Ok gaissss.
(ala2 youtuber. hehehehe)
saje suka2 ye.
hari ni i nak share recipe sikit.
dah lama kan tak share2.
penyakit M kan.
tetiba terrajin la pulak.
lagi pun menu ni sgt sedap.
tapiiii..
ni bukan i yg masak ye.
i dah lama pencen since chef ciju conquer dapur.
ni Chef Ciju yang masak.
kami cuma makan je la kan.
tengok mi sepinggan i yang belum bertambah.
ada SAMBAL ARAB tu la kan.
Ada RAITA.
tu yg i buat la kan.
Ada DAUN KETUMBAR tu yg lagi i suka.
Ada KENTANG, CAROT dan CAULIFLOWER, EGG PLANT.
terung tu kita guna terung panjang.
tapi recipe guna yang bulat2.
i ni paling2 benda ni je yg i buat.
mmg tugas i la.
kena la ada SAMBAL ARAB ni kan.
ayam ni dipotong besar2
supaya nnt tak lerai2 kan.
ok i share recipe which chef ciju ambik dr Tiktok kat ZAYNASBAKES ye. upside down rice i panggil. menarik kan. alaaa.. bekas nasi tu diterbalik. then isi2 pun letak belah atas kan. sorry la ye. i share recipe ni lintang pukang. ada TT gak kan. insyallah menjadi.
Bahan2:
1 ekor ayam potong 8 pcs
2 btg carrot - potong chunk
Cauliflower potong besar2.
2 biji kentang
2 biji tomato - slice jugak. (optional kalau suka masam. we all tak berapa suka)
1 batang terung panjang
1 biji bawang besar
3 cups beras basmathi
cara:
Hiris terung tebal agak2 dlm 1/2 cm.
kemudian dioleskan dengan garam.
biarkan dlm 20mins untuk buang excess air dlm terung tu.
setkan api medium heat then gorengkan dlm 5 mins untuk dua2 belah.
goreng sampai golden brown ye.
buatkan jugak pada kentang.
Satukan semua spice di bawah ni ye.
ni la dia MAQLUBA SPICE.
1 tbsp paprika
1 tbsp cumin
2 tsp chilli powder
2 tsp nutmeg
2 tsp all spice
2 tsp black pepper
2 tsp sea salt
1 tsp turmeric
1 tsp ground ginger
1 tsp ground garlic
1 tsp ground coriander
1 tbsp cumin
2 tsp chilli powder
2 tsp nutmeg
2 tsp all spice
2 tsp black pepper
2 tsp sea salt
1 tsp turmeric
1 tsp ground ginger
1 tsp ground garlic
1 tsp ground coriander
Gaulkan spice mix atas ni ke atas ayam yang telah dipotong 8 (better besar2 sikit).
Marinate kejap ayam2 ni.
nak lagi sedap, marinate la lama. biar terasa rempah2 dia.
then gorengkan kejap dalam kuali bekas goreng terung tadi.
Gorengkan 5 mins then balikkan till golden brown.
Angkat ayam2 tu then sautekan bawang besar till caramelize.
then angkat bawang2 tu.
kemudian untuk buat broth dia masukkan
2 sudu besar tomato puri.
2 cubes chicken stocks.
1 dried lime. (kalau tak de pun tak pe).
Masukkan 750ml air panas.
time to assemble bahan2 utk maqluba.
letakkan sikit minyak ke dlm periuk
pertama sekali letakkan ayam
then letakkan carrot
aturkan terung, kentang, tomato, cauliflower dan bawang besar.
last sekali masukkan beras yang telah ditoskan.
then masukkan broth sebanyak 500ml.
serasakan rasanya ye. (garam la kan)
tutup periuk then letakkan atas api yang slow.
tapi jangan bimbang.
tak expert kita jerangkan je dalam rice cooker.
mudah kerja.
bila dah masak, telangkupkan la periuk nasi tu ye.
Dah siappppp
Cuba ye.
dah siap nnt share dlm blog.
percaya la, tak nyesal u all buat.
superb.
Inshallah boleh try resepi nanti.. nampak sedap
ReplyDeletekena cuba nina. mmg best.
DeleteMacam ala2 nasi arab. Boleh try nanti.
ReplyDeleteNasi Palestine tu kira2 nasi arab gak la kan. tp ni cam 3 in 1 la gitu.
DeleteHarap2 Jumaat ni dptlah WFH. Bolehlah try buat kat rumah sementara anak asrama belajar dari rumahni
ReplyDeleteyess.. cuba tau ammi. senang je. rajin tak rajin la kan.
Deleteyums sgt!! syukur perut dh kenyang masa baca entry ni hahah, if not, terliur teruks!
ReplyDeletehehehee.. kalau dekat sure dah ajak sekali ni.
DeleteSedapnya Kak Yan. Banyak nya bahan, patut sedap. Tapi nak masak sendiri................. hehe.
ReplyDeletennt blh cuba je kalau Mulan tu kan.
Deletesedapnya...feveret nih...ada sambal arab lg menambah rasa..
ReplyDeletekan. pedas2 sikit baru blh jalan.
DeleteBoleh bukak kedai akak ni tau, kalau tengok akak masak dah macam kt kedai arab
ReplyDeleteadoii.. berlawan dgn pak arab la pulak nnt. hehe
Deletetak pernah makan maqluba...
ReplyDeletekat mana ya nak cari resto palestin ni?
ke kena pergi restoran chef amar? ;-)
maybe la anies. akak pun mmg tak pernah makan. tp ada satu dulu kat shah alam ni dia serve this menu. hubby dia org palestine.
DeleteSedapnya. Jenis nasi berempah ni memang sedap ada letak daun ketumbar. Oo itu namanya sambal arab. Ingatkan sambal asam. Banyak betul bahan masakan untuk menu Palestinian Maqluba with Chicken & Aubergine. Saya surrender dulu.
ReplyDeletemmg sedap. actually senang je. cuma banyak bahan. tapi dah merangkumi sayur2 kan.
DeleteSaya tarik napas lihat ingredients nya panjaaang yaa 😅😅😅😅. Dari foto, menggiurkan memang. Tapi nak buat, nanti dulu... 🤣.
ReplyDeletekeliatan nya saja panjang dan banyak fanny. tp simple2 ajah tu. pasti sedap sgt.
Delete