cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, November 19, 2010

Happy Eid Al - Adha

Sehari sebelum raya, me and my mommy ke Pasar Sect 6. Ramai sangat. Sebenarnya kitarang dah belanja untuk persiapannya semalam lagi di Pasar Borong Klang - Meru.. Tapi adalah benda - benda penting yang masih belum dibeli. Antaranya santan dan ayam.. Emmm beratur tu.. Malam raya sibuk lah menyediakan juadah yang penting dulu seperti Berasak dan Ketupat. Berasak, my Mommy punya part. Mine dengan mengisi ketupat dibantu oleh Abang Luqman dan Abang 'Imran. Hubby janji nak tolong buat persiapan, tapi eemmmm kalau malam raya pun still ada kat opis, nak tolong cam ne ek Yang..heee... (nak cari duit memerlukan pengorbanan. ALHAMDULLILAH..i ni orangnya penuh pengertian).. Tak kesah lah.. Bila Hubby sampai rumah je, kitarang tengah dinner. Kena rasa apa yang dimasak untuk esok hari - FOOD TESTING. Chef KoYa lak sampai dengan one tray of BEEF STEW..pergghhh... So, u all layan je lah ye food dan kemeriahan my BIG TABLE kat sini...
Beef Stew dari Chef KoYa..memang best gila...Sedap sangat..Nanti boleh buat lagi ye Chef KoYa. Kita makan dengan roti lak.
Chef CiJu buat Nasi Minyak menggunakan air rebusan kambing. So, kami panggil nasi ni Nasi Minyak Kambing..heee
Nilah masakan i.. Anak - anak dan Hubby suka sangat.. Alahhhh..Kurma Ayam Kampung..Tapi bila balik dari kampung Hubby, tengok dah basi.. Sedihhh.. Setengah periuk jadi qurban longkang...
Di pagi raya maksudnya kesemua hidangan sudah tersaji. Masa kaum lelaki went to the mosque, i prepared my BIG TABLE... We had to breakfast before our guests sampai. Lagipun me, Hubby and anak - anak akan balik ke kampung Hubby sekejap..
My Big Table dah ready untuk para pemakan..hee
We were ready to eat. Tapi kena ambil gambar dulu sebagai kenangan di pagi raya. Seronok makan reramai..
Pagi - pagi lagi my Mommy prepared this favorite food. Sambal Goreng. Tak pernah miss this dish.
Ni my portion - 1 slice of Berasak and Sambal Goreng. Awalnya aje..heee
Ni lak Kambing Bryani or Bryani Kambing... Sedap sangat..
Ni lah Berasak. Kalau kat kampung boleh lah dapat daun pisang muda. Ni kat Shah Alam. Mana ada kebun pisang..hee... Belasah je lah.. Daun tua pun tua lah.. Janji dapat makan..
Lemang ni lak Hubby beli masa balik dari office. Sebatang dah RM 14. Buat duitkan.. Ketupat tu adalah hasil tangan i and anak - anak..
Ni lak Nasi Dagang pemberian neighbor belakang rumah, Puan Tina.
Lebih kurang dalam pukul 12.00pm kami berangkat balik ke Kuala Selangor sekejap untuk berziarah dan mengagih makanan raya.. Di sini kami dijamu oleh my SIL, kak Idah.. Kekenyangan.. Hajat hati just nak hantar makanan dan balik. Tapi tak baik kan.. Rezeki jangan ditolak.. Kak Idah jamu kami makan Soup Tulang, Rendang Hati Lembu, Nasi Minyak, Nasi Impit dan Kuah Kacang. Sedappp...
I love the dessert. Agar - agar Pandan
Nasi Minyak, Ayam Sambal, Tumisan , Kuah Satay, and Nasi Impit.
Soup Tulang by my SIL, Kak Idah..
CiTi terpaksa balik awal because MIL dia ada bersama. Tapi dia sempat menyediakan kuih comel dan gebus, Putu Ayu.. Sedappp... My Puppy's favorite...
Cuaca bit mendung. So, lepas CiTi and in laws dia balik, kitarang rehat di living hall sambil menyembang dan minum coffee. Lebih kurang half an hour ada tamu lak.. Rupa - rupanya my ex staff dan my staff datang..
My staff Azreen, sebelah tu kawan Ecah, me, Ecah, and Nunang dia, Man... Thanks for coming.. Nilah orang - orang yang tak balik beraya.. heee...Depa balik dekat - dekat maghrib.
Nite session lak we were waiting for family NekCik and Azmi. And bila dah berkumpul, we had our dinner together. Makanan dah bertambah lagi. NekCik bawak Soup Tulang and Chicken Curry. Azmi lak bawak Ketupat Palas. Well, my Big Table bertambah - tambah meriah..
Kami habis kan session hari ini dengan sajian dessert and coffee. Hee.. Makan dan makan lah kami untuk seharian...
Brownies
Marble Cake by NekCik..
Caramel Pudding
Coffee and dessert session - end of our eating session...
Last but not least, ucapan Selamat Hari Raya Idul Adha buat semua walaupun sudah berlalu 2 hari lalu. Sebenarnya, l kalau hari raya qurban memang me and my siblings tak akan balik beraya di kampung. Since 8 or 9 years ago, my parents yang akan celebrate with us. Yelah, selalunya hari raya qurban ni kita hanya bercuti selama sehari sahaja.. So, bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas, depa yang selalunya mai sini. ALHAMDULLILAH..bahagia dapat berkumpul dan berkongsi rezeki di hari mulia ini..Hopefully tahun depan kami dapat merayakan bersama - sama CikRah and family bila diarang balik dari Holland nanti...

