cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 30, 2010

Went to Polytechnic Sultan Idris Shah, Sabak Bernam

A week ago hubby ada ajak i ikut dia nak hantar his niece to Polytechnic Sultan Idris Shah, Sabak Bernam. Not really interested to go. Maklum saja kalau Hubby drive his car. Couldnt drive my Timah because dia mogok. Belum direpair lagi. Tapi bila dipujuk - pujuk, akhirnya i followed gak. We moved from Shah Alam bit early. Keluar rumah at 6.45am. Amik kau, pepagi minggu dah kat atas jalan.. Sunyi jalan dan apa lagi, laju je Hubby tekan minyak. Jalan Puncak Alam sejuk je nampaknya. Berkabus. Malam tadi hujan.
Tengok tu..berkabus jalan..
We reached Kampung Bukit Kucing dan terus had our breakfast first. Hubby asyik dok promote Nasi Lemak di daerah ni.. Maka berbreakfast Nasi Lemak Sungai Buluh lah i pagi tu. Rupa - rupanya bukan Malay restaurant. Resto Mamak.... Nasi Lemak ni cuma bukak stall kat depannya saja.. Layan je lah.. Memang sedap. But i still like Nasi Lemak Bagan di Plaza Alam Sentral.
Restaurant Mamak. Tua sangat resto ni. Alahh...kalau sesiapa asalnya dari pekan kecil, sure biasa tengok keadaan resto mamak yang cam ni.. Nampak dari luar memang buruk sangat. Tapi diarang bertahan pasal resto tu je yang ada kot kat daerah tu kot..heee
Entah anak entah pekerja Kakak ni, sedang melayan Nasi Lemak Hubby. Pilihan Hubby mesti yang ada Sambal Kerang..perrgghhh...
Tengoklah muka happy Hubby dapat Nasi Lemak ni..Cap jempol lagi.. Hubby kalau nasi lemak, memang favorite dia..
Mine. Nasinya banyak sangat. Separuh bagi kat Hubby. Not bad lah... Nasi dia macam dikukus.
My Radix. Diletakkan susu pulak. I like O saja..
Kuih India yang Hubby suka. Panas - panas lagi...Dulu masa kecik - kecik Hubby ramai kawan India. Rasa - rasa sebab tu kot dia suka makanan India.. Not me... Nanti bau curry lak i.. Tak sangguppp...
We continued our journey to Sabak Bernam. On the way, i ternampak Warung Ibu on the right side of the road. Berangan - angan dari semalam untuk singgah dan makan Nasi Ambeng. Eemmm tak bukak lagi (sebenarnya tak sure samada hari minggu bukak atau tak).. Hope balik nanti ada lah hendaknya.. Almost one and a half hour, we reached Poly. Nampak tak berapa ramai sangat. This was the third badge. After registration, hantar niece Hubby ke biliknya.
Main entrance of Poly
Memula sampai ke bilik, dah ada room mate yang tunggu. Bilik agak tak teratur sikit. Hubby pun terus arranged balik. Nampak agak selesa dan spacious. Eemmm dah memang mata expert. Nak wat cam ne.
Architect tua bagi tips untuk architect to be. INSYALLAH
Family lain yang sedang menunggu. Ramai parents went for the brief. Tapi kitarang ajak je SIL balik..heee..Panas..
Untung bebudak sekarang. Disiapkan washing machine lagi. Kalau kita zaman2 80an dan 90an, tenyeh lah kau sendiri baju - baju tu..hee
Once everything settled, we drove back. Hubby dah mula tersenguk - sengguk. Memang pantang tok nenek dia drive waktu siang ni. Then my SIL ajak singgah di Bagan Nahkoda Omar. Beach actually. Rehat kejap katanya. So, Hubby pun ambik kesempatan took a nap.. Took a nap??? Almost one hour tuu... Best tempat nya... Memang layu biji mata dihembus angin sepoi - sepoi bahasa...
Office bagi sesiapa yang interested to join the package untuk fishing at Kelong. Sorry lah tak ada contact number lak. Tak kesah.. P je ke area Poly then cari BDO. ada lah kat situ..
Once reached at the wakaf, Hubby terus membakar diri.. Eemm...
Masa tengah relax2, nampak fishing boat balik. Bawak kerang. Berat je boat tu bergerak. Masa ni air tengah pasang sikit. Tapi pantai ni agak jauh air pasang nya.
Tengok tu..Hubby sedang melelapkan mata. I pun teringin. Dapat lah meluruskan kaki yang tengah sengal. Besttt..
Lepas tu kitarang layan Lai Chi Kang.. Boleh tahan lah... Kitarang siap makan kat wakaf tu. Orang lain makan kat kedai/resto.. Kelah gituuu..
Makin tengahari makin ramai pengunjung dan pelanggan resto ni. Kami tak makan. Hasrat hati nak makan di Warung Ibu. Hope menjadi. Lagipun Nasi Lemak pagi tadi rasanya masih belum turun habis lagi..
Almost 2 hours we were here, Hubby pun rasa fresh balik, then kami sambung drove back. Half way, my SIL ajak kami tengok fishing boat yang hubby SIL tempah. Very big boat. 26' x 7.5'. Dibuat dari fibre. Maybe next week siap. Hubby dah mula berangan nak fishing. Siap ajak - ajak i. I ni takut sikit lah.. Macam - macam dok fikir..Sambung balik drove back..
Para pekerja sibuk menyiapkan fishing boat ni. Sudah nak digunakan next week. This costs about 9K. Murah tu.. Sebenarnya upah membuat boat ni almost 11K. Eeemmm... my SIL dapat discount pasal dia adalah first customer yang buat tempahan boat sebegini besar.
For those yang interested nak buat boat, boleh contact this company. It is Malays company.
Dari jauh i dah tenang - tenang Warung Ibu.. Laparrr.. Tadi kat pantai tak makan pun.. So, i hope boleh lunch kat sini.. ALHAMDULLILAH.. buka rupanya. Belum apa - apa i dah suruh the girl tu tapau 5 packs..One pack cost us about RM5.50. Untuk orang di rumah.. Especially for my Mommy and TokNgah. I asked for makan dalam dulang. Nak rasa macam makan kat kampung Hubby. Seronok... Perut memang lapar.. Eemmm..memula tengok macam takut tak habis.. At last... LICINGGGG....
This is the info about the warung.
Warung Ibu,
Batu 6, Kg Sg Gulang - gulang, 45500
Tanjung Karang, Selangor.
Number to contact :
1. Shahril - 012-3611987
2. Ibu - 017-2760953
3. Home: 03 - 3269 4068
Time: 1100am - 1800pm
Diarang ada service for catering or event. If you are in a big group, call first. Takut nanti habis lauk - lauk nya. The dishes boleh dikatakan Javanese dishes.
Serunding Kelapa dengan ada kacang tanah tu, baru Nasi Ambeng pure. Sedap sangat serunding nya. My Mommy suka sangat.
Satu lagi adalah Tumisan. Tak de ni memang tak sedap. Kitarang tak ada rezeki untuk yang tapau. Dah habis masa tu.
Nasi Ambeng kena ada Ayam Masak Kicap.. Kalau tak, sure tak best.
Simple je warung ni. Warung depan rumah. Bukanya kejap je.. Best tul niaga cam ni.
Teringin nak makan dalam dulang. Ingat tak habis.. heee...
Ni lauk tambahan. Sambal Taun dengan Kulit Lembu.. So, akhirnya jadi cam ni.
*
*
*
*
*
Licin licau..heee Makan berempat. Buruk betulkan.. Alah sebenarnya nasi tu memng untuk one portion...Ok lah kan kalau habis. Tak baik membazir..heee
Cap jempol lagi tu. Biasalah orang Jawa, bila jumpa Nasi Ambeng..
Ni kot rumah owner warung tu. Ibu.. Rumah lama. Rasa- rasanya baru direnovate.
Lepas hantar my SIL and hubby balik, kitarang terus balik.. I was so tired. Reached home almost 18.45pm.. Mak datokk... 12 hours tu.. Macam nak patah pinggang.. Malam tu, lepas mandi, layan TV kejap i terus tidur.. Apa - apa pun berakhir satu aktiviti hari minggu dengan selamat. ALHAMDULLILAH...

