cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 2, 2018

Merhaba Turkiye - shopping time and good bye Goreme, Cappadocia (5)



Sambungan seharian di Goreme.
baca yang  L A L U  punya ye.


Sebenarnya sebelum kami ke Imagination Valley, kami barshopping ke sini.
Kami ke kedai Urgup Kuruyemis.
Kedai jual dried fruit dan macam2 lagi.
Baklava ada.
Tea ada.
Madu ada.
Sediakan Lira je lah beb. 


I believe kawan2 si Sergio lah ni kan. 
mudah kan bagi dia. 
we all pun tak kesah. 
lagi senang macam ni. 


ada walnut, ada dried apples. 



Ini sort of Turkish delight. 
Macam2 flavors ada. 
Ini i beli. 


Ini kacang2.
I beli gak. 


Ada Raisin yang besar2 mix with nuts. 
I beli gak. 


Some tea.
I tak beli. 
Sis Mona banyak beli ni. 
as souvenirs lah.


kami berdua je pelanggan dia ni. 
Si Sergio busy bersembang di luar tu.


Sambil menyopping, kami dihidangkan Apple Tea lagi. 
penuh perut kami dengan tea ni. 
yang penting, best. 
So i beli Apple Tea kat sini. 
Bagi sikit2 kat orang kampung. 
Mak Bedah memang nak beli macam2. 
tapi tukang angkat bag tak de. 
tak larat Mak Bedah. 
Masa ni lah teringatkan Chef Ciju. 
tapi nak buat cam ne kan. 


itu macam terung yang dikeringkan.
ini dibuat masak tau. 


Ini lah tokey kedai. 
i terforgot la nama dia. 
Ahaaaa.. Fatih.


Tokey kedua. 
hehehehe
Depan i tu, ada Walnut. 
cantik rupanya. 
i bought dalam 1 kg kot. 
nanti boleh Chef Ciju buat brownie.


After we had our lunch, then we went to Galeri Ikman.
Kedai ayah Sergio.
Tapi kami tak terus menyopping tau. 
we all nak guna toilet. 
menggagau cari toilet kat mesjid.
rupa2 nya ada public toilet. 
bersih weiii.
cuma airnya sejuk sangat. 


ini nak ke toilet. 
kalau lalu area masjid. 


ni dah masuk area masjid dah ni.
ni orang lelaki pun tempat wuduk.
Erkek means MALE.


kami singgah di sini. 
ini bahagian lelaki. 


bayan (ladies) place for solat. 
kalau nak solat kat mana2 masjid depa ni memang tak akan ada telekung ye..
sebab depa kalau solat memang tak pakai kain telekung cam kita. 
yang penting tutup aurat dah. 


depan masjid dah jalan besar. 
suka tengok area ni. 
macam busy sikit  je lah. 
meriah2 pekan kecil. 


rasa aman sangat. 


ke bawah tu je dah ada kedai2 kecik.
nak beli souvenirs. 


moh kita ke sini. 
actually ada banyak kedai2 cam ni. 
Tapi memudahkan kerja, kita shopping kat sini je. 


try sana try sini, 
akhirnya semuanya berpindah milik. 
sukaaaaa.
cumel tak?
affordable lah.

tapi rata2 kalau orang mai ke Turkey, nak beli cincin yang boleh tukar2 warna ikut cahaya.
at first i dah terguda. 
tapi usha lagi dan lagi, kensel yang tu. 
beli yang ni je. 


then diajak pulak tengok2 carpet. 
aduhaiiii.
idok ler teman nak membelinya.
rumah i baru je beli carpet baru. 
tak de nya i nak beli jauh2 kat sini. 
nak memikulnya tu nanti. 
jenuh lah weiii.


puas lah dipunggah2.
carpet i tak beli lah. 
i just bought one table runner. 
nak kata lawa sangat tu idok ler. 
tapi i kesian kat ayah si sergio tu. 
tunjuk2 angkat berat2 pulak tu. 
maka i beli lah. 


benda2 ni pun i suka. 
pinggan2 mangkuk weiii.
suka je lah you. 
tak pe,
kita beli next time ye....


sebenarnya masa ni dah malam dah. 
maghrib kita di sini. 
kejap lagi dah nak ke airport. 
ikut kan hati nak lama lagi. 


nampak lampu2 atas tu. 
adoiiiiii. 
pendam je lah. 

