cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 11, 2018

Merhaba Turkiye - Ronda - ronda dan cuci mata sekitar Sultanahmet (8).


Sambung lagi cerita kita ye..
ehhh.. wait.
baca yang  I N I  dulu ye..

Ok lah. 
lepas balik bilik, kami keluar semula. 
petang ni boleh all out.
boleh ronda2 sampai malam. 
besar gak wei Sultanahmet ni. 


kami memang nak cari Grand Bazaar. 
Tadi tu tak jadi. 


kami memanjangkan langkah hingga ke sini. 
memang banyak kedai2 makan. 
cafe2 yang menarik. 
cuma cafe2 di Istanbul ni agak modern. 
some memang bercampur degnan liqour lah. 
kalau nak have a coffee or tea sambil pandang2 orang lalu lalang, ok je. 
jangan pulak kita yang mabuk ye.. 
hehehehe..


segala benda kami sentuh. 
termasuk lah bunga ni. 
cantik segar. 
tup2 munge plastic. 
chitttt!!!


sepanjang jalan Sultanahmet ni memang puas kita boleh membeli souvenirs like FM lah, key chains lah. 
ehh.. memacam. 
Tunjukkan je Turkish Lira yang dah ditukar tu. 
Kalau tak silap now Lira lagi murah lagi tau. 
sesiapa nak ke Turkey, dan ada duit lebih, tukar lah siap2. 
berbaloi lah kot. 


tengok tu. 
coffee shop. 
melambak. 
time je tak cukup nak lepak2. 
Entah lah ye, tak cukup ke apa tah. 
hehehehe


ini kami meneruskan mencari Grand Bazaar. 
Kalau ikut2 kan memang tak cukup masa kalau nak ke GB ni. 
tapi kami boleh dapat idea, kat mana tempatfnya ni. 


Sekeliling..


then kami stopped here. 
kita pekena buah berangan. 


Depa ni bakar tau. 
kita macam goreng gitu kan. 
ada rasa sweet2 sikit. 
tapi ini yang natural flavor je. 


Depan stall buah berangan ni ada graveyard lah. 
Sultan II Mahmut Tomb.
U all boleh baca kat  S I N I   pasal perkuburan ni. 
I nak copy paste tak boleh lah pulak. 
Ingat nak share the info. 


memang besar kawasan perkuburan ni. 
tak rasa takut2 lah nak masuk. 
keluar masuk orang ke kawasan ni. 
sedekah lah fatihah kat depa2 ni kan. 
walau tak kenal. 
memang nampak hebat tiap satu kubur2 depa ni. 


then kami sambung perjalanan. 
indah sangat. 
Azan bersahut2an. 
Asar dah waktu ni. 


Pelbagai makanan ada di sekitar jalan menuju ke GB. 



memang suka tengok cara depa ni mempamerkan jualan mereka. 
memang menarik sangat. 
i memang macam teringin nak minum.
tapi later2 lah. 



Kalau dari kawasan perkuburan tadi tu kita akan belok ke kanan sikit lah. 
sampai kita jumpa Taxi Stand atau pun Column of Constantine.
Sayang lah pulak i tak ambik gambar. 
Yang ni je yang i ambik. 
busy masa tu nengok banyak benda boleh dibeli kannn.


so we all membelok ke kanan. 
jangan bimbang. 
tanya je lah depa ni. 
tanya orang kedai. 
senang je. 


Kalau terus je lalu jalan ni, kita akan jumpa signboard saying GRAND BAZAAR. 
ada jalan lain gak. 
tak kesah. 
tak sesat mana pun. 
rajin bertanya lah. 


tapi kan kami cancelled hajat nak ke GB sebab dah nak dekat waktu tutup nya.
tapi kita dah dapat idea kat mana ceruk nya. 
esok kita repeat ye. 


kami patah balik ke Divan Yolu Cd.
Kira ini dah area Fatih lah. 
I refer to google maps ye. 
Kami singgah sini sebab ingat nak pekena coffee. 
at the same time, nak ke toilet dia. 


ada WIFI pulak tu. 
so dapat lah contact2 sesiapa yang berkaitan. 


bukan coffee.
ini pulak yang diminum. 
sambil pekena dessert. 
sedappp.


then we decided to stroll down area Blue Mosque. 
Kan kunun2 nak ke sana waktu subuh. 
tapi masih tak tau subuh bila. 
hehehehe..
ni baru nak mengusha. 


