cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 11, 2014

Second and Third Eid Mubarak 2014

Second and Third Eid Mubarak August 29, 2014 - Tuesday/Wednesday
Mood seronok makan dan beraya..


Hari raya kedua kami tukar menu.. tak larat nak makan rempah - rempah.. perut i ni jenis cepat meragam.. raya pertama je lagi dah buat hal.. sebabnya alah dengan udang besar - besar tu. Hubby lak bising sebab tak buang 'taik' udang tu.. i pulak tak makan pun udang tu. maybe air udang tu je dah buat i alah.. aduiii.... tak pe lah.. kurang sikit makan. heee


so raya kedua our menu ada lain sikit. jom tengok..Hubby banyak masak  for this second day..banyakkan atas meja tu. kebetulan raya kedua ni guests tak ramai mana pun. kami makan agak lewat. tengahari dah macam minum petang. lewat sungguh. sebabnya bila breakfast tu kami mula agak lewat... tu pasal lah.. anyway, jom tengok menu kami.


the best ever.. pernah nampak daun apa ni? favorite my Hubby.. ini lah daun BEBUAS.. This daun macam a must kalau kita nak buat BEBOTOK... yang ini Hubby celur dan kami cicah dengan Sambal Setan.. the best ever..My Mommi ada sepokok besar pokok Bebuas ni.. bila kami nak balik kampung je, sure ditutuh nya pokok ni supaya daun baru, pucuk akan keluar.. cantik - cantik.. 


Hubby masak Sambal Sotong. pedasss.. Hubby memang suka pedas.. tak macam i.. boleh makan pedas tapi bukan keterlaluan macam Hubby.. PEDAS GILER..


Favorite seisi rumah.. Chef CiJu buat Terung Bercili.. yumm..yum..


ini paling sedap dan melajukan tekak.. bayangkan semua tangan sibuk bukak bekas ni.. sangat sedap. Sotong kering dan Ikan kering ni Hubby beli di Kota Kinabalu.. stock kami memang sentiasa ada je. termasuk Ikan Bilis, Udang Kering dan Udang Pepai.. sementara project ada di KK.

Third Raya.
Mood makan dan beraya. 


Kami ke rumah tok - tok sedara..First ke rumah Tok Anjang yang baru saje kematian anak lelaki beberapa minggu sebelum menjelang Ramadan.. suka ke sini, sebab kami suka makan apa saje yang dimasak oleh this family... simple cook and yet soooo yum.. air tangan kata orang.. depa ni lah yang so close to our family masa i kecik - kecik..


orang sibuk berbual di living hall, we all redah ke dapur dan bukak tudung saji. heee.. nampak ada asam pedas.. ya ampun.. dari sikit - sikit terus melarat makan.. memang tak malu semuanya..Yang tengah belakang tu lah pangkat Mak Sedara, tapi so close to me dan kurang lebih sebaya, i tak panggil makcik ke apa.. heee.. panggil nama je.. dah ada anak bujang dah kerja dah pun.. cepat sungguh masa berlalu.

ini lah bujang dia.. dah besar panjang dah.. tak pernah nampak sebelum ni..tu lah unique nya ziarah hari raya... boleh jumpa yang tak pernah jumpa.. boleh jumpa yang lama dah tak jumpa.. 

sambil sembang - sembang kenangan lalu, terus diletakkan serunding ni.. yang ada rempah sikit serunding ni.. panas - panas.. apa lagi.. ngappp.. ngapp.. sedap weiii..


tambah sedap dengan Rempeyek Kacang Tanah ni.. rangup sungguh..


tiap taun nampak kuih ni. exotic punya kuih.. suka sungguh Ticha. 


then time to go.. bersalaman.. moga ALLAH panjang kan umur kami semua.. boleh lagi kita jumpa - jumpa..


langsung ke rumah yang ni pulak.. Tok Cu Siah.. also rumah wajib ziarah.. 


