kan i ada balik kampung Johor May 1, 2025 hari tu kan.
stayed kat rumah my sis di PULAI PERDANA.
every morning depa keluar carik breakfast.
memang memacam dibeli.
ada la yg menjual BERASAK/BURASAK/BURAS.
we all memang dah biasa makan berasak ni bila hari raya la kan.
selalunya memang i yg buat.
then bila tengok yg jual ni memasing teringin nak mencuba.
cam ne agaknya ye.
depa beli 2 buku.
sebuku dlm rm10.
i pun ambik sekeping.
memang tebal.
kalah dgn size yg i buat.
kalau ikut arwah mydaddi dulu dia mmg suka kan yg nipis.
jadi boleh makan berkeping2 kan.
ni bukan hanya tebal.
cara dibungkus pun main tangkap muat sangat.
sedih kita wak tgk cara bungkusan nya tu.
kalau menurut i memang melampau sangat la.
FRUSTRATED you.
tengok nasi nya tu.
tak padat.
bukan sikit2 tak padatnya tu.
macam makan nasi la pulak.
tang rasa not bad.
kira sedap la.
lemak masin nya ok dah.
sampai hati yg menjual ni kan.
memang la murah berbanding harga yg i jual.
terfikir di kepala i, apa penjual ni tak check ke ek?
bukan tujuan mencela hasil air tangan org.
tapi rasa sedikit terkilan sebab barang yg dijual adalah makanan.
dan dibeli menggunakan wang.
jangan pulak cakap, alaaa benda murah.
ok la cam tu kan.
tak baik kan.
cuba la buat yg terbaik insyallah kita pun akan dpt yg terbaik jugak nnt.
sorry ye.
ini la air tangan i.
kalau bab melipat BERASAK waktu hari raya ni mmg dah i punya task.
i love it so much.
memang leceh.
tapi bila tgk hasil ini satu kepuasan.
kalau kat kampung mmg seronok sebab mymommi akan belik daun yg muda2 cam atas ni.
melipat dgn daun yg muda2 ni mmg lagi best.
kat Shah Alam terpaksa la i mencarik daun pisang utk berasak ni seantero dunia.
kena guna DAUN PISANG NIPAH atau ABU.
otherwise nnt tak cantik isi dalam nya.
lebam atau akan rasa pahit berasak nya nnt.
setelah merebus selama 4 - 4.30 jam.
baru la hasil nyaaaaa.
seperti ini.
padat dan cantik menurut mata i and family dan jugak kawan2 yg pernah makan BERASAK air tangan i.
wangi dan lembut.
mydaddi kata boleh dilempai2 kan tak patah tu mmg OK SANGAT2.
pass katanya.
then kita layan dengan SAMBAL GORENG NEK MINAH.
dan paling suka gandingan LAMB OSMOT.
i buat gak KETUPAT LO (panggilan kami sefamily) .
org lain panggil ini KETUPAT LOI.
bila dah diangkat, daun pisang nya akan kelihatan begitu.
tapi dalam nya tetap menarik.
ni combo set.
BERASAK & LAMB OSMOT.
spt sblm2 ni i buat memang nipis spt yg diajar dan expectation dr family.
tapi utk hari raya lepas i buat isinya tebal sikit supaya puas makannya.
i memang buat banyak masa majlis Abang2 dengan kawan2nya.
ok la.
i dah siap kan berasak 94 keping dah.
dalam 18 buku semuanya.
dah diangkat dr periuk.
insyallah dpt la dijamu malam ni dan esok.
selamat menyambut raya qurban ye.
Selalu orang sabah kan yg makan burasak ni. Saya macam jarang jumpa di semenanjung, atau saya yg tk pandai cari 🤣
ReplyDeleteNampak cantik lagi airtangan akak. Padat je isinya. Rasa dia mcm ketupat lah kan?
be specific, keturunan Bugis. ni makanan org Bugis. so mana2 bugis semenanjung, ini la makanan hari raya diarang. tp akak bukan bugis. hehee. texture nasi impit tp rasa mcm nasi lemak.
