cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 24, 2018

Merhaba Turkiye - Topkapi Palace Museum kami jejak (11)


Ok.. kita sambung cerita ye. 
Tapiiii.. baca yang   I N I   dulu ye.. 

Hari ni dah hari ke 3 i di Istanbul. 
As usual, kami breakfast dulu. 
A must lah kan. 
Perut cepat je lapar. 
Kejap lagi nak jalan jauh sikit ke Topkapi Palace Museum. 
Jadi kena makan lebih. 
Sebenarnya hari2 kami makan lebih. 
hehehehehe


Cantik sungguh hari ni. 
Semoga perjalanan kami nanti lebih bersemangat lah. 
Dah isi minyak lebih ni. 


turun dari hotel langsung mencari arah. 
Malas nak tengok Google Maps. 
Kita tanya je orang. 


nampak polis, kami tanya. 
tak jumpa, kami tanya lagi. 
so tak perlu risau. 
Yang penting tau ke mana kita nak pegi lah kan. 


keluar dari hotel, arah kami adalah ke arah kiri. 
So on the way tu, kami melalui Hagia Sophia. 
Jalan terus lagi. 
Jalan agak mencuram sikit lah. 
Macam turun bukit. 
But ALHAMDULILAH, i was ok. 
Asyik je tangan menclick kawasan sekeliling. 


terus je jalan ke sini. 
Tu hujung sana ye.. 
cantik je kelihatannya kan. 


then sampai lah kami di sini. 


ada 2 tempat yang ada di kawasan ini. 
tapi kami nak ke Topkapi Palace Museum je. 


suasana yang memang best waktu ni. 
Agak bercahaya. 


kesan2 tinggalan lama. 


Ini adalah Istanbul Archaeological Museum. 
Kami tak masuk sini. 
Bukan pencinta museum sangat i ni. 
So takat pegi kat Topkapi je lah. 


pintu masuk. 
this is the main entrance which brings you to the first courtyard. 


cantik kawasan ni. 
berlatar belakang kan Byzantine Church Hagia Eirene and The Imperial Mint of the Ottoman Empire. 
so tak nak lepaskan peluang untuk ambik gambar kat sini. 
Masa kami tengah busy2 nak tangkap gambar, ada lah one guy ni offered nak tangkapkan gambar kami. 


Ini lah mamat Morocco. 
Thanks to him. 
Semoga ALLAH merahmati beliau. 


this first courtyard ni memang open to everyone. 
then kami nak masuk lah. 
means that we are entering to the second courtyard. 

tapi ya ampunnn..
at the first courtyard ni ramai nya umat. 
semuanya ni yang nak masuk menggunakan cash. 
So beratur panjang. 


sebab kan malas nak beratur lelama like semalam, we decided to use my credit card to buy the ticket. 


ada bahasa inggeris kan. 
so senang lah nak beli.



dalam TL40 je. 


ok.. jom kita masuk.
Gate ini dinamakan Gate of Salutation. 
Kira ini entrance to the second courtyard of Topkapi Palace. 


security agak ketat lah di entrance ni. 




permulaan perjalanan kami untuk menerokai Topkapi Museum ini. 


once sampai kat sini kami singgah di area Imperial Council.


Ini adalah Imperial Council Divan. 


mewah sangat dalam ni. 





Memang indah di mata. 


Kalau memandang dari sini, kita akan nampak The Gate of Felicity. 
apa yang important nya kat situ?

that is the entrance into the Inner Court (Enderûn), also known as the Third Courtyard, marking the border to the Outer Court or Birûn. The Third Courtyard comprises the private and residential areas of the palace.


sebelahnya pulak adalah Imperial Armory.
Banyak senjata2 lah kat sini. 


semuanya warna emas2. 


the hollow trees in front of us. 
Ingat nak gak tangkap gambaq kat situ. 
tapi risau tak boleh keluar nanti. 
hehehehe..


kami berehat kejap sambil layan mata kat sini. 
Angin best sangat kat sini. 
sepoi2 bahasa gitu. 


then kami sambung lagi jalan. 
Are Odasi, the Audience Chamber.
jom kita ke sini. 


berebut2 orang nak masuk. 
walhal, lepas tu tak ramai pun. 
means boleh man2 je pun. 
no need berpusu2. 


the main entrance to the Audience Chamber with the small fountain of Suleiman 1 to the right .


kalau tak silap ni alas tidur dia kot. 
tak ingat pulak i. 


this is The Consueror's Pavilion (Fatih Köskü) houses the Imperial Treasury.
Tapi we didn't go there coz macam under renovation. 
So we skipped this. 


then kami beratur.
sebenarnya tak tau pun kenapa orang beratur. 
Kami pakat dok sama kat situ. 
So meanwhile me in the Q, Sis Mona dok merisik khabar. 
The place that we can see some of tinggalan Nabi Muhammad SAW.
so we kept queuing lah. 


cant use our camera. 
so ingat je lah dalam kepala. 
most here, u boleh tengok replica lah cam tu. 
ini i dah pernah tengok kat Shah Alam . 
ada exhibition pasal Rasullulah lah. 

