cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, October 29, 2020

Macam2 pucuk daun dapat dari kampung





suatu pagi minggu seminggu sebelum PKPB terjadi. 
me and hubby ke Kuala Selangor. 
memang dah boleh dikatakan kami akan ke KS hampir setiap minggu. 
ada je yang nak dicari. 
sambil2 breakfast atau lunch di sana. 


agak gelap suasana pagi tu. 


makin lama makin gelap. 


maka hujan selebat2nya. 
tak nampak jalan. 
risau gak. 
tapi hubby kata dia ok je boleh drive. 
tapi pelan2 lah kan. 
tak lama berhenti lah hujan. 


puas ke sana sini i singgah ke rumah my SIL. 
memacam daun2 diberi oleh my SIL. 
sedap2nya..
esp serai tu. 
so fresh. 
dapat ubi dan pucuk ubi.  
daun kunyitlah. 
bunga kunyit gak. 
memang seronok.


my SIL pun bagi i daun ni. 
Katanya daun betik jepun. 
i buat Bebotok. 
sedap. 
tak pahit pun. 


dan yang best nya dapat ni. 
Bunga kunyit. 
MyMommi dok buat ulam. 


sebenarnya sebelum ke rumah my SIL i sempat singgah Pasar Ahad Sungai Buluh. 
dapat lah beli ni. 
Lemper.
buatan orang kg ni mmg menarik. 


inti AYAM dalam ni. 


i beli ni gak. 
Belebat Ubi. 


menarik gak. 
cuma kurang manis. 
i kalau belebat ubi ni kena manis baru kick. 
but still ALHAMDULILAH lah. 


beli ni gak. 


ini pun i beli. 


dan kalau balik KS kena ada pasar malam sure i beli ni. 
Pecal. 


Pecal kg mmg suka guna taugeh kecik2 ni. 
sedap. 


kena benar dengan kuah nya. 
nanti kalau ke sini lagi boleh lah i beli lagi di Pasar Minggu Sungai Buloh ni. 
harga pun memang elok sgt. 

tapi dah almost 2 weeks tak balik kg ni. 
PKPB buat kepala pun jadi stuck. 
tak dapat cuci mata keluar dari rumah. 
mudah2an cepatlah berlalu wabah ni. 
YA RABBB..









 

16 comments:

  1. Replies
    1. kan.. sedap2 wak.. suka kalau balik ke kg. murah pun murah lah.

      Delete
  2. aduh bestnya kak, pakkal ah jauh dari ampang nak ke kuala selangor tu kak oi kalau tak memang lah dana sampai sana
    bahagia jumpa segala makanan jawa, lemper tu kat sini memang takde lah...
    dulu teringat kalau ada nak buat kenduri kawin sehari sebelum mesti ada buat lemper, kt kampung dana di panggil kelemper
    sedapnya pecal, belebat ubi tu heaven semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo kelemper. akak teringin nak buat lah dana. nak kena usha2 Youtube. nnt bila dapat buat akak share sini.

      Delete
  3. Geram tengok menu tu, dan first time saya tengok bunga kunyit hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap buat ulam you.. dah lama sangat tak makan. almost 4 decades kot. hehe

      Delete
  4. Sedapnya tengok pecal tu, terliur dah ni. Lember tu seyes nmpk sedap tapi tak pernah lagi jumpa ni. Kat mana nak cari ni..

    ReplyDelete
  5. Ya rabbi..nampak sedap semua makanan tu Kak Yan...SA tgok pun terliur...bunga kunyit tu SA suka buat ulam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga kunyit dulu2 mmg akak pun suka buat ulam. Sekarang susah dpt.

      Delete
  6. is very interesting post. Very good topic. The article looks good as the post is understood and the article is interesting and your post is very interesting sometimes such 'posts touch the mind'

    Housewife Call Girls Gurgaon
    Call Girls Gurugarm
    Call Girls Noida
    Surajkund Escorts Service
    Call Girls Gurugarm
    Aerocity Call girls Gurugram
    Call Girls Faridabad
    Call Girls Gurgaon
    Call girls in gurugram
    Call Girls Noida

    ReplyDelete
  7. kalau tak sebut nama-nama ulam tu saya tak kenal hehe..

    ReplyDelete
  8. Ada lemper! Ada pecal taugeh ekor kontot! Sedap tu taugeh...lemak-lemak rangup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. taugeh kontot2 tu biasanya yang buat sendiri tu kan. tak tunggu lelama untuk dituai.

      Delete

cliks..cliks