Cerita Japan??? Aduiiii.. entah bila nak habis.. i rasa better i cerita pasal raya dulu.. sementelah
semangat lagi berkobar - kobar ni..nak upload gambaq Japan, i still got some problem.. and all these
pictures adalah dari my handphone.. so i loaded all these pics to blog thru my phone. but i buat entry
by using my laptop.. i rasa i got problem with MacKeeper.. nanti lah.. now lagi malas nak betulkan..
biarkan i settle all these story telling dulu then fix my Macbook.
Okkkk.. balik kampung on Tuesday.. we arrived there at nite.. bit tired lah even the traffic was so
smooth.. ye lah.. tadak orang balik lagi kot.. So esoknya on Wednesday, we went to pekan Serkat..
(activity yang sentiasa dibuat, pegi beli sarapan langsung tinjau Tanjung Piai.). Ada pasar lambak..
sooo
i bought something.. teringin nak buat Rendang Ayam dan Sambal Tahun. Mesti ada yang pedas
bagi menyenangkan selera HB. Suka tengok sayur - sayur segar even udara tak segar. heeeeee.. Balik
i terus masak sambal tahun. dan late evening baru i mulakan buat Rendang Ayam.
since banyak barang dapur My Mommi menghilang entah ke mana gara - gara bikin new kitchen, i
just cooked my rendang guna rice cooker. ALHAMDULILAH ok je..
meanwhile, My Mommi buat B E R A S A K. (ramai dah tau sekarang pasal berasak). kat sini i
mencuba buat, boleh refer sini ye...
bagi yang kurang expert, memang ada besar kecik lah berasak My Mommi ni.. so as the expertise in
this bungkus membungkus berasak, i altered some of the berasak yang sudah dibuat.. so yang atas
ini hasil tangan i.. cewahhhh!! sama besar, sama nipis, sama cantik. heeeeee... ye lahhh... dah
berpuluh tahun asyik buat benda ni.. dari zaman kecik sampai dah zaman hampir - hampir boleh jadi
nenek ni lah kan.. apa tak ok nya kannzzz.. dah siap tinggal bungkus balik dan rebus..
anyway,, ini sebahagian yang dibeli oleh HB di Rambah. My Daddi ada gak beli berasak.. tapiiii..
memang tak leh lawan yang My Mommi bikin.. totally out lah.. heeeee.. but stil boleh makan lahh.
cuma standard tu memang very high.
ok.. balik cerita food pagi raya kami.. we all masak gak Sambal Goreng .. yang tak pernah miss..
yang kalau makan berasak kena makan dengan yang ni.. Jawa kita kawin kan dengan Bugis.. ok lah
kannn muhibbah.. tu yang i goreng tempe tu..
dan ini lah My Mommi big table for the morning eid. Berasak yang sudah diservekan dengan i
potong - potong kan dua.. saje je nak kasik cantik kunun.
dah siap sedia menanti wong lanang balik dari masjid..
gambar kami semua tak ada.. ada tak de, gambar My Abduls.. MASYALLAHH.. they are so TALL,
so BIG..
dan Atuk Yayi pun almost tenggelam dibuat depa..
Ok lahhhh. serba sikit cerita eid i.. dan atas ni adalah sajian yang i dah letakkan atas my pinggan.. i
took 2 pcs of ketupat lo (yang ni sama macam berasak cuma menggunakan beras pulut dan yang ini
adalah yang dibeli.. rasanya better dari berasak yang dibeli tu..). and i took one pcs of berasak yang i
buat. Rendang Ayam, be specific, i took ceker you.. wallahhhhhh... sambal tahun, dan i tambah
perasa tekak i, i ulam dengan daun ketumbar.. MASYALLAH BARAKALLAHHH.. enak banget
deh.. ok lahhh. ni je yang boleh i share.. i need to start back my Japan's story. so sooonnnn..
wallah..sedapnya yg dlm pinggan tu...berasak nmpak mcm lontong asli, yg style org Jawa buat tu kan..
