cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Monday, August 18, 2014

My simple open house..

Story on Saturday August 18, 2014.
Home Sweet Home



Alhamdulilah Barakallah, sempurna gak majlis yang dirancang since third eid lagi.. this time Hubby punya turn.. meaning his guests, macam his staffs, ex housemates dia, ex dorm mates dia.. and also relative of his side lah. then some adalah my relatives. and this year dah bertambah, guests anak - anak pulak. yelah... anak - anak yang sudah membesar, dan mula dah ada colleague.. ikut kan aja lah.

this time, we all kekurangan kami tangan. first NO MAID, second NO PARENTS, and third NO SISTERS..usually kalau ada gathering, kalau paling tidak, tak ada maid, i still have sisters around yang boleh rewang. macam nak kenduri besar je. ye lahh.. we all selalunya kalau buat makan - makan, for sure masak sendiri.. dan of coz the CHEF nya CHEF CIJU.. 

tapi since nak buat gak, gagah lah jugak.. i memang dah bersedia dari 10 hari sebelumnya lagi. sikit - sikit i prepare.. memula basuh lah segala pinggan mangkuk yang bakal digunakan.. kemas rumah slow - slow dengan dibantu MY HEROES.. kurang lebih sehari sebelum majlis, we all dah panggil hourly maid bagi bantu - bantu di dapur.. benda - benda yang remeh harus dibereskan oleh beliau.. Chef CiJu senang nak masak..ALHAMDULILAH.. lega sikit bila dapat bantuan begini.. kena bayar RM12 per hour.. sebelum tu ada yang mintak RM15 per hour.. hebat memang depa ni. dia tau kita desperately nak guna service dia kan.. dia perah kita cukup - cukup.. anyway, tak payah lah bebel hal depa ni.. kita cerita hal open house i yang simple - simple je ni..


ini lah hasil air tangan Chef CiJu.. semua dia masak, kecuali one dish.


dessert ni, CiTi yang tolong even she is not so fit to cook.. orang baru lepas pantang lah katakan. 


Mem PiJa dari Port Dickson pun datang membantu.. rewang gitu.


Miz Aida pun ada tolong gak.. bergelumang dengan bau di wet kitchen i. sampailah waktu untuk menjamu selera.. jom tengok apa yang disediakan..


main dish - Nasi Minyak Ayam Bersalut. 


Signature dish, Osmot. (NASA MULIA dok tanya recipe..hee..nanti ye) ... and Sambal Goreng Mommi. 


Rendang Ayam.. ini yang dicater dari orang luar. 


Makan dengan Instant Ketupat.. i yang rebus. heeeee. tu je lah yang i buat. 


second dish adalah Laksa Johor and third dish,  Spaghetti.. (Kalau kat Plan B, Asian Soft Shell Crab Spaghetti.. ) Chef CiJu tukar pada udang. Kami buh nama sendiri lah.. Creamy Spicy Prawn Spaghetti.boleh gitu?


Our first guests.. kami belum habis masak dan tak complete ready lagi depa dah sampai.. heee. so kena lah tunggu lah kann... our majlis started at 2.30pm, but depa dah sampai at 1.45pm.. so kena lah tunggu kejap.. kebetulan depa dah tak ke mana - mana lepas tu.. memang ke rumah we all je lah.. 


then tiga gadis pingitan pun sampai.. one of them ( purple scarft) adalah fren dari Travbuddy.. dah pangkat anak  - anak. since dia dah mengajar di Shah Alam, i pun invited her.. lagi pun dah banyak kali nak date asyik gagal.. and ALHAMDULILAH berjaya akhirnya. 


then one blogger Azrina.. i already forgot her blog name.. sorry dear.. asalnya i tempah kuih muih dari dia.. suka lat congo bar tu Azrina.. esp the nuts tu lah. She came wt the whole family. nice meeting her and her family.. sembang sakan kami.. after sometimes blogger Darling pulak sampai.. so depa makan sekali.. berkenal - kenal lah kami.. Azrina happy wt the spaghetti.. so nanti akak share the recipe lah ye.. tunggu.. hee..


berpicca dulu dengan Darling.. come.. sorry lain - lain bloggers.. Lain kali kita gather - gather ye.. i jemput Daddy Ziyyad. sebab asyik kempunan nak jumpa NekCik.. tapi tak mai gak.. still tak leh jumpa depa.. 


blogger KakCik Ella. depa ni adalah group for Kashmir tour last April.. kira reunion lah gamaknya.. lagi pun Miz Ella tu asyik tak pernah menjadi datang umah i. so kali ni, kena lah dia.. 



Abang Irfan and Abang 'Imran's teachers. Abang Luqman's teacher dah mai petang.. depa ni mai lepas maghrib.. ALHAMDULILAH, food still banyak dan depa menjamu selera.. lepas Maghrib ramai lah my guests and mostly Hubby's staffs and his frens. 


our last guests adalah my neighbours. depa ni kira dah macam my own family lah.. kawan my brother... dah kenal almost 10 years dah since kami beli rumah ni di same estate. ok lah.. tak lengkap food without dessert.. kami memang jenis yang sangat suka dessert.. 


ada cuppies.. Chef CiJu buat kan Red Velvet Cuppies.


