bedah ok je kat situ. 


Pintu tadi lah tu. 
Quranic verses written here, on the entrance wall.



Ablution fountain at the middle of the courtyard.
orang lelaki je yang amik air semayang kat sini.


Moh kita naik ke atas ni. 
Bawah tu level for Ikhwan.
my view ni dari tingkat 1, akhwat area. 


so ladies not being allowed at this area.
Sebab masa lepas tgk kubur kami melewati kawasan ni.
Ingat nak pegi lagi dekat lah nak tangkap gambar,
terus dibagi tau, so upstair for ladies.
so memang tak boleh masuk lah area ni.


For akhwat pun ruang nya agak luas. 
boleh bersaf2 lah. 


rasa tenang je kat sini. 
Ramai akhwat yang sedang berhalaqah maybe. 



ukhti yang sorang tu pulak busy benda lain.
Tak pe..
dapat niat berada di dalam ni pun dah besar syukur.
ALHAMDULILAH.


time to go. 
nak ziarah kubur pulak. 
duduk dulu kejap. 
nak pakai kasut. 


nak ke area bawah tu. 



Makam Abu Ayoub Alansari or they call it as Eyup Sultan Türbesi.
Eyup Sultan tomb.
Sedara mara dia ni pun ramai kat sini kot. 
Bahagian atas tu lah pusara Ahmad Ammar yang meninggal di Turkey. 
Ingat memang nak melawat. 
Tapi tengok nak merayap2 ke atas tu, malas lah pulak. 
Sakit lutut.
Dapat ke sini, pun rasa dah bersyukur. 
Jom kita masuk. 


jom masuk.
ambik plastic utk simpan our shoes lah.
Memang hebat. 


memang ramai.
beratur2 nak masuk ke dalam ni.


bila tiba kat sini, Q dah macam pelik. 
I pun macam lari ke depan sikit. 
keluar dari Q. 
sebab ada yang stop lah. ada lah jalan terus. 
Tup2 kena sound dengan one girl ni seemed that i cut Q dia lah. 
I pun buat2 macam bodoh2 gitu. 
Kunun2 nak tangkap gambar je pun. 
Hehehehe..
Rupa2nya depa beratur nak tengok tinggalan Rasullullah lah gitu. 
Sis Mona yang dapat tangkap gambar nya kot. 
I memang tak dapat. 


dapat tangkap tombol pintu ni je lah. 
Then beratur balik. 
But the Q memang dah berterabur dah kat sini. 


Sebab ada yang stopped and recited fatihah kot cam tu. 
Ada yang pegi dekat2 tepi tu untuk tangkap gambar. 
In fact m not so sure, which one kubur Eyup ni. 
No description on that. 
Or maybe i tak nampak. 
Mostly memang bahasa depa lah. 


Kalau ayah2 quran cam ni, boleh lah kita baca kan..
More than that memang tak faham.
Belajar bahasa arab separuh jalan, tu lah padahnya.


From the word that i cud consider ini si Fatih tu lah agaknya kan. 
dia punya kubuq lah. 
Tak pe.
sedekah kan je fatihah. 


Once keluar dari kawasan kubur.
That's another gate. 
Gate C.



Ini adalah entrance for Ikhwan tadi tu lah. 
Kat sini yang kami tak dibenarkan masuk. 


View of the entrance of Eyup Sultan Mosque.


Ottoman calligraphy.


sejuk sangat air dari water fountain ni. 
segar bila diminum.
Ini depan pintu masuk ke dewan Ikhwan. 


Area of the large tree in the courtyard.
Dalam ni ada satu pokok yang besar then ada gak kubur2. 
cam tu lah. 


Nak atau teringin nak sedekah, bagi lah kat pokcik ni. 


Itu pulak Gate A.
Kami pun keluar lah.
Nak ke Taksim pulak.
Tapi kami nak ke toilet dulu.
Jauh lagi nak jalan.
Buang je lah apa2 dulu kat sini.


Seronok tengok signboard cam ni. 
Boleh lah belajar bahasa. 


Sebelum balik. pekena dulu snack kat sini. 
Ni potato swirl kot. 


I noticed pokok2 kat sini penuh dengan burung. 
Tapi tak sure burung apa. 
Maybe pigeons kot. 


Simit or Bagel. 
Tapi i tua nampak ada chocolate spread kat situ. 
Kalau ada, sure i beli dah. 


Pokcik tu jual minyak wangi.


