Kita tinggal cerita my trip to Ladakh, Kashmir tu ye dulu.
cerita pasal raya kejab.
Dah pun raya haji kan.
Tamat dah rukun haji.
semoga semuanya mendapat haji mabrur..
Ok lahhh..
cerita raya i.
sian you.
raya kali ni kami hanya beraya di Shah Alam.
mak pak and adik2 i tinggalkan i anak beranak beraya di Shah Alam..
huuuuu.. huuu.. sampai hati kann..
Hubby ada hal yang tak boleh tidak mesti disettle kan esok.
so terpaksa lah beraya di Shah Alam.
tak pernah terjadi lagi seumur hidup lepas kawin dan beranak pinak beraya tanpa family.
tapi kan itu namanya ketentuan ALLAH.
kita merancang.
ALLAH yang tentukan.
ok lahhhh.
tak payah nak drama sangat. heeeeeeee
sama macam orang lain lah.
i pun busy prepared for the eid.
masak lah apa yang patut.
main dish of coz SAMBAL GORENG NEKMINAH lahhh.
then i masak RENDANG AYAM KAMPUNG.
dan SAMBAL TUMIS SUUN..
food orang Jawa.
sebelum tu kita tengok dulu kuih2 raya i.
heeeeeee..
no kuih raya okk.
yang ada ni adalah ole2 yang i bawak balik dari New Delhi and Ladakh.
payahnya nak move on kan.
even dah 2 minggu balik.
still masih mood tu je.
ini lah dia..
Dried Apricot which i bought in Ladakh.
sedap you.
and this is the apricot kernel.
pernah makan?
ini adalah the seed of an apricot.
sedap.
crunchy.
then ini Kacang Dal and Maruku.
i mixed kan but i bought is separately.
rasa Maruku tu, too strong.
tu yang i campurkan.
this i bought in Delhi.
satu lagi yang i beli dari Ladakh.
Dried Apples.
pun best.
sweet gitu.
yang ni??
ini dari Kelate.
daripada tersimpan dalam peti ice tu.
i keluarkan.
pasti nanti ada yang makan.
and Walnut Brownies.
and againnnnn..
the walnut tu dari Kashmir.
heeeeeeeeee..
tadi tu since tak ada kerja dan tak ada guests pun,
tekak i asyik nak makan je.
i took this Walnut Brownies and i makan with the Vanilla Ice Cream.
licin 3 ketui..
waduhhhh..
Ini lah yang i buat semalam.
masak beriya2.
then lepas masak bebanyak tu, i keep it frozen.
jadi nak makan anytime i boleh panaskan.
kira fresh lah kan..
even Rendang Ayam pun i buat cam tu.
salah satu cara tak nak all the food rosak nanti.
so ini lah dia.
Sambal Goreng Nekminah.
Rendang Ayam Kampung.
Sambal Tumis Suun.
ini lah yang disediakan.
dan makanlah kami anak beranak.
Nampak alas meja tu.
heeeeee...
tu dari Ladakh you.
tapi actually not originally from there.
dari Jaipur lah..
tak pe.
janji ada new table cloth for my big table untuk hari raya ni.
cewahhhhh..
ok lahhh.
nanti i sambung cerita Ladakh, Kashmir ye..
daaaaaa...
Assalamualaikum Yan..
ReplyDeleteBijik apricot mmg bagus utk pencegahan kanser. Tp malangnya perut saya tak tahan mkn.. boleh pengsan sehari.
Waalaikumusalam dear.
DeleteOooo ye ke? sampai pengsan?
asal jadi cam tu?
cherry berry ke?
Wah...banyak Yan masak. Kalau tahu semalam boleh tumpang beraya...hehehe
ReplyDeletetak pe kak. tunggu sabtu ni ye..
Deletesalam aidiladha...sedap brownies tu
ReplyDeleteSalam idul adha to u too dear.
Deletealhamdulilahhh.. mmg i suka brownies.
Salam aidiladha Yan..
ReplyDeleteBestnya menu raya tu..
Dan yg paling best kuih raya dari Khasmir tu ye :D
Thanks dear.
DeleteMood kashmir tak abis2 ye.
Itu lah i..
selamat hari raya kak
ReplyDeleteaduh sambal goreng nekminah tu selalu tengok akak post. menggiurkan btol
Nnt i update the recipe ye..u can do it too..surely.
Deleteselamat hari raya kak yan
ReplyDeleteU too dear.
DeleteSelamat hari raya kak yan...
ReplyDeleteHa ha ha...
Comel je entri ni.
Betul2 jiwa masih di ladakh lh akk ni.
Kih kih kih
akak ni kalau bab masak memang win abis laaa..rase nak pindah sebelah umah je..hehehe..
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Adha..
ReplyDeletewahh, banyak kenangan dari Ladakh...will come back to read your solo trip to Kashmir..
Haritu ada tauke kedai tu cakap, biji apricot tu pahit sikit, betul ke? Makcik pun tak beli lah
ReplyDeletesalam..kiranya raya akak ni bertema dari kashmir new delhi semua tu la kan?..heeee
ReplyDeletebiji apricot tu ada 2jenis kan? 1 rasa lemak2, lagi 1 pahit, sesuai utk ubat kanser
ReplyDelete