ReplyDeleteorg bugis d sabah panggil berasak tu is 'buras'..cara msk bungkus semua nya sama..d mkn brsama ayam msk langkuas..sy x prna bt lg buras n aym msk langkuas..sbb bkn org bugis..hee..sy bngsa brunei..besa mkn kelupis or lamban ..serupa mcm ketupat sbb d bt dr beras pulut plus santan..cara bungkus n daun pembngkus beza..
ReplyDeletenampak mcm sedap berasak... xpernah tengok n mkn lg... huhu
ReplyDeletebestnya kak tgk sesi msk2 akak nih... yelah dulu arwah nyai dana org bugis pun dia biasa msk burasak nih... sedap kan... dana paling suka ketupat lui tuh... nyum2....
ReplyDeletelepat pulut tuh kt johor je ada kot tmpt lain tak penah jumpa kan kak... pun sedap jgk... semua mmg kene lah ngn tekak dana...
amboih akka pun suke mkn ceker jgk yek... geng lah kite...
klu bt rendang ayam... berebut2 adik2 cop ceker heheheh
wak tekak jawa xleh nak mamam brasak tuuu., huhu2
ReplyDeletedulu2 selalu jugak rasa berasak ni sbb mak kawan ade buat tp skrg ni xde dah sbb dah jrg jumpa.
ReplyDeletejawa ye? samalah kita
ReplyDeletebezanya saya tak pandai cakap jawa...paham sikit2 aje
wah menu pagi raya...penuh meja!
siap ada ulam! lapo saya dibuatnya =)
meriahnya menu raya akk...bestkan masak ramai ramai...menu kami lontong dengan sambal sotong je...
ReplyDeletePS: betulkan untung nasib sorg ibu, sian plak mak kawan akk tu...kitorg pown rindu air tangan mak...dlu ada jugak la mak kt dapur, bertiga riuh dpur jdinya, skank dah tinggal berdua je rietta dengan adeq...tpi tetap happy sebab mak raya dirumah, wlau hanya baring atas katil...
Raya haji kali ini kakak tak dpt merasa burasak sebab kakak ipar kakak tak sihat
ReplyDeleteRaya aidil fitri lepas adalah..
Huh! meriahnya hidangan... saat yang paling seronok pada saya... berkumpul dan menikmati hidangan di pagi rasa ramai-ramai bersama famili.
ReplyDeleteMacam mana pun kita mesti kata yang mak kita buat jugak yang paling sedap! sebab kita dah biasa dengan 'air tangannya'. Semua cukup... asam garamnya.
lucu je bila akak mention 3 abdul.hihihi
ReplyDeleteseswai sgt :D
raya kat kl je kak....tapi 2 hari merewang di surau...majlis buka puasa n korban...penat rasa badan
ReplyDeletesedapnya kak yan. Rindu nak makan burasak akak.
ReplyDeleteRasa kampung kita sama lah.. arwah ayah kita asal pontian huhuu.. selalu turun jugak tanjung piai .. :D
ReplyDeleteOh sebutan betul dia berasak.. dari kecil kita panggil purasak... sedap lama tak makan dah huhu.. :D
semakin tinggi 3 abdul
ReplyDeletewahhhh best nyer juadah...
ReplyDeletesalam perkenalan daripada followers #1164
ReplyDeletesedapnya berasak tu.. gigihnya akak buat.. terbaekk..
Jom FOLO kami
nampak sedan rendang tu kak... kami raya kat KL aje tahun.
ReplyDeleteBurasak tu mcm nsi impit ke x penah rsa lgi nmpk menarik
ReplyDeleteSalam kak...lamanya tak menjenguk ke sini.Rindu ngan cerita akak.Okey..nk gi khatam entry lepas dulu...hihihi
ReplyDeletesedapnya k yan....nampak rendang tu terus meleleh air liur..sungguh ni....
ReplyDeletemakan berasak pun kak umah kak yan je ritu...hehehehe
ReplyDeleteYayi...my arwah bapak juga dipanggil Yayi oleh cucu2nya
ReplyDeletealahaiiii sedapnya.... raya nnt nk dtg umah akk laa nk rasa berasak tu...boleh? ;-)
ReplyDelete