Cocktail Pudding by CiTi.


Butterscotch Bread Pudding by Chef CiJu. semua dessert buat sendiri kecuali...


Yang ni i beli.. all the lapis one.. sesiapa ada dual Kek Lapis Masam Manis yang sedap tak.. i bought i bar of cake lapis ni, and cost me about RM30 satu.. tapi i tak rasa macam masam manis.. beli kat SACC kiosk. besarnya kurang lebih tinggi 2 inch dan panjang dalam 12 inch.. mahal kan..

Anyway, majlis yang i bukak at 2.30pm berakhir at 12.00am..ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. kalau nak cerita penat, apa - apa activity pun kita buat, pasti penat.. tapi yang penting hati rasa puas sangat. semua happy.. kurang lebih all my guests dalam 90 orang. tak lah ramai mana.. tapi i love open house yang bit intimate gitu. lebih mesra alam.. boleh sembang - sembang.. sebab tu, open house rumah i tak ada khemah.. heee.. dalam rumah je... ALHAMDULILAH.. INSYALLAH dua'a kan i sehat sejahtera, panjang umur, ada rezeki boleh kita jumpa lagi dah berjamu lagi... AMEEN..

34 comments:

  1. Alhamdulillah Kak Yan paling penting tetamu pulang dengan senyuman.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ALHAMDULILAH.. masak sendiri.. tapi bukan i lah yg masak. my sister..

      Delete
  3. yumm...always....tiap kali opened house kak yan...all the food look so yummy...im sure the taste are as yummy as their look...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dear.. kita nak kalau tuan rumah makan sedap, tamu yang makan sedap gak.. biar adil kalau nak bagi org makan...

      Delete
  4. alhamdulillah.... kecil2 pun yg dtg ramai kak... dana pun walaupun umah kecik tp suke bt openhouse, suke jamu org makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. bagus tu Dana.. tak kira lah rumah kecik ke rumah besar ke.. benda tu benda baik.. bagi org rezeki.. berbagi rezeki namanya.. ALLAH maha tau.

      Delete
  5. sedap2 menu yang dimasak...osmot tu yg menarik perhatian...terpikat dgn red velvet btk 4 segi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..tamu nampaknya happy..means sedap lah kan...

      Delete
  6. Apa yang pasti Chef Ciju mesti tak kering tangan menyediakan juadah.
    Banyak betul pahala adinda ini kan sebab berapa ramai org dah menikmati keenakan hasil air tangannya.
    Alhamdulillah rezeki yg dikongsi bersama ramai tetamu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. ye kak.. sampai sakit2 pinggang... sama - sama merasa kak...

      Delete
  7. Sedapnye...sekadar menjamu mata....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. nanti one fine day jemput datang ye.. heee

      Delete
  8. akhirnya, setelah lama sy xdpt komen, dpt gak sy komen kat sini...hehe..

    Sedap2 sume mknn tu kak yan. dah lama tak makan laksa johor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa ye Anneraini? ada masalah ye..

      laksa johor kira our signature gak..

      Delete
    2. tak taulah kak... asal sy klik komen je terus hang... komputer opis ni kot.. tp skrg dah tukar komputer baru, boleh pulak.

      Delete
  9. Wahh makanan yang sgt sedap.. Meriah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. hope depa sums happy lah kann..

      Delete
  10. Simple2 pun..kira meriah la nie tau..
    Sedap2 nyer makanan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. happy sebab depa semua macam ok je makan.. simple je..

      Delete
  11. Yan, tak nak buat open house untuk kengkawan blog juga ke?.... eh! i gurau je...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pernah buat.. nnt i buat lagi ye.. esp yg duduk shah alam.. senang bila boleh kenal.

      Delete
  12. suka konsep yan ni. makan sambil sembang. selalu kita p open house, nak sembang ngan tuan rumah tak dapat, huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Anim. tapi ye lah lain org, lain style nya kan.. yg penting we all suka jamu org dari air tangan sendiri.. rasa puas gitu.

      Delete
  13. saya suka buat openhouse bila raya sebab dapat gather kawan ramai2. tapi sejak pindah bidor ni kawan pun tak ramai sangat. buat openhouse pun tak meriah mana la.

    jeles tgk openhouse yan meriah gini. hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. i kalau buat open house kena ikut system giliran.. hubby pun ramai kawan, i pun ramai kawan.. then family lena buat lain time pulak.. tak boleh sekali..

      Delete
  14. Wah... banyaknya makanan... meriah... seronok bila sekali sekala dpt berkumpul macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang waktu ni je lah yg sellau kita buat makan2 dgn frens.. kalau dengan family tu bilal2 je boleh kan..

      Delete
  15. takde rejekilah Daddy Ziyyad..nekcik dah pack kudapan tapi tnggu tak kelihatan..so bontrot knalah beralih tangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah lah.. DZ pun tak response apa2 pun... senyap je.. tunggu lah rezeki tahun depan..

      Delete
  16. Thanks atas jemputan ye kak yan. makanan semua sedap2 especially spegeti udang tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem dear... Spaghetti udang tu recipe terbaru.. ingot org tak suka.. tup2 itu yg laku sangat.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it