12 comments:

  1. Salam Kak Yan,
    Bestnye makan nasi ambeng lagi2 ada sambal taun. Sekarang nie x ramai org jawa yg pandai buat lauk tue lagi....

    ReplyDelete
  2. memang sukaaa sgt ngan nasik ambang/ambeng ni kak...teringat dulu kecik2,tunggu abah blk kenduri bawak "berkat" pastu makan sekeluarga kat dulang..sedapnyaa...

    ReplyDelete
  3. Salam Cik Sue,

    kalau nak makan p je kat sini.. Mmg berbaloi2.. Lauk dia sedap@ tau. Tak lah mahal sangat. Tempat dia lepas sikit je dari jambatan K Sgor dgn Tjg Karang..

    ReplyDelete
  4. Salam Suzi,

    akak mmg tak penah. Tapi bila kawin dgn org Jawa, tu yg tau nasi ambeng..Best makan dalam dulang dgn daun pisang kan!

    ReplyDelete
  5. kakyan...
    bagus hubby tu cap jempol..!

    kaklong asal orang jempol pun tak tau nama nya...!

    hehehe...!

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Long,

    hubby akak memang suka. Lebih2 lagi sambal taun tu..

    kak long org jempol mane?

    ReplyDelete
  7. Selalu ke Tg Karang beli lauk-pauk tapi tak tersinggah pulak warung ibu tu..


    pernah cuba nasi ambeng sekali masa bulan posa lepas. Jiran sebelah rumah beri.. sedap !

    ReplyDelete
  8. salam...

    harap ayong capai cita2nya...

    harap bot siap cepat..

    nasi ambeng mmg best...
    ayam kicap, serunding.....pehhh

    ReplyDelete
  9. Kat Shah Alam pun ada satu restoran jual nasi ambeng nie, nak jugak mencubanya

    ReplyDelete
  10. Salam Azrina,

    kat Tjg Karang beli lauk pauk kat mane?

    cobalah makan di Warung Ibu. Memang sedap. Cuma banyak lalat lah.. Biasalah kampung kan.. Ada reban ayam banyak lah tu...

    ReplyDelete
  11. Salam Li,

    sama 2 doa for the best. Abg Izam asyik ckp sal boat je. Tak sabar nak ke laut..hee

    ReplyDelete
  12. Salam Gina,

    kat S ALam pat mane. Tp rasa2nya tak leh lawan yg ni.mmg best

    ReplyDelete

cliks..cliks