cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, October 10, 2013

Crave for dessert... sedapnya di Serai..

Story on Friday, October 4, 2013 - afternoon..


dah hampir seminggu dah i really craved for dessert.. memula tu lah i pegi Secret Recipe.. tapi just cake je yang i makan.. macam orang mengidam.. i memang dessert lover.. tapi tu lah nak cari kat Shah Alam memang payah..then on last Monday, i memang dah tak tahan sangat.. terus Chef CiJu ajak ke The Empire.. She said di Serai banyak dessert yang sure i suka. then ke sana lah kami.. i memang dah kata nak makan dessert, so even the rest took lunch, but i tak.. 


suka sangat kat Serai ni.. depa guna fresh flower untuk bunga meja.. sampai je tiba nak order, terus i ordered dessert.. waiter tu pun heran agaknya.. nak tau berapa i order dessert? i ordered 3 jenis dessert. heeee...


first - i suruh waiter hantar ini dulu. Banana Fritter with Vanilla Ice Cream..Chef CiJu makan sikit je.. but me, licing.. Abang Ayib pun langsung tak makan. heee...nampak tak pisang goreng tu.. alaaa.. pisang goreng je, tapi this thing memang buat air liur i meleleh.. teringat i Bali.. benda ni i makan masa memula ke Bali. memang sangat sedap sebab dia guna syrup gula melaka. 


dah habis Banana Fritter tu, i makan Pavlova pulak.. YA ALLAHHHHH..nikmat nya.. yang ni Chef CiJu makan sikit.. meanwhile Chef CiJu and Abang Ayib took their lunch..


Chef CiJu took this. 


Chicken Green Curry. What a shame, masa makan ni we realized that chicken ni smelly lah.. tetiba terus teringat ceirta kat Kedah tu.. mati lepas makan ayam busuk. tapi kann.. kalau nak mati, tak payah kata makan ayam busuk.. hee.hee saja lah kann.. takut gak dengar cerita cam tu..


masa depa menghabiskan food depa, i lak menghabiskan my dessert.. thennn.. last but not least.. the last dessert. heeeeee..


i took this Pistachio Brule. lemak sunggah.. suka betul i..lepas tu, macam puas sangat hati i.. heeee... sakan. kalah orang mengandung.. 


and kat sini i took Lemon Grass Juice.. recently i kena banyak lah minum air Lemon Grass ni..orang kata Lemon Grass adalah anti cancer.. tu yang i duk concentrate. plus mana tau boleh shrink kan i punya cyst.. i mencuba je lah.. dua'a kan lah ye.. 

nak bagi tau.. sebab Green Curyy tu kami complaint. terus dapat discount. tu yang i terkejut kenapa our bill sikit sangat. just dalam RM145 je.. ooo rupa- rupa nya ada discount.. ALHAMDULLILAH.. heee..

********************************************************************

Story on Tuesday, October 8, 2013 - evening. 

saje je nak buat satu N3.. sebab ada kaitan dengan dessert gak. heee...malas nak iftar di rumah, sebab Chef CiJu tak sihat.. so we all ingat nak ke Uncle K je.. then tup - tup tiba di SACC tu terus ke Secret Recipe. terus teringin nak amik dessert gak.. 



Mamat kecik (yang dah terbesar ni), pada mula nak puasa, tapi tersasul waktu sahoor nya.. so tak jadi.. He took Hot Tea.sebab hidung sudah sumbat..


masa waiter amik order, terus i cakap hantar Brownies and Vanilla Ice Cream first.. nak pulun ni dulu. heeee...cam sedap sangat. bila dah makan memang lah sangat sangat sedap rasanya..ok lah.. cite apa yang kitarang makan kat sini..


Spaghetti sudah pasti Abang 'Imran punya..


yesss.. My Lamb Shank. dah lama sangat tak makan lamb shank kat Secret Recipe ni.. tu yang ordered.. memula ini yang dimintak Chef CiJu.. then dia cancelled. 


 and these for the rest... ALHAMDULILAH.. macam puas gitu dapat makan dessert.. ok lahh.. tak boleh lah nak makan selalu. sesekali ok lah kann. i memang sangat suka sweet thing. risau je kan.. kencing manis u nanti. heee...hee.. mintak - mintak tak lah kannn.. AMEEN..ok lah.. tinggal tak berapa lama lagi Eid Qurban.. Raya mana ek? i kat Shah Alam je.. coz My Daddi and My Mommi kan turun Shah Alam.. ok.nanti kita cite benda lain ye...

******************************************

44 comments:

  1. perghhh. nampak sedap2 je makanan dalam blog ni

    nafsu2. sabar. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. setelah dirasa, memang sangat sedap. hee

      Delete
  2. betul tu.....semuanya menguji kesabaran......nak pula yg tengah berdiet tu.....sedap2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eemmm.. sian lah kan kat yg berdiet tu. sabar ye. hee...jahat i ye.

