cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, April 27, 2020

Membuat INTI SAMOSA






last N3 pasal   s a m o s a   kan. 
so hari ni i nak share how to make the stuffs. 
sebenarnya kurang lebih cam kita buat inti karipap lah. 
kalau inti karipap tu selalunya orang akan goreng lama sampai the inti empuk kan. 
but kali ni a bit different. 
and i found out much easier lah to make the stuff.
nanti boleh lah u all cuba buat for iftar. 


antara bahan for rencah.
I need about 4 STALKS of CORIANDER LEAVES. 
potong pendek2. 
1 LABU BAWANG BESAR. 
potong nipis. 
2 GREEN CHILIES. 
potong bulat.
SEINCI HALIA.
4 cloves of GARLIC.
dua2 ni ditumbuk halus. 
Minyak untuk menumis.


 spices.
2 TS CHILIES POWDER.
1 TS TUMERIC POWDER.
1 TS CUMIN SEEDS.
1 TS CORIANDER POWDER.
2 TS GARAM MASALA. 
SALT to taste. 


POTATOES dalam 3 bijik yang besar2 sikit lah. 
perlu dikukus.
nak rebus pun ok. 
nak goreng pun ok je kot. 


i potong2 kan kecik sikit ni. 
supaya cepat empuk. 


dalam anggaran 30 minutes empuk dah. 
done,


peel off the skin


jadikan cam ni. 
cam MASHED POTATOES
tapi kasar2 sikit ye. 


and i show u guys here. 
easier kan bila follow cam dalam video ni. 
okkk.. 
selamat mencuba...

4 comments:

  1. Ohh gitu kekdahnya dia punya inti... Kalau kita buat inti karipap cara gini pun boleh kan Yan sebenarnya....

    ReplyDelete
  2. Aduhhhh mengiurkan la pulak tengok resipi ni haha

    ReplyDelete
  3. nampak sedap ni kak. boleh masuk youtube terus tu. hehe.. thanks sharing kak.

    ReplyDelete
  4. insyallah my next project.. tapi maybe buat gulung macam popia je kot.
    cuma plan nak buat inti macam samosa =D

    ReplyDelete

cliks..cliks