cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 27, 2014

Makan luar 6 hari

Berhari - hari makan luar..
Dari hari Isnin to Jumaat and last on Monday.


First, masa Abang Luqman berbuka puasa. We ate at Seri Keningau resto. Kalau dulu ini Austin Chase. tempat kami melepak petang - petang sambil tunggu kiddos balik dari sekolah.. now resto ni dah serves Malay food.. suka lah diarang.. So first choice, Abang Luqman ajak ke sini...


i took fresh watermelon juice without ice and sugar. fresh sangat. 


susun atur kedai ni pun dah makin cantik.. cosy je.. tak melebih - lebih..


ni lah rupa orang yang puasa tu. 


tengok pada this serve je, i rasa macam dah kenyang.. not bad the food. 


sebelum makan, sempat lagi i ke Reject Shop.. cari alas kaki dan towel dapur.. kan memang jadi favorite. heee


i just took Chicken Soup.. suka..


Abang Luqman pulak ke MBG beli fresh dringk dari sana. kemain dia. 



ada yang ordered Char Kuew Tiau.


yang ni we went to Uncle K.. i makan Chapatti. dua keping lagi.. tapi sebenarnya hanya dapat makan 1 setengah keping je.. besar betul pada i.. selalu tu macam kecik je.. 


dan tak lupa Vietnamese Ice Coffee.


Chef CiJu ordered Mee Goreng Mamak.. memang sedap. ordered for tapau, 2 portions. 

on the next day, we went to Sahara Tent.. lepas jumpa some of the staffs here a day before, tu yang kami datang sini for iftar.. dah janji nak makan di sini. ALHAMDULILAH.. lagipun dah lama tak makan di sini. 


humus yang disukai oleh Abang Irfan..


i like this.. tiap kali ke sini, ini lah yang i makan.. Sahara Chicken.. makan dengan roti dia di sinim wa cakap luuu.. memang enak.. the roti memang best.. try lah.. memula dapat sekeping.. tak sempat i makan, dah licin, ordered lagi dua, habis lagi.. maka ordered lagi 2.. pun licin. hee..hee


depa pulak ada yang ordered Kabshah Rice. Mandy Rice too.


sambil seronok perhatikan ikan ni.. 


sebelum balik, pekena Arabic Tea.. mesti dengan mint. 


yang ni pulak second time we went there. dua kali ulang sebab kali ni lagi ramai yang puasa.. Abdul2 semua puasa.. so mintak ke mari gak. 


kat sini depa ada makan cam ni gak.. tapi tak lalu lah pulak. better satu - satu lah.. panas - panas punya. 


Abang Luqman masa ni masih dengan uniform sekolah sebab dia ke tuition dan terus iftar di sini. 


our drinks.







lapar sungguh depa..hee.. ada extra dish pun depa sapu habis.. sakan. 



this boy happy dengan kerang yang sangat besar tu..


then the last one we went to Only Mee. 



my drinks


Abang Luqman punya. 


As usual, Abang 'Imran punya.


Chef CiJu punya.


Me punya.. something soupy. 


Lepas tu ingat terus balik.. emmmm Chef CiJu memang suka singgah Secret Recipe dan pekena coffee.. i pulak tak tahan. mintak yang ini pulak.. yummm.


Last but not least.. we went to Beligio Cafe di Plaza Masalam.. i took this before  makan yang heavy..



i took this after that.. Lamb Pie.. so yumm


and this boy took Lagsana.


so tempting..


lepas tu i blasah lahhhh this. heee.. twist dia memang best.. 


again.. before went back home, i pi minim coffee lagi.. hhhh.. just completed my day..

tulah.. 6 hari makan luar terus.. gara - gara tukang masak malas nak masak di rumah.. tak pe lepas ni dia kena cover masak semula.. dah lama tak makan di rumah..apa - apa pun kita dah habis syawal.. tak lama lagi eid qurban pulak.. cepat sungguh masa berlalu.. sikit hari sudah menghampiri akhir tahun.. cepat sungguh.. apa - apa pun, ALHAMDULILAH.. anak  - anak dapat puasa 6 jugak.. bertambah tahun ni sebab Abang 'Imran without forcing him pun dia suka nak buat.. just Abang  Irfan je.. tiap kali tanya, sure dia cakap,, alaaah bu, nasi lemak kat sekolah sedap laahh. heee.. ok lah.. 



18 comments:

  1. Sesekali lepak makan luar pun best akak tapi lama2 jemu jugak nak merasa masakan dirumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Aina. kalau makan kat rumah akak suka yg simple like ikan bilis goreng letak kicap.. best sangat.

      Delete
  2. Salam perkenalan... :)

    Hari2 makan luar... huhuhu... kalau idah... bersedia laa jangan naik timbang dulu nanti ngeri sendiri... kekeke...
    semua makanan tu sedap2 belaka... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. makan apa patut je lah kan... sebenarnya ni pun tgh bersungguh2 nak diet... tak tau lah boleh jadi ke tak..

      Delete
  3. vietnam kopi ...rindunya nak minum lagi

    ReplyDelete
  4. Best sekali sekala makan kat luar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni kena duduk rumah Eynda.. puasa dr makan luar kejap. hee

      Delete
  5. Assalamualaikum...

    Wah...makan and makan sokmo...rejeki...

    ReplyDelete
  6. tak complete misi puasa enam...dapat 5 hari jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba je lagi nnt. insyallah tahun hadapan...

      Delete
  7. Salam kak,

    Lamanya tak mai sini. Pepagi tengok food, memanglah terliur tahap tak tahu nak kata dah. Food pic yang pertama tu oh alahai, mewahnya. Mesti kenyang terus tak lalu nak makan lagi dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear.. ye lahh.. lapar ye. heee...
      kat Keningau ni kira ok lah. reasonable lah n food pun sedap sangat..

      Delete
  8. Alhamdulillah. Rezeki bersama keluarga. :)

    ReplyDelete
  9. sedap2 makanan tu kak yan.. lamb pie tu nmpk menggiurkan.. semuapunlah..

    ReplyDelete

cliks..cliks