Tahun lepas berkunjung beliau masih ingat lagi we all.. this year, we noticed some of us, dis dah lupa nama.. in fact i pun dia dah tak ingat.. pray all the best. singgah di rumah ni, tup - tup kami dijamu Nasi Impit dengan Rendang.. i tak makan.. depa bersungguh tu... 


ni pun salah satu kuih lama.. Satang Semut.. Now dah susah sikit kot kuih ni nak jumpa. 


then ke rumah depan pulak. all ni Mak Sedara and cousin My Daddi. Ini rumah Mak Long Melah.. kami sebenarnya dah kekenyangan.. so minum je.. yang penting boleh jumpa dan maaf - maaf.. makan is the second thing. 




ambik kesempatan picca - picca.. tengok yang kepoh di belakang tu.. 

picca - picca lagi. tapi kali ni di rumah Pak Cik Usup pulak.. cousin My Daddi. Me and sisters and our only beloved brother.. 


with sista..kami tak de gambar beriya - iya raya ni.. so ini pun dah best sangat...


with cousins pulak. the closest cousins. 


kami tiba dah maghrib.. then apa lagi lah time dinner sure di sini.. Last year pun cam tu.. macam targeted place je. heeee...kami dijamu Asam Pedas Ikan Sembilang.. dengan Kupang.. Sedap sesangat.. 


then kami meneruskan mission beraya.. kena habis kan gak malam ni.. last kami ke rumah Pak Usup di Rambah.. Di sini, we all dijamu lagi.. the whole family ada semua.. memang meriah.. anak - anak je ada 10 orang, tambah menantu, tambah cucu dan now dah tambah dua menantu cucu.. bayangkan lah.. betapa ramainya ahli keluarga my cousin ni.. 


ini we all with our cousins.. Mak depa ni dah tak ada. yang ada stepmother..


kami dijamu, Sate


ada ayam bakar gak.


dan Cake Lapis yang sedap..

ALHAMDULILAH.. selamat kami berziarah.. puas hati sebab dapat jumpa semua orang yang patut ditemukan.. INSYALLAH jika umur panjang boleh kita berjumpa lagi dan bermaaf - maafan.. Esok dah raya ke tiga.. kami nak ziarah Johor Premium Outlet pulak. heeeeeee....

25 comments:

  1. dah lama tak makan biskut sarang semut dan agar-agar kering...nostalgia tu..

    ReplyDelete
  2. best kan beraya ramai2 gitu, family dana pun tiap tahun mcm nih kak... kadang sekali pg tuh sampai 7family sekali rombongan serbu umah atuk2 sedara... bising sekali ngn meriah... selalu nyer raya pertama n kedua msh di jamu ngn nasi atau lauk raya... kalu kt kg dana lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok kan dana...hembak parok jadinya...memang seronok..

      Delete
  3. SubhanAllah...

    Seronoknya beraya sakan sambil mengeratkan ukhwah...

    ReplyDelete
  4. Time raya ni la paling seronok macam2 boleh makan jumpa ngan semua orang.... tapi perut memang paling cepat meragam. Rumah saya pun masuk raya tu anak2 buah semua cirit birit + muntah... perut terkejut agaknya sbb dah sebulan dah puasa tetiba raya makan macam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila raya memang selalu jadi cam tu.. perut terkojut.. makan pun kengkadang tiada had.. tu pasal lah kan..

      Delete
  5. meriahnya sedara mara akak...saya ni dh ramai yg tak kenal...mak abah dh takde lagila x kenal dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena berkenal2 lah kan.. kalau tidak nnt berlaga bahu langsung x kenal..

      Delete
  6. Nama makanan mmg ganas kak..hahahaha..
    Daun BeBUAS cicah sambal SETAN..

    hahaha

    ReplyDelete
  7. Wahh tgk makanan sedap2 betul.. rasa lapar plak ptg2 gini..

    Seronok dpt jalan2 raya.. meriah gitu..

    ReplyDelete
  8. Kakak.. Ikan kering yg beli kat KK tu kan.. Yg dlm balang tu kan... Belut, kan?
    :) kita suka sgt2.. Bila cik abg bgtau itu belut, terkedu jap. Tapi gasak la.. Sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidal dear.. ikan apa ek... tak perasaan lah. but for sure not ikan belut.

      Delete
  9. Kak bila nak share resepi daging kosmot tu.....tunggu dari tahun lepas...ker saya dah termiss ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nt ye dek non.. heee.. i wil try my best.

      Delete
  10. Tak beraya mcm akak .....sebab sibuk dok atas jalan ja.....huhuhu

    ReplyDelete
  11. Senang kerja isteri bila hubby terer masak!

    ReplyDelete
  12. Do you watch live sex cams? You will not forget BongaCams.

    ReplyDelete

cliks..cliks