cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 28, 2018

Merhaba Turkiye - ronda2 and dinner at Guvenc Konyali (12)


Aduhaiii..
Banyak lagi ye nak habis cerita Turkey i ni kan. 
Siapa yang sabar, thanks ye...
Tapi sebelum i lanjutkan cerita, baca   S I N I   dulu yeeee.

Ok lah.. 
now i nak share some of the pictures masa we all ronda2 kat area Sultanahmet ni lah. 
at the same time i nak share cerita mencari jejak ke Blue Mosque. 


jalan besar ni boleh dilalui tram untuk menuju ke Eminönü.


love to see all the shops along the road.


cafes and shops.


macam2 ada.


Turkey Delights. 
Memang tempting. 


Dessert.


Macam nak singgah je kan.


Memang biasa kita nampak macam ni. 


tram dari suatu station yang pasti akan berhenti di Sultanahmet Station.


Back alley on the way to Topkapi Palace Museum.


then after back from Topkapi, we went to scroll down Blue Mosque area. 


Orang boleh tahan ramainya.



Menuju ke Blue Mosque. 


Melalui this gate to the mosque. 


dah nampak dah. 


indah.


waktu ni dekat nak azan Asar.
we went here to find out bila waktu sesuai untuk masuk ke dalam masjid since nobody was allowed untuk masuk ke dalam masjid.




then keluar balik dan just jalan2 keliling. 


ke mari pulak. 
Ke Hippodrome of Constantinople. 
Apa benda ni pulak?
suruh google bagi tua ye. 


The Obelisk of Theodosius (TurkishDikilitaş) is the Ancient Egyptian obelisk of Pharaoh Thutmose III re-erected in the Hippodrome of Constantinople (known today as At Meydanı or Sultanahmet Meydanı, in the modern city of IstanbulTurkey) by the Roman emperor Theodosius I in the 4th century AD.


the details. 


kita tangkap2 gambar je lah.
then we decided nak makan malam.
tempat yang nak dipegi tu agak jauh.


kira2 kalau pakai google maps, dekat je. 
Hehehehe.
tapi mak aiiii..
macam nak tercabut gak kaki. 
Kalau google maps kata 11 minutes, i tambahkan triple lah ye. 
hehehehe..
turun naik bukit. 
demi kambing weiiii.


Sebenarnya kami boleh je guna tram dari Sultanahmet Station ke Sírkeci.
tapi ntah lah ye. 
kenapa tak terambik. 


Maksudnya i boleh sampai kat station atas ni lah. 
hehehehe..
tak pe..
pengalaman.


puas bertanya segala manusia, 
maka sampai lah kami di sini. 
ALHAMDULILAH..
Boleh google  F  A C E B O O K   dia.. 
di  I N S T A G R A M   pulak.. 
esp sedara sedara yang suka kambing ye..


kedainya pun agak tersorok. 
Tapi surrounding nya penuh hotel.


kejap je dah penuh meja depan2 ni. 



Ini lah mamat tokey ni. 
Dah kaya raya lah ni kot. 
dulu kat IG masa memula i follow, sikit je.
now dah beratus ribu. 


Atas meja penuh cerita pasal dia. 


Kami ordered ni. 
Sedappp.
Makan panas2.
perut lapar2.
perghh..
Licin.


Yang kedua.
kami ordered this. 
Nama memang kami tak ingat malah tak tau. 
Main tunjuk je dari menu tu. 
Nak tanya lebih2 kat waiters depa, eemmmmmm..
sepatah pun susah engress ni. 


soft ya amatttt.
tulang kunyah sampai boleh telan lah wei..


tapi Sis Mona tak berapa ngam dengan kambing. 
tapi nak tak nak, kena ngap gak lah kan. 
hehehehe.
dah lah terpaksa menapak jauh. 
kalau tak makan, kira sia2 lah.


dan akhirnya.. 
Licin licau. 
roti tu kira dah tak tertelan lah tu. 
Tak perlu banyak2 order.
orang depa i tengok siap dengan nasi. 
but better not lah. 
unless u jenis yang makan banyak sungguh. 


then we decided nak balik lah. 
Mamat ni lah yang tolong kami ordered. 
Dia pandai cakap engres lah. 
Sempat sembang sikit. 


Then nampak anak kecik ni. 
Ini pelarian Syria.
Mintak duit. 
I ingat nak ajak makan. 
tapi dia tak nak. 
dia nak duit. 
Rasa sedih hati. 


then kami berjalan semula jalan yang kami lalu tadi. 
Boleh lapar balik lah you. 
hehehehe..

maybe coz of too tired, after that kami terus masuk ke bilik.
Kami rehat2.
Tapi kiranya hari ni banyak kami berjalan dah..
Puas rasa hati..
Esok kami nak ke Eyup Sultan. 
jadi kena rehat lah.
ALHAMDULILAH..

8 comments:

  1. Bila tengok gambar2 u ni kak, rasa sagat familiar aja dengan tempat2 ni..hehehe.... memang jalan yg dok lalu lang masa di sultanahmet.. esp the first few pictures...laluan tram kan di sultanahmet...? tengok makanan ni perot pon dok grrrrr....hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear. kawasan sultanahmet. tram station mmg depan hotel akak je.

      food yang sedap di tekak akak. org suka kambing lah katakan.

      Delete
  2. makanan atas sebelum roti tu nampak macam pizza pulak, sedap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti dia nipis dan atas nya penuh daging kambing. Mmg best.

      Delete
  3. ada salah 1 gambar tu... suasananya mcm dlm cerita istanbul aku datang ;-)

    ReplyDelete
  4. one fine day insyallah ill be there. nak jalan2 Turkey insyallah.. sedapnya kambing so CT pun akan usaha cari kedai tu jugakla. ada kawan pernah kasi Turkish Delight.. yang rasa rose sedapnya =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH.. akak sama2 dua'a kan for u.
      Memang best. kalau nak pegi, pegi lah time sejuk. esp Spring.

      Delete

cliks..cliks