Elok je bulan tu menyinar. 
cuaca pun best sangat.
idok ler terlalu sejuk. 


Sis Mona kita bila jumpa je orang jual jagung, sure tak missed. 
i pulak bila dah balik dok nyesal pulak tak merasa sikit jagung depa ni. 
bukan favorite lah katakan. 
tapi sebenarnya harus je rasa apa2 yang dijual di tepi2 jalan tu. 


dari taman berhadapan hotel kami, dah nampak dari kejauhan bumbung Blue Mosque ni. 


Macam2 rasa bila memandang. 
Ye lah..
asyik nampak kat TV je kan.
plus baca2 blog member bloggers.
cam tu je lah yang biasa kita nampak. 
now depan mata.
tu yang nak mencari jalan ke sana tu. 


Nampak tak tu?
Hippodrome.
Kita tangkap gambar itu later2 ye. 


Barisan kedai2 yang masih bukak. 
Jom jengah sana kejap. 


Jumpa lah pulak budak2 Malaysia yang baru habis belajar di Egypt. 
Doctor2 muda semua. 
Ada yang tinggal di Shah Alam. 
Lama kami menyembang. 
seronok pulak tu kan. 
Kot2 ada kedai minum, kat situ, mau gak mengopi. 
tapi depa ni bergegas nak balik Malaysia dah. 


then kami pun masuk lah ke arah sini. 
Nak tengok Blue Mosque dari dekat.
Then we noticed that Blue Mosque tidak dibukak kepada public atas sebab2 renovation.
Alahaiiii..
sedihnya..
tak kan lah.
sampai May 15 kalau tak silap. 
sedih weiii.


tapi rupa2nya kalau nak solat, baru diizinkan berada di dalam masjid. 
so ada banyak waktu yang kami boleh berada di Blue Mosque.
INSYALLAH.. boleh lah nanti tu kan.


tak pe.. 
malam ni kita tengok dari kejauhan je dulu. 
INSYALLAH kita dapat berada di dalam nya nanti. 


kami seksdar ronda2 sekitar Blue Mosque park. 
patah balik ke area hotel kami. 
Perut macam laparlah pulak. 


kami singgah Kebap House ni.
sebab terguda tengok makcik yang menggelek doh kat depan tu. 


tak berhenti2 dia menguli tepung kat sini. 
Tapi  i rasa ada shift ni. 
Ni gambar siang tadi punya. 
Malam dah orang lain dah. 


our dinner at 10.30pm Istanbul time. 
kat malaysia ni dalam pukul 3.30am.
kalau ikut2 kan perut tu tak lah lapar sangat. 
tapi just teringin nak rasa benda ni. 
Kami makan benda ni je. 
Cost us dalam RM20 cam tu lah. 
mahai gak kan. 
tapi tak kesah. 
janji dapat lah merasa. 
Balik bilik, kami terus bammmmm..
tak letih sangat. 
tapi kena rehat kan betis2 mak bedah yang dah berbuah2 lemon ni. 
Sambung nanti yeeee.

10 comments:

  1. ini merupakan salah satu destinasi yg ada didalam 'bucket list' saya yg harus dikunjungi. Rakan-rakan masih ramai disana. Tq for this entry....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle tu anytime boleh je jejak kaki ke sana.lg2 bila ada geng kat sana kan.. INSYALLAH uncle.

      Delete
  2. suka gambar blue mosque waktu malam tu. cantikk ..blh buat poskad.. nice shot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik. but m not so sure. itu dari phone ke, dari camera ke or my fren's phone

      Delete
  3. cantik je diorg susun limau2 tu.. k yan xsnap kucing2 yg berkeliaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada anies. banyak sangat gambar. nnt kita share sikit2 ye..

      Delete
  4. Wah, seronoknya berpeluang berkungjung di tempat orang,
    banyak hikmah kan bila mengembara. Seronok membacanya. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. i m happy.. also happy to share with others my experience.
      tq sudi baca.

      Delete
  5. Bestnyaaa kak yan.....untung dapat pergi masa musim bunga lg cantik view kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.memang best sangat..
      bahagia.

      Delete

cliks..cliks