DeleteLinda memang tak pernah makan nie... Tapi, nampak beza lah yang dibeli dan dibuat sendiri
ReplyDeletesebenarnya yg mmg kena masak tu mmg yg mcm akak buat. tp penjual ni sambil lewa.
DeleteOh tadi saya kira kakak orang bugis. Tapi baca komen di atas ternyata bukan yaa. Cantiiiiiiik sangat bentuk yg kakak buaaat 😍😍😍. Rapinyaaa.... Sama ukuran pula. Saya pun sukaaa yg tipis. Susah loh ketemu buras yg tipis begini.
ReplyDeleteSaya kalau makan buras dah pasti dengan Coto Makassar atau pallubasa. Untungnya kalo rindu buras tak payah ke Makasar, sebab di jakarta banyak restoran Makassar yg jual buras.
Bangsa Bugis itu memang bangsa perantau, sama macam orang Padang. Krn itu makanan mereka banyak tersebar di mana2.
akak ni berketurunan Jawa almost 80%. tp kurang mahir berbahasa jawa, ooo kalau coto makassar tu berkuah ye Fanny. macam nak cuba la pulak. nnt boleh cuba kat Jakarta la kot.
DeleteKat area saya memang tak jumpa kak. Masa gi JB ada gak ler jengok-jengok kat kedai makan tapi tak ada pun. Mungkin certain area yang ada.
ReplyDeleteFrustated betul lah kalau dapat tidak seperti yang kita harapkan. Kemas betul yang akak buat tu. Nampak pun sungguh menarik.
JB pun rasanya ada kat certain2 tpt je pun. tp yg banyak lagi area Pontian kot.
DeleteSedapnya burasak. Pernah makan tapi tak pernah buat.
ReplyDeleteleceh buatnya Mulan. baik makan je. hehehe
DeleteSaya tak pernah mkn burasak ni...teringin nak try....salam eidul adha utk kak yan sefamili
ReplyDeleteKalau dekat akak dah bagi rasa dah. tq MZ selamat hari raya qurban gak. dah habis dah ek.
DeleteSaya pernah makan sekali ja, satu waktu dahulu.. Masa tu tak ingat raya rumah saudara jauh rasanya.. Ada dihidangkan menu ini.. Sedap berlemak rasa dia..
ReplyDeleteSayang bila buat tak sepenuh hati.. Selalunya macam tu lah.. Asal boleh.. Ada je yang buat elok elok tapi payah lah nak jumpa..
Kena pegi beraya Johor atau ke Sabah kot Sha baru blh rasa Berasak ni. akak mmg cater tiap kali raya. hehehe.
DeleteOhh sama rupanya berasak, burasak dan buras. Orang menjual macam tu lah, fikir untung je bukan fikir yang bagi orang makan elok-elok. Memang dah gaya rupa nasi je tu. Buat sendiri boleh lipat dengan cantik dan elok je mampat padat isinya. Tak pernah lagi makan ni. Mungkin area kg saya di Segamat tak biasa dengan burasak ni. Belah-belah Johor atas sana baru ada kot.
ReplyDeleteOooo Segamat org Melayu ramai la ye. ke Jawa. nak cari BURASAK kena ke Pontian.
Deletex pe kak... utk mkn sendiri x pe...
ReplyDeletekalau jual dah kira harga lain ni
hehehe
Ye akak buat jual. harga mmg kena naik sikit sebab takes time sgt then beras kena cantik, daun susah dpt. kena ambik kira semua.
DeleteSA x pernha makan dan teringin nak makan...hari tu kawan orang sarawak bawak kelupis..isinya lebih kurang burasak ni...sedap...
ReplyDeleteKelupis bukan ke pakai pulut SA? akak tak penah makan la pulak.
Delete