cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 14, 2018

Merhaba Turkiye - Hagia Sophia and lunch at Pudding Shop (9)




Hari ni hari kedua i di Istanbul.
ehhhhhhh..
wait.
baca  S I N I  dulu yeeeee..

Today, FRIDAY, March 30, 2018. 
Second day in Istanbul.
Hari ni nak explored Hagia Sophia. 
Cuaca was soooo good.
sunny.
but it was pleasant lah.


Apa2 pun kita breakfast.
same like yesterday. 
But MASYALLAHHH..
we just enjoyed our food. 
Coffee still 2 cups. 
Kakak tu buat panas2 you. 
kejap je licin.


Itu lah dia. 
sama je. 
tapi tak tau lah. 
nikmati sangat lah. 
Syukur ya rabb..
Sebab kat bawah hotel kami ni ada pelarian Syrian, memintak sedekah nak makan kan.
Jadi yang ni, kita bersyukur lah.


Lagi2 yang roti tu. 
I loved it soooo much. 
Then kakak tu siap  ketepikan sepinggan buat kami tau. 
Kami makan bersungguh youuu.. 


Then kami ke sini. 
The place was so close to our hotel.
By walking maybe around 10 minutes walking kot. 


Kira main gate sebelum ke ticket counter. 


ramai orang weiiii.
beratuq panjang sangat. 
ALHAMDULILAH cuaca nyaman sangat. 
kalau panas, mau pengsan i. 


macam tak berpenghujung je rasa. 
Ada yang beli online tau. 
i tak tau lah pulak. 
tapi tak kesah lah. 
kita Q je lah. 


sebelah line kami, line kanak2 sekolah lah pulak. 
rupa2 nya hari ni cuti Easter tau. 
jadi apa tak nya. 
kena berebut lah kan. 


memang tak teratur sungguh. 
Memang makan hati tau. 
but ALHAMDULLILAH we managed lah membelinya. 


ada info kat sini. 


ini lah ticketnya.
TL40. 
Kalau ringgit pun sama lah ni jadinya. 


nak masuk pun ada ketat security nya. 


entry kat sini. 


Ini pintu masuk ke area Hagia Sophia.


Nak masuk dah.


Sis Mona sempat tengok floor plan Hagia Sophia ni. 


Masuk2 je terasa kagum. 
takjub.
terasa kecik je kita yang sedia besar ni. 
Hebat architecture depa ni. 


tinggi chandelier digantung. 
utuh sungguh.


dalam pada tu, mintak digambar lah pulak. 
Kita tangkap je lah. 
cumel2 lak tu. 


Pintu besar.
jom kita masuk.


i memang suka pintu2 ni. 



Mak Bedah nak gambar sat noooo.


kita tengok je lah gambar2 yang i tayangkan ni. 


Mak Bedah nak bergambar lagi. 
tapi jangan haraplah boleh sorang2 kat situ. 
Mari kita berposing berjemaah.


boleh lah sikit. 


Mihrab which indicates the qibla.


the Mimbar.


Saksikan video i ni ye. 
Some part of this museum was under renovation. 
Memang semak je bila nampak benda2 ni kan. 
tak puas kita memandangnya. 


Hassan and Hussain.



memang hebat kan. 

I masukkan sikit info pasal Hagia Sophia ni ye. 

Hagia Sophia a structure built under order of Justinian, and later turned into a mosque, when it was captured by the Ottoman imperial in 29 May 1453. The structure is now a museum in IstanbulTurkey. From the date of its construction in 537 AD until 1453, it served as an Eastern Orthodox cathedral and the seat of the Patriarch of Constantinople except between 1204 and 1261, when it was converted by the Fourth Crusaders to a Roman Catholic cathedral under the Latin Empire. The building was later converted into an Ottoman mosque from 29 May 1453 until 1931. It was then secularized and opened as a museum on 1 February 1935. Famous in particular for its massive dome, it is considered the epitome of Byzantine architecture and is said to have "changed the history of architecture". It remained the world's largest cathedral for nearly a thousand years, until Seville Cathedral was completed in 1520. google


kita ke tingkat atas tu. 




kunun2 nak tanya. 
Cik Abe kato " ambo pun baru sapa, dok tau ambo. 
hehehehe.
semua ni mostly tourists lah.
bukan local people. 



Ini kira lorong naik ke tingkat atas. 


kunun2 nak gambaq. 
manusia tak berhenti2. 
tangkap je lah.









spoilt je kan. 


we just spent few minutes kat atas ni. 
then kami keluar. 
orang makin ramai. 


tengok tu.
beratur panjang tak putus2. 


ramai sungguh orang. 


tengok tu. 
lagi panjang dari tadi i rasa. 


then teringin nak rasa ni. 


simit, bagel.
Sama je kot maksudnya. 

Ok i google kat sini. 

Simit (TurkishsimitArabicسميط‎, translit. samītˤPersianسیمیت‎, translit. sīmītˤBulgarianсимит /simit/), gevrek (TurkishgevrekBulgarianгеврекMacedonianѓеврекSerbianђеврек), bokegh (Armenianբոկեղ), or koulouri (Greekκουλούρι) is a circular bread, typically encrusted with sesame seeds or, less commonly, poppy, flax or sunflower seeds, found across the cuisines of the former Ottoman Empire, and the Middle East. Simit's size, crunch, chewiness, and other characteristics vary slightly by region. It is widely known as Turkish bagel in United States.


Si mamat ni tak sabar2 nak potong untuk kita. 
we said, wait we need to choose what we like. 
eh, dia jawab, tak boleh lah nak tunggu lama2. 
amboiiii.
montang2 ramai yang menunggu tu. 


and i took this. 
sedap lah weiii..
tak nyesal. 
Bagel/ simit ni i mintak letakkan chocolate spread. 
marbeles.
rugi lah hanya dapat satu je. 
eeee...
tak bersyukurkan. 
ALHAMDULILAH dapat rasa. 
INSYALLAH.. nanti2 bila pegi, kita makan lagi. 


kami pun berjalan balik ke arah area hotel. 
ingat nak lunch. 
nak cari food yang berkenan di hati.  
so lepas satu, satu restaurant kami cari yang benar2 menepati hati dua2 kami.


kami masuk ke sini. 
Ingatkan  hanya jual dessert. 
ye lah Pudding tu kan. 


rupa2nya ada macam2. 
kita pilih yang ni. 
Jadi lapar. 


saksikan kepuasan kami makan ye.
hehehehe.
Ok lah..
i stop kat sini dulu.
Nanti sambung lagi ye..

8 comments:

  1. MasyaAllah...ramainyaumat manusia masuk ke Hagia Sophia tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak.. beratur panjang sangat.. tak terurus betul.

      Delete
  2. ramainya umat manusiaaaa.... tu org luar ke org turki sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. campur2 anies.
      tapi kebetulan hari tu hari cuti. so mmg ramai.

      Delete
  3. bagel tu memang boleh beli satu sorang je ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh.. tak. nak beli banyak mana pun ok. tapi kenyang sungguh kalau makan satu tu je ann.

      Delete
  4. March 30, 2018. Second day in Istanbul..lamaaa lagi nak abis ni..

    ReplyDelete

cliks..cliks