cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, February 3, 2022

Japanese Chicken Curry my style my version


Lately hubby suka sangat nak makan Japanese food. 
i pulak since long back teringin nak buat Japanese set food.
beli dah segala bahan2 tapi masih belum berhasil. 

tapi bila hubby makin kerap suruh buatkan sushi then terus lah i mencubanya. 
salah satu menu dalam Japanese set i tu i nak masak JAPANESE CHICKEN CURRY. 
i nak share lah dgn u all. 
boleh je cuba nanti kalau nak kelainan dalam hidangan. 


memang pekat likat. 
sebab apa?
jom tgk recipe nya. 


Bahan:
300gm isi ayam
1 btg carrot - chunk.
2 biji kentang - chunk
100gm butter
2 TBS cooking oil
2 TBS tepung gandum
2 garlic - tumbuk halus
1 TBS ginger - tumbuk halus.
2 TBS serbuk Kari daging
2 cube chicken stock.
1 TBS garam
2 TBS kicap manis
3 TBS tomato sauce
3 TBS apple juice (ini kira derhaka recipe. actually guna buah apple yg betulnya).

Cara:
1. Panaskan sikit minyak dan gorengkan ayam utk kering air ayam then ketepikan.
2. Masukkan butter n biarkan cair lalu masukkan tepung gandum.
3. Kacau sampai tepung bergaul rata dgn butter dan masukkan serbuk kari.
4. Kacau sampai agak kering tp jgn sampai hangus.
5. Masukkan air ikut nak banyak mana kuah.
6. Masukkan kentang dan carrot masak agak lembut.
7. Masukkan chicken stock, garam, kicap, tomato sauce dan apple juice.
8. Masukkan ayam dan biarkan merenih sekejap.
Dah siappp.


* Kacau sampai tepung bergaul rata dgn butter dan masukkan serbuk kari - process ini dipanggil ROUX. tak guna roux means bukan Japanese Curry katanya.


sebab ada tepung. 
no santan. 


gina lah rupanya bila i served. 
seronok sangat nak makan berulammkan seaweed. 

ALHAMDULILAH. 
nanti boleh cuba masak lagi. 
 

10 comments:

  1. First time nampak Japanese curry. Tak pernah terfikir untuk masukkan epal dalam kari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. so no need guna banyak serbuk kari. no chili paste. no santan.
      rasa nya sikit berbeza tapi tidak keterlaluan. nnt cuba ye.

      Delete
  2. oooooo kene jadi roux tu yg ada tepung gandum ye kak...patutla nampak kari depa selalu pekat likat rupanya gini caranya... tq utk resepi kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya dana. kalau nak yg ready made roux pun ada banyak dijual di shopee. akak belajar je lah dgn youtube.

      Delete
  3. pernah makan sekali Japanese curry ni...kuah memang pekat...SA simpan ye resepi tu...mana tau nanti nak buat

    ReplyDelete
  4. Wah, saya apat ilmu baru di sini. Menariknya Japanese Chicken Curry.Mesti sedap ni cecah roti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye amie. cuma kalau nak pedas tu kena letakkan curry powder lebih sikit.

      Delete
  5. Thanks share resepi. Boleh cuba ni, untuk kelainan

    ReplyDelete

cliks..cliks