cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, February 17, 2020

Pucuk Miding Tumis.




February 8, 2020. 
Saturday. 
Hari Cuti Thaipusam. 





Kami ke Pasar Mak Datin hari ni. 
Semedang CikRah datang ke rumah i kami hangkut dia sekali ke pasar ni. 
saje nak lepak2 dengan gegerl kan. 


since dah tua2 ni dah makin jaranglah dapat kerap kumpul2.
maklumlah the rest ada kat KL/Shah Alam. 
then dia ni je sorang yang ada di JB.
once ada peluang kami berjimba kejap. 
alaaaaa..
ke pasar je pun. 
😃😃


breakfast bersama lah. 
my drink. 
Fake coffee.. 
hehehe..


and Nasi Lemak di Pasar Mak Datin. 
hehehe.. 
Pasar Seksyen 6 tu lah. 
Pasar yang penuh dengan datin2 dan puan seri2.


Cik Rah dok ordered Sate. 
Suruh ordered dua saje2 beli 3. 
hampir2 tak terhabis. 
psycho pasal Syria dan Yaman terus licinkan food. 
Haram bazir2 tau. 
😈


ALHAMDULILAH..
me dah settled. 


then baru lah cari sayur mayur. 
I nampak this sayur. 
sayur rare ni tau. 
Pucuk Miding orang Johor panggil. 
dulu2 kalau nak cari sayur pegi je ke kebun yang semak samun tu. 
sure berlambak dapat sayur ni. 
susah gak nak dapat sayur ni sekarang. 
I bought 4 ikat. 
seikat dalam RM2.


then siangkan. 
how to siang. 
sama je kalau kita siang pucuk paku pakis yang hijau tu. 


I masakkan begini. 
sedap wei. 
masak tumis je. 
I gunakan bawang, bawang putih dan Ikan Bilis. 
sedap meratah lepas masak. 


Makan panas2. 
memang win. 
Kalau banyak yang warna merah tu sure kuah dia akan berwarna merah gak. 

Some akan masak Tumis Bening. 
kata orang Jawa lah. 
ingat nak masak cam tu lah. 
but then rasa nak makan cam ne ni. 
tumis2 je. 
makan dengan nasi panas2. 
so kalau u all ada jumpa sayur ni nanti sure ingat kat i kan. 
dan jangan takut2 nak cuba..
All the best.

18 comments:

  1. kalau kat kampung tepi tali air banyak hidup liar ni kak... dana panggil paku pakis, kalau di terengganu pucuk paku ni mereka suka masak buat bubur lambuk... sedap lain dari bubur lambuk johor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeee.. betul3.. kami panggil paku pakis gak. tapi lebih specific lagi miding lah.
      yesss. bubur lambuk kan..
      biasa tgk. tapi tak biasa dah sekarang makan cam tu.

      Delete
  2. Fake coffee?
    Belum rasa lagi sayur midin ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nescafe is fake coffee lah kan. heheheheee..
      sedap you. nanti cari ye.

      Delete
  3. kalo wak balik rumah panjang sarawak selalu makan sayur miding lembut ni.. tp tgk mcm paku pakis je kann.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke wak lat. saya pun tahu dulu2 tok nenek panggil miding lah.. paku pakis pun betul gak lah tu.

      Delete
  4. Kita panggil pucuk paku merah. Mak selalu masukkan dalam asam rebus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah.. sebab dia ada warna merah kan. yang hijau kita panggil pakis hijau ye.

      Delete
  5. Coffee fake??? apa yg fake tu Sis? hehe
    actually kalau Sarawak pun panggil pucuk midin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... fake sebab bukan brewed coffee kan.
      kurang lebih bunyinya kan.

      Delete
  6. Wak panggil pucuk paku merah. Dulu2 banyak tumbuh kat kebun
    Suka buat masak bening
    Hirup kuahnya yang macam sirap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo betul tu wak. masak air mmg superb. ada pulak sambal belacan. waduhhhh.. hirup kuah pulak. mmg terbaik lah kan.

      Delete
  7. Kami org kelantan panggil pucuk niding. Lebih kurang jelah tu kot dengan pucuk miding. Hehe. Mak pun masak tumis gitu je. Letak isi ikan dan juga lada hitam tumbuk. Jadi mcm sayur rebus pedas gitu

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap...nama dekat2 ngan nama pucuk midin yang kat sarawak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang lebih lah tu SA.banyak kat semak2 kalau di kampung kan.

      Delete
  9. Replies
    1. tapi yang ni dia agak berlendir sikit lah. sedap ke buat kerabu.

      Delete

cliks..cliks