Pintu2 ke graveyard. 
Memang luas lah kawasan kubur di sini. 
Perempuan boleh je masuk ke sini. 
Tapi kalau di Kashmir, memang tak dibenarkan. 


and now time to do our shopping. 
Kita buang duit jommm.


Murah harga yang ditawarkan di sini berbanding di area Sultanahmet and Grand Bazaar. 


Macam2 ada. 
Tapi mengenangkan nak jenjalan ke Taksim, i kensel beli gegula di sini. 
Just beli sikit untuk dibawak ke Kashmir nanti. 


Singgah kedai mamat ni. 
Sis Mona beli something. 
Nama di Safa. 
Siap bagi tau nama kakak dia Marwah. 
Such a good person. 
Ramah sungguh. 


Banyak gak kami borong benda2 kecik for souvenirs. 


kalau ikut kan nafsu, mau kami bedal apa je kat sini. 
Tapi perut kata jangan lah. 
sabaqqq.


kitarang bergerak ke main road. 
Nak ambik bus to go to Taksim. 
Nak merasa berada di sana. 
Tempat kira bersejarah kan. 


puas lah bertanya orang how to go to Taksim. 
Ramai yang suruh naik bus. 
Then we asked mana the bus station ?
Habis semua orang kami tanya. 
Faham dan tak faham je lah..


kami disuruh gerak ke hadapan lagi. 
jalan je lah..


stopped kat kedai depan tu. 
tanya lagi. 
He mentioned the bus number to us. 
55T.


memang agak busy jalan ni. 
then tengah jalan2 tu ternampak the bus. 
Bus tu pun tengah gerak tau..
Depa stopped kan bus tu, then since tengok semua orang naik, 
kami pun naik
but at the same time tak sure betul ke idok bus yang kami ambik ni. 
tapi dalam pada tu ada yang sahihkan, betul lah bus kami ni. 


ni bus nya. 
55T langsung ke Taksim.
Tambang i tak ingat berapa tah. 
tapi murah je lah. 


then view on the way.




seronok memerhati manusia. 


Tak lama, sampai lah kami. 
Hampir sepuluh kali bertanya kot. 
Takut2 sesat ke mana2 nanti. 

Ok.. sampai ke sini dulu. 
Nanti i sambung cerita hal i di Taksim dan Istiqlal Street ye. 
Kang nanti panjang sangat kalau i satu kan cerita di sini. 
Still i have a lot more to tell kan. 
Kalau join semua nanti tak ada modal kan. 
Okk daaaaa.

12 comments:

  1. mmg jauh betul berjalan2 nya kalau ke sana kak... pastu fenin nengok ejaan sana tu yg mmg tak paham lah... nsb ada jgk translate englishnya

    kubur2 tu nisannya bsr2 mula2 ingatkan kubur kristian... rupanya kubur org islam yek...
    tp kenapa wanita tak blh ziarah kubur kt situ ye kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena jalan kaki banyak dana.. kalau2 kita yang travel lah.. org kaya, maybe boleh ambik driver.
      akak nak sendiri lah.

      Kubur2 depa memang besar2. gak sungguh. yg tak boleh ziarah tu kat Kashmir. memang adat depa. pelik kalau perempuan ke kubur.

      Delete
  2. ramai betul orang ya kak... sblm ni sy pernah berangan, kalau sy ke turki 1 hari nnt sy nk ziarah kubur ahmad ammar tu... tp rupanya k yan dah smpi dulu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pegi lah tu. manusia memang ramai.. ikut musim gak kot. spring kan masa akak pegi. tapi bulan 7/8 lagi ramai you. depa cuti semester.

      Delete
  3. Ini merupakan salah satu destinasi yang mesti saya lawati...hahahaha insyAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan kawan pun ramai kat sana kan uncle. kena pegi tu.

      Delete
  4. salam ramadhan kak.. baru ada kesempatan menjenguk. semoga sihat sentiasa..

    seronok ke Turkey insyallah ada rezeki nak kesana juga. tapi rasanya nak kena stop jalan during winter hehe nak jalan dengan tenang. dalam wish CT juga nk pergi kubur Ammar tu.. subhanallah Allah muliakan dia sungguh. ramai orang ziarah hari2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dear..
      ini pun baru nampak.

      Inshallah u boleh sampai sana punya.. mmg seronok Turkey.

      Delete
  5. eyup mosque tu masjid biru eyh kak yan? teringin dari darjah 5 lagi nak ke sane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo bukan Mek.
      Masjid tu betul2 kat Sultanahmet. tapi eyup ni kat tpt lain.
      masjid depa ni serupa je..
      sama bentuk dan rupa..

      Delete

cliks..cliks