cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 19, 2018

Merhaba Turkiye - Shopping at Grand Bazaar and Bosporus Cruise (10)



Helloooo..
sebelum i menceceh lagi, tengok  S I N I  ye. 


Hari ni baru hari ke 2 i berada di Istanbul. 
Tadi pagi dah ke Hagia Sophia. 
Cuaca memang best. 
Lepas Hagia Sophia kami makan then naik ke bilik. 

Kenapa nak asyik naik ke bilik je ye..
Sebab all these places adalah walking distance je. 
tu yang boleh je naik ke bilik then keluar balik. 
Nak ke toilet lah yang paling best. 

So kejap ni nak ke Grand Bazaar.
Nak shopping lah pulak. 
Semalam kan dah menjejaki area ni. 
Jadi kami senang lah langsung terus ke sini. 


Lalu sini lagi. 


Macam2 ada. 
Gerem je. 


Banyak masa dihabiskan dengan membeli di kedai2 yang ada di sepanjang jalan. 
waduhhhh.


Once tiba kat sini, pandang lah ke kiri.
kita dah nak sampai lah area Grand Bazaar.



Ini dia. 
Nampak tak gate ni. 
Memang lah tulis masjid kat sini. 
Nuruosmaniye Camïï.
Masjid tau. 
Tak pe. 
masuk je terus ke dalam ni. 


belah kiri selepas gate tu ada kedai macam ni. 
Ini pun dah bagi jantung berdenyut2 tau. 
nak je singgah.
ehhh.. kan dah nak ke dalam tu kan.
teruskan.


belah kanannya tau. 
Masjid ni.
So big. 
I love the architecture.


Kat sini kami singgah kejap di sini. 
Kurang2 dapat beriktiqaf kejap. 
Kira bagus sangat. 
Sis Mona dapat lah bersolat sunat. 
I pulak, adoiiii. 
perut penuh angin. 
memang tak de chance pun. 
Tak pe. 
Dapat masuk dan menikmati keindahan interior masjid ni pun dah best sangat. 


Then kami terus ke arah ni. 
Ini Gate 1.


Sebelum masuk memang ada security di sini. 


Mata YA ALLAHH..
melilau.


we bought postcard. 
tapi ni di luar Grand Bazaar. 
Murah yang ni. 
then the postcards memang cantik dan keras.
5 keping dalam TL4.
dua kali kami ulang beli ni. 
suka sangat. 


then kami main redah je. 
Jumpa kedai yang jual notebook. 
i memang suka notebook. 
Even bukan semua notebook tu i guna. 
I suka sangat.
Ini some yang tinggal kat i. 
then rest i ada bagi kat orang lah as souvenirs. 


then ini i suka gak. 
Sabun tau. 
sedap mewangi je. 
Dalam TL5 kot. 
murah lah kan. 


then i masuk kat the kedai jual benda ni. 
i kan suka dengan mana2 barang2 dapur yang hammered cam ni. 
terus i terpikat. 
terus i tawar2. 
dapat lah dalam TL250 kot cam tu. 
kalau ikut2kan bukan lah nak minum air coffee dalam ni kan. 
tapi ada kenang2an lah kununnya.


kedai mamat ni. 
Adoiiiiii. 
i fall in love dengan bijik mata dia. 
bijik mata dia ye.. 
sangat you. 
Apa color pun i tak tau lah. 
yang penting memang cantik. 

we spent much of our time bersembang kat sini. 
Macam2 issues we discussed. 
Dari hal politic, culture and also the people too. 
Interesting. 


i also bought some candies and chocolate here. 
Yang macam ni memang best. 
My kids suka. 
Ini i rasa i beli for the second time ke sini. 
Ulang datang tu kan. 
hehehehe.
sakan. 


for the second time, i went to post office. 
ini kira on the day we wanted to go back. 
Pagi nya kami ke sini lagi. 


I wanted to send some of the postcards which i bought on the first day here. 
kirim buat orang2 yang tersayang di Malaysia.
Tak tau sangat location this post office.
but ada lah Hambaallah ni tolong bawak kan ke sini. 
Siap tolong belikan stems for us.  
Then we went back and got ready for cruise tonite. 


we took the package from the hotel.
Malas nak usha2 kat lain. 
Kami dijemput di hotel dan joined other people lah.
i tak ingat lah pulak ek berapa harga package tu. 


