cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, August 7, 2014

Eid Mubarak on the first day 2014

Story on first eid  mubarak 2014,
Pontian, Johor


Sorry lah.. baru je nak cerita pasal raya i.. ketinggalan betul.. macam - macam hal terjadi.. lappy rosak, charger camera tinggal kat kampung, and busy too.. itu pun kira kurang penting. lebih penting lagi bila ada penyakit kat i ni.. MALAS. heeee. tu pasai lah tak keluar - keluar cerita i.. orang dah nak masuk raya haji dah. heee.. 

anyway, i nam cerita sikit - sikit je lah.. supaya tak terlupa segala kenangan di tahun ini. tahun ni just me and Chef CiJu (maksudnya My Mommi and My Daddi and my own family ada lah.) yang sambut satu syawal bersama - sama. yang lain - lain sambut dengan mertua.. mereka hanya balik on the second raya. tapi sungguh pun yang lain tak ada, we all tetap melangsaikan mission raya kami.. siap gak lah segala masakan di pagi raya. 


ini yang kami sediakan for the family sebelum guests dating..


yang dibeli, Lemang, yang ready made, Ketupat Plastic, dan yang home made, pasti BERASAK. makanan orang Bugis yang dimakan oleh orang Jawa. heeee...heee it is a MUST.. may merajuk seisi rumah kalau tak ada BERASAK  My Mommi ni.  I share link cam ne B E R A S A K ni.. 


food yang disediakan. ada 6 jenis semuanya.


Sambal Goreng - signature dish for the family.. and Tumisan air tangan Hubby. 


Osmot - also our Signature Dish for the family.(comot sikit sebab lambat  kena snap.)


Chicken Masala.. gara - gara Kashmir Mood Chef CiJu.. not bad.. our new dish for this rays. 


My Mommi pun 


Hubby punya air tangan.




dah habis lah pulak air tu.. itu Air Katira. hanya ada di Johor.


setelah kami semua makan dan berehat, agak petang sikit baru lah guests wajib berkunjung. anak - anak buah My Mommi.. the whole family je dah cukup penuh rumah My Mommi. 


depa  ni terdiri dari 9 beradik kalau tak silap.. then semuanya dah kawin dan punya keluarga besar. Just imagine lah betapa padatnya ruang dapur kami. 


makan kena ikut turn. here


compound My Daddi.. full.. macam kedai jual kereta terpakai. hee


ALHAMDULILAH, ruang laman yang luas. senang nak park kat mana disukai. 



ada lak model kat sini..

I was so happy during this eid sebab lepas seharian with the other guests, malam ni pulak i had my guest.. Kak Rahmah, kawan lama masa mengajar di SK Jalan Peel, Kuala Lumpur. kebetulan beliau  memang orang Johor. dah lama tak jumpa, more than 10 years i rasa...terus roger - roger, tu yang kami dapat jumpa. this lady memang sangat berani. datang rumah My Daddi, malam - malam hari, sorang - sorang lagi.. SALUTE. 


Kakak yang paling ramah di sekolah dulu.. very friendly, very warm.


bersusur galur, tup - tup sedara mara gak.. eeemmm tak lari.

Ok lahh. serba sikit cerita raya pertama kami. No picca - picca.. jadi tak de mood bila all the siblings tu, tak complete. nnt lah kami picca - picca Eid Qurban pulak. heeee...

26 comments:

  1. BERASAK tu tak pernah rasa dan tak pernah makan...tengah membayangkan ni kak...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat2.. tak boleh tidak. mesti kena ada.. Farah cuba search dalam blog akak. akak ada buat N3 hari tu..

      Delete
  2. bestnya laman rumah kampung luas
    berasak tu pernah makan gak
    adik saya punya bakal tunang, family dia datang. bawak berasak tu. makan dengan rendang daging kering.sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang luas.. maklumlah rumah kampung.. hijau je..

      berasak memang sedap.. sangat. hee

      Delete
  3. teringin nak rasa berasak tu
    makanan org bugis kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. i dah letakkan link for the entry.. How to make berasak..

      food org bugis.

      Delete
  4. wahhhh meriahnyaaa,penuh dengan makanan,rara x sempat nk snap pic makanan semua.sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. food tak boleh tidak. mesti nak kena tangkap..

      Delete
  5. meriah jugak tu kak yan...ramai sedara mara dtg kan..sure next year penuh pulak beraya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee.. family akak ni besar. sekali depa datang, mau hembak parok..

      Delete
  6. Seronoknya beraya di desa...

    Salam Syawal, Yan. :)

    ReplyDelete
  7. Selamat Hari Raya Yan..
    Sibling tak complete tapi saudara-mara dtg dan lebih dari meriah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya kak zakie..

      kak, nnt raya haji mai umah mak abah.. ada buat qurban besar2an. sedara nak buat kat kampung. datang ye.

      Delete
  8. selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lay dear. selamat hair raya, maaf zahir dan batin.

      Delete
  9. rindu akak pnya entri..setiap hari menanti..hihi selamat hari raya akak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear.. so touched sebab ada org suka baca my blog..:-)

      Delete
  10. samala ngan sy, malas nak update raya lagi.hehe
    btw semua makanan tu nampak sedap, lain menu ngan kami org kelantan.hehe
    apapun, selamat hari raya utk kak yan n famili :)

    ReplyDelete
  11. meriah betul lauk pauk kak yan di pagi raya :)

    ReplyDelete
  12. Bestnya... dari pagi spi malam makan .... raya sakan

    ReplyDelete
  13. Salam Aidil Fitri...maaf zahir batin...

    Sedap2 lauk pauk di atas meja tu..berasak belum pernah makan lagi...air khatira dah pernah rasa..sedap..

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Raya Aidilfitri kak Yan... meriah raya pertama akak... :-)

    ReplyDelete
  15. Selamat hari raya aidil fitri kak yan....saya pun belum snap pic.....

    ReplyDelete
  16. Salam raya Yan, sambal tahu dengan soohon tu yang menarik perhatian saya... sedap di makan dengan lontong kering.

    ReplyDelete
  17. selamat hari raya Kak Yan & family...utk pertama kalinya raya tahun ini beraya dengan buat berasak sendiri....mana boleh jadi...orang bugis tak reti sediakan burasak sendiri, dengan susah payah cari daun pisang dihutan batu ini..hehehe..

    ReplyDelete

cliks..cliks