After keluar dari sini we thot we can go to other places lah. 
But some memang under renovation. 
We all pun rasa cukup lah dapat tengok some of the important parts. 
Kira berbaloi lah. 



we just stopped at the third courtyard. 
mostly memang under renovation lah. 
tapi dah sampai this part pun dah ok sangat lah. 
then kami menuju keluar. 


second courtyard and at the back there is Tower of Justice. 


then kami lepak2 kejap di sini. 
Melepaskan lelah you. 
Macam nak tercabut gak lah kaki ni. 


Once keluar dari sini, we noticed the crowd lagi ramai lah. 
Lagi beratur panjang. 
Memang meriah lah. 


On the way keluar.. 
Kita bagi chance lah kann..


on the way keluar kita nampak park ini. 
Dah balik Malaysia baru tau, kat sini lah nantinya banyak tulips akan ada. 
ada festival kan. 


memang cantik. 


yembarzal 
kami tak masuk lah. 
dah malas dah.


Ingat nak pekena Simit.
Tapi macam kenyang je. 


Kami berpatah balik. 
sebenarnya kalau nak guna tram sampai Sultanahmet Station  boleh je. 
tapi kami just happy2 lah nak jalan. 
hehehehe.. 
sebenarnya, tak noticed pun. 


On the way back tu kami singgah tangkap gambaq kat sini. 
The Million Stone.
Kat mana exactly benda ni..
it is in district of Eminent, at the northern corner of the square of Hagia Sophia.
Kat tepi jalan je. 



jauh bebeno.


Then kami terus cari makan. 
Nak makan yang simple2 je. 
Kami makan kat sini. 
Sederet our hotel je pun. 


Boleh tahan besar gak kebab ni. 
Puas gak nak menghabiskannya. 
Kami mintak gak fresh pramoganate. 
Ingat nak minum dengan ice.
Mintam ler.
Macam disindir2 lah pulak kami pasal ice ni. 
Ye lah..
dah lah udara sejuk, pegi mintak ice pulak. 
senyum2 kambing depa mandang kita. 
nak explain betul2, depa ni pulak, engres nya ke laut. 
payah..
Muka sengal je lah kami. 
Then lepas makan kami naik ke bilik. 
Rehat kejap. 
Petang nanti nak keluar kejap. 
Kami nak ke suatu tempat..
Nak dinner..
Okk..
sambung nanti ye.
daaaaaa.

8 comments:

  1. bangunan bersejarah... mmg terpelihara elok... hmm nmpk nyer kalau sy ke sini nnt, kena elakkan laa bln april... betul kn kak? nk elak org ramai hahaha tp rs nyer turki mmg sentiasa ramai pelancong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat negara luar mmg di jaga sangat2 Anies. kalau kat mesia. banyak dah diruntuhkan kan..
      April time akak ni tak ramai sangat.. late april lagi ramai kot.

      Delete
  2. waduhh buk ziyan kok capek ..sempat istirehat deh di bawah pepohon..
    cantik view masa bfast berlatarbelakangkan blue mosque..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letih sgt u.. betis dah tua. Tp mmg enjoy.

      Cantik kan waktu tu.

      Delete
  3. Ni musim bunga ka? Tengok pokok botak lagi tapi bunga cantik2.. view tempat makan tu superb gila ❤❤❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spring time doc.

      Cantik kan..i pun suka sgt yg tu.

      Delete
  4. ni akak pergi musim apa eh ? was it during spring ? sebab banyak bunge tapi baju macam sejuk je.. sorry CT baca dari belakang heeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spring ni CT. masih sejuk lagi lah.. esp kena hujan.. Dari hari pertama memang tak lepas winter coat.
      hari last a bit sunny. tu yang akak tak pakai winter coat. masuk terus dalam bag.

      Delete

cliks..cliks