cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, August 29, 2014

Asian Spicy Creamy Spaghetti with Prawn



Mengancam tak???? sorry lah pada ibu - ibu mengandung yeee..






Meleleh tak tengok spaghetti dengan udang galah besar tu??.. As i told you before, i will share the recipe. janji yang lama sudah dijanjikan, baru hari ni dapat i kotakan.  hari ni mari kita masak - masak.. i nak share recipe Asian Spicy Creamy Spaghetti.. harap - harap you all suka lah for those yang suka makan spaghetti.. lain sikit dari yang lain.. ciptaan Chef CiJu.. sebenarnya idea ni dia ceduk sikit dari spaghetti yang kami makan di Plan B.. kat sana depa guna soft shell crab..tapi nak cari susahkan ketam ni.. tu yang Chef CiJu ubah dengan prawn. Lagipun prawn ni banyak yang Hubby bawak balik dari Kota Kinabalu. 





dah banyak kali buat dan memang ternyata semua suka.. maybe sebab chili and the smell of curry leaves tu yang buat spaghetti ni sedap.. yang atas ni masa iftar kot.. 




yang ni pulak masa open house yang baru lepas. ini sauce dia. 




Ok lah kita tengok bahan - bahan yang diperlukan for this dish..




Bahan - bahan

1 biji bawang besar - chopped 

segengam garlic - chopped

chili padi ikut suka atau kesesuaian tekak memasing lah.. suka pedas, letak banyak. kalau tak suka, sikit je letak - diracik

6 atau 7 tangkai daun kari, lebih pun tak pe. biar ada bau kari lebih sikit. 

udang besar kalau boleh.. berapa banyak? suka hati.

Sekotak vermicelli  San Remo

1/2 liter  whipped cream anchor. 

sebiji telur

suku bar butter.

suku cawan minyak.. (terpulang masing - masing)

1 sudu teh black pepper

1 sudu teh white pepper

1 sudu teh garlic powder.

garam secukupnya,






tengok lah udang galah tu...



Cara memasak membuat spaghetti.

1. Udang dibersihkan.
2. Kocok telur dan kemudian dicampur  white and black pepper, garam,  dan garlic powder dan gaulkan udang.
3. Kemudian udang digoreng dengan menggunakan minyak yang banyak dan toskan kemudiannya.
4. Cairkan butter dan campurkan minyak.. 
5. Lalu tumiskan garlic, chili padi dan daun kari.. 
6. Kemudian bila dah agak wangi, masukkan bawang besar tumis sampai wangi.
7. Masukkan  1/2 liter whipped cream.. lagi banyak, lagi sedap.. lagi berkalori, lagi tambah lemak. heeeee.
8. Kemudian masukkan garam, chicken stock biarkan didih sekejap.
9. Masukkan spaghettii yang dah direbus.  
9. Bila dah digaul sebati, masukkan udang yang telah digoreng tadi.. kemudian diangkat..









 Yang ini sauce nya.. jom tengok macamana kita nak buat sauce nya.. 



Bahan for sauce

1 biji bawang besar - chopped
segengam garlic - chopped
chili padi ikut suka atau kesesuaian  jugak
suku bar butter.
suku cawan minyak.
daun kari - 6 atau 7 tangkai.. 
udang besar  boleh lah letak 1/2 kg
whipped cream 1/2 litter. 
1 liter air masak. (ikut suka memasing.. nak cair atau nak pekat ).

Cara - cara nak buat sauce
Cara nya sama je dengan cara nak buat spaghetti tu.ikut semua process. sampai ke whipped cream dan tambahkan 1 liter air.. tunggu sampai didih.. dan kemudian angkat. dan boleh lah dihidangkan...sauce for this spaghetti bukan macam u all makan lontong ye. heee. sikit - sikit je.. tapi apa - apa pun terpulang lah.. janji happy makan. 






Ini yang i punya masa my fren datang hari tu.. sedap sangat esp bila dapat ratah udang galah tu. walla weiii..


27 comments:

  1. Sedap akak tengok tu Yan.. hendak juga mencuba ni :)

    ReplyDelete
  2. Hmmm.... memang ngences kakak dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom lah kak.. mai umah saya.. akak nak makan apa, sume saya suruh chef ciju masak.

      Delete
  3. menangis tgk udang tu bertenggek atas pinggan...sedapnyer lahai... nak buatlah nnti...thanks kak yan share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat Sabah memang agak murah sikit dari sini.. tu yg semangat buat pakai udang tu.

      Delete
  4. thank you akak sudi share...lepas ini boleh saya cuba try test masak...

    ReplyDelete
  5. Memang sedap Kak Yan!!
    Anak2 dan suami makan bertambah hari tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gudluck kak azrina.. ohh spaghetti tu jgn rebus lama sgt ye.. ni kan nk masak blk.. takut lembek lak nanti..

      Delete
    2. Rezeki depa tu.. lepas tu that spaghetti dah habis. heee

      Delete
  6. Replies
    1. cuba lah nnt.. baru tau sedap ke tidak. hee

      Delete
  7. sedapnya kak yan..nanti nak cuba buat jugak...thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap.. letak chili dan daun kari bebanyak.. terangkat.. ala 2 melayu india sikit. heee

      Delete
  8. Ya ampunn...udangnya besorr..sedapnya kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee. itu udang galah tu..besar bagak dia.

      Delete
  9. kalau letak cili padi potong lagi umphh tak kak? tapi ilang la italy dia..huhuhu

    ReplyDelete
  10. Oh, tak tahan, tak tahan. Udang besar dengan spaghetti ni kesukaan saya, kak. Mahu saya nak cuba resepi ni nanti. Kalau bubuh kuah macam makan lontong pun boleh jugakan, janji pinggan licin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah.. m sure anak2 suka.. tapi jagan guna chili api bebanyak..

      Delete
  11. ya! saya salah seorang ibu mengandung yang kecur ailiyo tu.. huuuu T_T

    ReplyDelete
  12. yang tak mengandung pun terliur ni..memang kat Sabah banyak udang-udang besar gitu.murah dan puasa makan

    Thanks for sharing the recipe :)

    ReplyDelete
  13. tqvm kak share resepi ni pasti akn cuba...

    ReplyDelete

cliks..cliks