      Delete
  3. Kak Yan...samalah kita Aina pun dessert lover...kalau gi mana2 buffet memang yg tu ambik dulu, lain2 kemudian cerita...ehehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg sangat2 suka dessert. tu yg siap mengidam sakan tu. dah dapat memang rasa sangat berbaloi - baloi..

      Delete
  4. Dah macam mengidam yan ye...Nampak sedap semua. Saya ni makin berusia makin kurang pulak selera makan. Makan sikit2 tapi kerap. Agaknya masa muda2 tu asyik makan aja. Allah tarik nikmat makan saya sikit2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. tu lah Anim.. mmg sakan i seminggu lepas tu.. teringin sesangat.. bila dah dapat tu macam puas sangat. hopefully i tak selalu lah.. bahaya gak kalau consume too much sugar ni.

      Delete
  5. Aduhh...terliur giler saya tgk dessert2 tu..terbaikk lah. Selalunya sy pergi restoran, dessert kt menu bukan main hebat..bila mintak semuanya xde..geram betul. Saya ni penggemar dessert..bila dah try kemudiannya balik try buat sndiri pulak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam i. kengkadang tu some resto cam tu. tayang bagai nak rak, tapi bila mintak cakap tak de. geram kan..

      Delete
  6. Sedap-sedap nampak semuanya. One day saya nak menjenguk jugak ke sana.

    Ooo thanks singgah di blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap.. tapi ada banyak choices gak kat delicious.

      Delete
  7. sedapnyaaaa....saya pun sgt2 dgn dessert tp la ni kena kurangkan sebab family history memang kuattt sgt kencng manisnya kak yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. bukan selalukan.. sesekali tak pe kot.. nasi yg u kena kurangkan..

      Delete
  8. pistachio brule dan pavlova tu favourite saya juga kalau ke serai

    ReplyDelete
  9. kak yan darlingg....adohaiii sedapnya dessert tuuu....terus perut jadi lapaq ni. Windulah nak borak2 dgn akak....nanti kita set utk dating yea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. ye lah Leez, we need some day eat out kan.. Leez bagi time lah.. akak try meet u somewhere..

      Delete
  10. Elok2 hari ni tak nak kuar rumah.. tapi bila tengok semua mknn nie.. hurmm.. kene jugak kuar rumah cari mknn sedap2 mcm ni hahahaa.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee. sian nya dia. tak pe.. salah satu nikmat hidup, makan. so pegi lah..

      Delete
  11. sedap2nyer makanan tu.. terus rasa mcm nak makan.. tp sayang ayam dalam green curry tu smelly... i love green curry. The best green curry i'd ever tasted was in Bangkok...mmg sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. tah cam ne tah boleh jadi cam tu. dia kata sebab daun selasih.. ade ke?? kita makan daun tu sentiasa..

      Delete
  12. Alamak, so tempting! Tetiba teringat SR pulak. Yang Serai tu ada kat Life Centre, KL juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serai tu kat Empire dear.. kat Subang Jaya... dekat Subang Parade.

      Delete
  13. Waah doii sedapnyaa..tgk dessert dan makanan tuh semua.. mencairkan anak tekak je nie.. adess.. sabo je laah hati...ahakss..

    ReplyDelete
  14. Aslmkum sis Yan

    sedap2 belaka dessert kat atas tu... Lamb Shank tupun nampak sedap.
    sy mmg peminat dessert cuma di Cairo ni dessertnya manis sgtt.
    restoren hidang ayam berbau.....agaknya dia org tak rasa dulu kan. boleh sakit perut nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear..

      Lamb SHank tu sebenarnya memula je rasa sedap tapi bila dah separuh i rasa muak sebab banyak sangat.. kekenyangan ..heeee..

      ye lahh kat sana org dia sume suka manis2 kan.. i love baklava lahh..

      Delete
  15. Alahaiii........ sedapnya, reward untuk diri sendiri dan family berbaloi-baloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..betul lah tu.. sesekali tau. bukan tiap hari.. hee

      Delete
  16. awak sama cam saya la. Suka dgn dessert. Kalo makan buffet, makan main course laju2. Pastu makan dessert berjam, sebab nak feeling je lebih. Semua plak tu nak cuba. Owh, heaven. Pistachio brulee tu nak sikit. Cam sedap je

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum,

    ati pun suka sgt dgn dessert tapi sejak umur dh masuk angka 4 ni
    dah mula kurangkan sikit nafsu ni lebih lagi ada tonsil ni lagilah
    cannot makan yg sejuk2 mcm ice cream yg sedap tu..huhu

    akak....ati tak tau pun akak ada sakit tu...
    maaf ye..ketinggalan betul
    bahagian mana kak...(kalau tak keberatanlah nk cite)
    semoga akak sentiasa sihat, strong dan berbahagia...amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumuslam Ati...

      ye lah.. tapi pekena sesekali boleh lah ati.. tak boleh selalu. mau gula melambung nanti. heee

      alaahhh ati..sakit lama lah.. cyst tu.. now macam rasa balik rasa tak sedap kat kaki tu.. numbness.. hope for the better lah kann..AMEEN.

      Delete

cliks..cliks