cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, March 4, 2019

Biscuit Osborne Goreng simple





Hello..
dah breakfast?
I biasalah. 
breakfast memang jarang dah nak buat2.
main beli je dah..
sometimes ngeteh dengan Chef Ciju kat resto belakang rumah tu je. 
peluang kembang2 kepak waktu pagi. 

then lepas breakfast i beli kan lah food orang lain. 
so the rest pun memang breakfast beli je. 
dah tak kuasa dah u nak kentang kentung kat dapur. 
makan setakat 3 4 orang je. 
kalau masak sure nanti berlebih2. 
kalau beli, beli lah ikut pilihan hati kita kan. 

anyway, cerita pasal breakfast, 
i nak share recipe kat sini. 
yang simple je ni. 
i rasa macam pernah share this recipe. 
tapi tak pe lah kan. 
maybe, itu recipe yang 5 6 tahun dulu.

Hari ni i share cam ne nak buat BISCUIT OSBORNE GORENG.
guna biscuit yang keras tau. 
memang kalau dulu2 recipe nya guna biscuit keras ni. 
or orang panggil biscuit keben.
tak sure lah you all pernah dengar nama biscuit ni ke tidak kan.


Ini hasil yang i buat.
Hubby memang suka yang ni. 
i buat rangup2 sikit. 


i potongkan sebelah je bawang besar Holland ni. 
but those yang nak banyakkan lagi bawang, silakan. 
tak salah kan. 


i pecahkan 3 garlic. 
sesiapa nak hiris2 pun ok. 
i suka ketuk kan je cam ni. 


2 bijik telur. 
nak 3 bijik pun ok. 
kenapa i kata ok je, 
sebab i tak ada sayur apa2. 
jadi perabah2 ni akan buat lagi sedap your biscuit nanti. 


then tumis lah.
nak raw pun ok, 
nak masak betul2 pun ok.
 i bagi macam hangit sikit. 


Dan ini adalah BISCUIT OSBORNE.
nampak tulisan kat biscuit tu kan.


nak gorengkan sekeping2 cam ni pun ok. 
tapi i patahk2kan.
biar serap sikit lah biscuits ni. 


then i pecahkan telur tu.
gaul2kan lagi. 
biar telur ketul besar2 sikit. 


then i masukkan biscuits dan kacau rata.


saje je kan.
bukan apa sangat pun kan. 
saje je nak buat meriah blog. 


then i tambahkan sikit daun saderi.
itu je daun yang ada di peti ice tu.
campak kan je lah.
kalau ada sayur2 lain, 
boleh je.
lagi sedap kalau pakai taugeh.
perggghhh..
baru betul regu dia. 


cam ni. 


dan ini lah rupa biscuit yang paling simple ni. 


amacam, 
ok tak.
nanti boleh cuba ye.
ehh
sebenarnya guna roti pun ok. 
roti you boleh bakar kejap pun ok,
tak bakar pun ok.
you potong dadu besar2 roti ni. 
ok sangat..
okkkk..
selamat mencuba yeeeeeee.

10 comments:

  1. Tak pernah buat .makan pun tak pernah.

    ReplyDelete
  2. hehehe..kentang kentung.. blh bayangkan suasananya..

    ReplyDelete
  3. Boleh je yer...asalkan rajin nak cuba. Biskut lemak empat segi pun boleh kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. apa je lah.. sure boleh punya.
      penting ada sayur2 tu lagi best.

      Delete
  4. teringat lak biskut mayat yg bentuk gini kak... boleh jgk kot pakai sekut tu ke?sbb keras n tekstur mcm lbh kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah tu Dana. Akak masa kat sekolah dulu panggil sekut ni sekut mayat.

      Delete
  5. Kalau versi orang kampung kakcik, biskut osborne ni kami buat pengat. Ataupun pecah-pecahkan dan gaul dengan kelapa parut dan gula... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini lagi rare. tak pernah ternampak, tak pernah terdengar, tak pernah terasa.

      Delete

cliks..cliks