February 8, 2020.
Saturday.
Hari Cuti Thaipusam.
Kami ke Pasar Mak Datin hari ni.
Semedang CikRah datang ke rumah i kami hangkut dia sekali ke pasar ni.
saje nak lepak2 dengan gegerl kan.
since dah tua2 ni dah makin jaranglah dapat kerap kumpul2.
maklumlah the rest ada kat KL/Shah Alam.
then dia ni je sorang yang ada di JB.
once ada peluang kami berjimba kejap.
alaaaaa..
ke pasar je pun.
😃😃
breakfast bersama lah.
my drink.
Fake coffee..
hehehe..
and Nasi Lemak di Pasar Mak Datin.
hehehe..
Pasar Seksyen 6 tu lah.
Pasar yang penuh dengan datin2 dan puan seri2.
Cik Rah dok ordered Sate.
Suruh ordered dua saje2 beli 3.
hampir2 tak terhabis.
psycho pasal Syria dan Yaman terus licinkan food.
Haram bazir2 tau.
😈
ALHAMDULILAH..
me dah settled.
then baru lah cari sayur mayur.
I nampak this sayur.
sayur rare ni tau.
Pucuk Miding orang Johor panggil.
dulu2 kalau nak cari sayur pegi je ke kebun yang semak samun tu.
sure berlambak dapat sayur ni.
susah gak nak dapat sayur ni sekarang.
I bought 4 ikat.
seikat dalam RM2.
then siangkan.
how to siang.
sama je kalau kita siang pucuk paku pakis yang hijau tu.
I masakkan begini.
sedap wei.
masak tumis je.
I gunakan bawang, bawang putih dan Ikan Bilis.
sedap meratah lepas masak.
Makan panas2.
memang win.
Kalau banyak yang warna merah tu sure kuah dia akan berwarna merah gak.
Some akan masak Tumis Bening.
kata orang Jawa lah.
ingat nak masak cam tu lah.
but then rasa nak makan cam ne ni.
tumis2 je.
makan dengan nasi panas2.
so kalau u all ada jumpa sayur ni nanti sure ingat kat i kan.
dan jangan takut2 nak cuba..
All the best.
kalau kat kampung tepi tali air banyak hidup liar ni kak... dana panggil paku pakis, kalau di terengganu pucuk paku ni mereka suka masak buat bubur lambuk... sedap lain dari bubur lambuk johor
ReplyDeleteYeee.. betul3.. kami panggil paku pakis gak. tapi lebih specific lagi miding lah.
Deleteyesss. bubur lambuk kan..
biasa tgk. tapi tak biasa dah sekarang makan cam tu.
Fake coffee?
ReplyDeleteBelum rasa lagi sayur midin ni.
Nescafe is fake coffee lah kan. heheheheee..
Deletesedap you. nanti cari ye.
kalo wak balik rumah panjang sarawak selalu makan sayur miding lembut ni.. tp tgk mcm paku pakis je kann.. :p
ReplyDeleteoo ye ke wak lat. saya pun tahu dulu2 tok nenek panggil miding lah.. paku pakis pun betul gak lah tu.
DeleteKita panggil pucuk paku merah. Mak selalu masukkan dalam asam rebus.
ReplyDeleteye lah.. sebab dia ada warna merah kan. yang hijau kita panggil pakis hijau ye.
DeleteCoffee fake??? apa yg fake tu Sis? hehe
ReplyDeleteactually kalau Sarawak pun panggil pucuk midin.
hahaha... fake sebab bukan brewed coffee kan.
Deletekurang lebih bunyinya kan.
Wak panggil pucuk paku merah. Dulu2 banyak tumbuh kat kebun
ReplyDeleteSuka buat masak bening
Hirup kuahnya yang macam sirap tu.
ooo betul tu wak. masak air mmg superb. ada pulak sambal belacan. waduhhhh.. hirup kuah pulak. mmg terbaik lah kan.
DeleteKami org kelantan panggil pucuk niding. Lebih kurang jelah tu kot dengan pucuk miding. Hehe. Mak pun masak tumis gitu je. Letak isi ikan dan juga lada hitam tumbuk. Jadi mcm sayur rebus pedas gitu
ReplyDeleteye lah.. kurang lebih je pun.
DeleteNampak sedap...nama dekat2 ngan nama pucuk midin yang kat sarawak tu..
ReplyDeletekurang lebih lah tu SA.banyak kat semak2 kalau di kampung kan.
Deletepucuk paku buat kerabu, sedap ni. nyum
ReplyDeletetapi yang ni dia agak berlendir sikit lah. sedap ke buat kerabu.
Deletehahaha... tengok tajuk kat list archive tadi..ingatkan sayur western ke apa ke, sebab sy baca "mid+ing"... rupanya pucuk nidding (bukan nai+ding pronounciation dia ya) or pucuk paku hahahaha... tapi mula2 masuk tadi tengok gambar pucuk paku ni teruih teringat kampung kat pasir puteh, klate... lama betul tak makan. saya pon tak ingat mak sy masak apa dah tapi rasanya masak lemak kuah putih tuu... kat pasar mana kat shah alam ada jual?
ReplyDeleteoo u panggil nidding ye.. akak miding. org johor.
Deletekat pasar 6 ada. sesekali lah.