16 comments:

  1. salam kak yan...

    eid mubarak. wahhh!!! meriahnyer makanan dari malam raya dah penuh meja. heheh.

    sy yg tengok pun rasa penat utk makan. hahaha

    ReplyDelete
  2. Salam Cyana,

    selamat hari raya idul adha gak. Mmg meriah... Dah trademark..

    ReplyDelete
  3. Man, kalau sedap kenapa makan sikit je..

    ReplyDelete
  4. Salam kak yan...

    salam eidul adha buat kak yan sekeluarga.. wahh jamu besar nampaknya. Fida balik kg pagi hari raya lepas. Tengah hari tu baru sampai kampung. Sampai rumah mak dah siap masak nasi minyak..terbaikk..hehe, tapi juadah kat rumah fida tak leh lawan juadah kat rumah kak yan punya la..hehe...

    ReplyDelete
  5. salam kak yan...
    wahh syok betul kan ...
    penuh makanannnn...alhamdulillah... :)

    psst: klu blk kg kat kuala selangor tu mai la menyinggah saujana utama ;)

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Yan
    Sedapnya bila nampak makanan penuh meja..sedap dan menyelerakan sema..nak resepi beef stew, boleh tak?

    ReplyDelete
  7. wah meriah nya yan...baru rasa raya kan....

    ReplyDelete
  8. Salam Fida,
    camne punyasedap pun makanan di dunia, takkan sama masakan mak. Betul tak?

    Balik raya mana fida?

    ReplyDelete
  9. Salam Suzi,

    kalau makanan tak penuh, bukan family kitarang lah tu..hee... Raya lah katakan.

    Saujana Utama kat mane? Akak selalu ke SMK Saujana Utama tau dulu..INSYALLAH one day kita jumpa. Suzi ada FB kan?

    ReplyDelete
  10. Salam Gina,

    TQ..nanti akak masukkan ye..

    ReplyDelete
  11. happening betui family kak yan celeb. raya haji yer...best sgt
    sambal goreng tu sgt sedap dah lama ati xmkn, kecik dulu ada jiran tu selalu masak time raya ..

    nx year raya ..bolehlah dtg rmh kak yan mkn smbal goreng special tu ...hehe

    ReplyDelete
  12. Salam Zmah,

    ALHAMDULLILAH hidangan air tangan keluarga sendiri.

    ReplyDelete
  13. Ati, family kak yan ni mmg meriah bila bab makan.. Tak de makanan tu kira pelik lah..heee

    INSYALLAH.. tak kesah..mai je.. Tak perlu tunggu hari raya..Sambal goreng tu my mom punya recipe..

    ReplyDelete

cliks..cliks