Ini adalah family Sergio.
Adik dia dan cousin dia. 
so mostly kira family dia kat sini. 
Kira well known family lah depa ni. 

then Sergio hantar kami berdua ke hotel. 
nak siap2 luggage.
nak repack lah. 
mana yang nak kena bawak ke cabin or cargo. 


Rasa sedih pulak meninggalkan bumi Goreme. 
I love this place. 
Next time, INSHALLAH. 
boleh kot. 


area hotel yang i suka ni. 
tak sempat nak explore semuanya. 
suka i. 


ini area2 sekeliling hotel kami. 


Sergio dah balik dah. 
we were satisfied with his service. 
Nanti i ceritakan hal travel agency dia ye. 

We arrived at the hotel a bit early. 
Our airport transfer being scheduled to pick us up at 9.30pm.
our flight was at 11.45pm to Istanbul.

meanwhile kami stayed kat area reception ni. 
menunggu2 sampai terlelap2. 
tup2 Sis Mona menegurlah si mamat cumel ni. 
laaaaa..
budak lagi dia you.
baru 18 ke 19 cam tu. 
tapi dah tak sekolah dah. 
 dok kerja kat sini, bantu pak sedara dia. 
kurang fasih English.
tapi sangat berusaha nak bersembang. 
i siap cakap dengan Sis Mona at first.
i geram dengan dia ni.
senyap je tak rajin nak bersembang. 
tapi bila dah bermesra2 tu baru lah realized that bahasa adalah penghalang utama kami. 
I just pray for him, all the best. 
INSYALLAH.


then the airport transfer pun sampai. 
bergeraklah kami ke airport. 
masa on the way ke airport lalu pekan Goreme tu memang i noticed best sangat kalau dapat spend satu malam lagi. 
Siap sis mona cakap, tu lah yan. 
nak cepat sangat balik ke Istanbul. 
hehehehe..
jangan ler mare. 
nanti kita mai lagi ye...


kami checked in. 
tapi masa nak masuk ke sini tadi, once diturunkan dari airport transfer van tadi tu, ada ribut sikit. 
YA ALLAHH..
macam nak terbang badan i you. 
dah lah sejuk.
angin bertiup tu bukan calang2.
macam nak melayang i. 
rasa macam dah berat dah badan i ni. 
tapi boleh pulak nak terbang tu. 


then menunggu2 lah kami.


tak ramai pun orang di sini. 


tu tengok température nya. 
ok lah kan. 


then time to go. 
dekat2 nak tengahmalam dah. 
kami tiba pagi semalam, then balik malam ni. 


ALHAMDULILAH we safely landed in Istanbul at 1.05am on March 29, 2018.
Dah set our airport transfer dari hotel di Istanbul. 
About one hour gak lah gitu gini masa di airport ni. 
kami tiba di Sultanahmet Hotel, Istanbul at 2.19am.
Badan dah tak larat sangat dah. 
cuaca agak sejuk. 
hujan di luar tu. 
sampai bilik, apa lagi. 
Zzzzzzzzz..

Kita sambung nanti yeeeee..

6 comments:

  1. gaya ada dah tu..saudagar walnut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. memang kena tinggal kat Cappadocia lah ni.

      Delete
  2. Mil ana hari tu borong tukish delight tu. Tapi tak kena dengan selera ana. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa..ye ke ana..akak.mmg borong habis.. tiba rumah ingat nak bagi2 kat kwn2 or staffs, tgk2 anak bujang kasi licin. Sedap lah bg kami or mmg kena carik yg sama kat tekak kita.

      Delete
  3. bestnya dah sampai sana
    jealous nyaaaaaaa
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaa Hans, awak tu anytime boleh je ke sana.
      mmg best kat sana.

      Delete

cliks..cliks