Agak jauh gak lah kami dibawak dari hotel tu. 
I tak berapa pasti apa nama kawasan ni. 


We used this cruise. 
Katanya one of the famous company di sini. 


Nama agak gah  lah kunun. 
Memang besar kapal nya. 


package ni include dinner tau. 
and entertainment. 


So campur dengan manusia dari negara2 lain lah kami di sini. 


Tenang je dia kat food tu. 


Ini lah ghoper nya. 
Salad ok lah.
Yang macam2 tu yang kurang sikit kot. 


then ini kira main.
For me, ok lah.
makan lah jugak. 
even hakikatnya, idok ler beriya2 sedapnya.


the cruise berlepas dan kami dibawak sekitar sungai ini. 


ramai kan.



Suasana di luar sana.


Nampak all the bridge. 
Malangnya kami tak tau bridge apa ni. 
Information tak diberi. 
Sibuk je depa ni menDJ. 
Bukak lagu kuat2. 
tak syok sungguh. 


Itu si Kojak tu. 
Beriya2 memperkenalkan manusia dalam kapal ni. 


ini yang i nak tengok sangat. 
Tarian sufi.


tapi tariannya kejap sangat.
sakit tau hati kita. 


more tu tarian cam ni. 


Lagi lama tariannya. 
Tarian gelek. 
eeeeeeee..
gerammnya. 


Kunun nak mai kat i.
Nak gambar dengan i. 
then bila kita dah bergambar, gambar tu juai kat kita. 
Sorry ler. 
teman tak sudi. 
hehehehe..


sambil menikmati suasana. 
sesekali kapal macam bergolek2 gitu. 
takut karam je.
Mau karam sekali dengan penari gelek tu kang.







Lama lah cruise ni. 
Kami jadi bosan sebab hanya music yang kuat didengarkan. 
Ramai gak moslem kat dalam tu. 
Semua cam bengang je. 
Rasanya kami salah ambik package lah. 

Rupa2nya memang more on entertainment. 
Kalau orang muda, ok lah.
Kami ni bukan nak terkinja2 menari. 
Spoilt lah malam kami. 

Better those yang nak cruise ni, ambik yang siang. 
I sedikit kesal lah.
Tapi tak pe. 
Ini namanya asam garam kan.
Ada sedikit kesilapan yang dibuat. 
tapi tak pe. 
At least dah merasa cruise di sini. 
Nanti i sambung cerita i ye..
Okkk dahhhhhhh.

8 comments:

  1. Salam Ramadhan Kak Yan... Amcam? Best x Istanbul? hehehe... rasa nak p lagi x? Kami x prnah pulak naik cruise yg mlm... 2x naik siang aja dan pilih yang route 1 jam.. sbb if lama2 mcm bosan dan ngantuk.. makanan yg mcm berbugkus hijau tu saya x suka... mcm fermented rice ke ape tu... mmg famous kat sana kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadan dear.. Mmg best sagnat. i love it so much.. esp Istanbul and cappadocia.. wish nak stay kat cappadocia lagi utk semalam dua. but no need to ride the hot balloon lah. just nak relax2 kat sana.

      itu lah pasal cruise tu.. agak regret sikit. but never mind. pengalaman.. at least can tell something to others..

      Yang food tu, itu memang favorite depa tu.
      In fact favorite to middle east.. Daun anggur tu diperam. and dalam tu nasi sebenarnya. i pun kureng lah.. sebab i mmg kurang sikit dgn food2 yang masam.

      Delete
  2. kak yan x tumpang gelek sakan ke? 😆😆 btw selamat berpuasa utk kyan sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiii.. boleh gak.. tapi tak sanggup lah... takut karam ferry nanti. ehehehehe
      selamat berpuasa dan selamat berbuka to u.

      Delete
  3. siap zoom lagi nak tengok mata si budak turkey..heheh..
    tapi ok la, merasa naik cruise waktu malam kat sana. pengalaman semua tu.
    cuma yg karam dengan penari tu..hehe lawak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik sgt mata dia beb.. mcm nak cungkil je.hehehe

      Ye you. Kot2 lah karam..adoii.. x sempat tobat.

      Delete
  4. Ramadhan Kareem Kak Yan.. Seronok nya trip Istanbul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadan mulan..
      mmg best Istanbul. macam nak repeat lah.

      Delete

cliks..cliks