cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, February 19, 2015

Sabah Lagi - Sabah Tea Plantation, Kg Luanti Baru, Poring Hot Spring (3)

Siaran tertunda... mood merudum kejap..  macam hilang keceriaan.. terusik sikit atas kepulangan Tuan Guru Nik Abd Aziz.. walau tiada kaitan darah...INNALILAH.. dan Al Fatihah disedekahkan....now back on track.

Ok lahhh... sambung cerita lah yee.. i nak kurangkan membebel.. just ulasan sedikit.. biar gambar bercerita...




okk.. warm uppp..






lompatttt...






auntyyyy!!!... tak larat lahhhh.. i terus suruh depa lompat... dan ini lah hasilnya... anak dara lagi.. so depa masih kuat belaka.. i yang tak larat ni, petik je lah camera ni..






pepagi lagiii.. semua ceria... malam tadi dah tidur lena... jam 9.30mlm lagi i dah khatam.. nikmat sungguh.. pepagi jam 4.30 pagi dah siap mandi.. Ya ampunnnnn.... sejuk banget lhoooo...






dari hotel tadi dah nampak Gunung Kinabalu.. very clear..






i suruh driver kita, Mem Sabar, stopped kat sini.. nak tangkap gambo laa...





amacam!!!! mak dara sedang verangan..






i arahkan driver drove up to Kinabalu Heritage Hotel... kat sini cantik.. paksa anak dara panjat tu.. mak dara perati je dari bawah.. ada yang gayat tuuu..










then Mak Dara and Anak Dara sakan bergambo...







Mak Dara ni verangan kejap yeeee... Nampak tak kabus belakang tu.. memang sejuk kat sini..






okkk...kembali ke pangkal jalan.. kena isi perut.. nak breakfast semua.. ini je pilihan kami.. tak tau nak ke mana dah.. 







sebelum tu.. ini ditenang... goreng panas - panas.. Goreng Pisang.. 






sedap weiii.. pepanas dalam environment yang begitu sejuk.






i makan ni.. Roti Kosong duaaaaa...






ada yang mintak Murtabak... tak habis makan semua.. sebab, sangat besar portionnya..






okkk.. dah kenyang.. on your march get set gooooo....






udara dan suasana pagi di Kundasang.. on the way ke Sabah Tea Plantation..






berpandukan Waze dan papan tanda.. sampai kami di sini..






tak lama di sini... tak sebesar Cameron Highland sudah pasti.. 






terus lagi mendrive... akhirnya sampai di sini.. waktu sampai di sini, mak aiiiiii.. very the hot beb..... boleh buat telur mata lembu atas kepala...heeeee...






lepas bayar entrance fee, terus ke sungai... sakannn depa.










 i tukang tangkap gambo je lahhh.. maleh...






best sangat air di sini.. hijau gitu..
















suruh depa manjat lagi... terketaq - kejaq..






then kami terus ke Poring Hot Spring..






jauh gak ke dalam... tapi seronok sebab hijau je..






tengok air yang deras tu.. jatuh sure hilang ke mana tah tu.. sangat deras..






then sampai ke sini.. Alamakkkk... sedih.. not a natural one.. semua dah di modern kan... rasa tak happy... 






anak dara je berendam.. tapi bukan kat kolam air panas tu.. i merasakan sangat tak sesuai keadaannya... 






anak - anak dara berendam kejap di sini... depa pun tak merasa terlalu teruja... kejap je dah naik..






meanwhile, Mak Dara menghabiskan masa dengan menambah lemak....heeeee...kami makan di sini.. ringan - ringan je... Air Tembikai berasa nenas ni dalam RM18.90.. gila kannnn....






amik ni.. popia..






amik Sago Gula Melaka... biasa - biasa aje.. Abang 'Im buat lagi best tau...






and sandwich... tak ada pilihan bagi sesiapa yang nak makan - makan di sini... menu sama je macam kat hotel.. ye lah under satu company.. under Sutera Harbour.. bit boring lahhh.. ok lahhh.. lepas makan kami terus balik ke Kundasang... penat badan..nak balik dan berehat... dalam pukul 4.30pm kami dah sampai bilik.. nak rehat - rehat sebab ada yang nak bersolat.. sebelum tu kami buat reservation kat satu kedai steamboat.. rasa bosan makan di hotel.. harga mahal tapi kurang memuaskan...










lepas maghrib, kami ke sini.. i forgot the name lah... tapi this kedai berdepan dengan jalan masuk ke Dairy Farm.. 













Pekan Kundasang yang sudah sepi even baru pukul 7.30 malam.. depa maybe dah tido lahh..










oklahh.. simple je cerita di sini.. Steamboat and grilled seafood..sorang RM35..memang mahal.. tapi, tak kesah lahh... janji tak makan di hotel lagi..






ini softshell crabs.. additional tau.. 8 ekor dalam RM40..kami ambik 7 ekor je..sorang sekor..






get ready semua.. sejuk ni tau..






seeee...












mencelur membakar gitu..






i love this mushroom..






then tiba lah ini.. soft-shell crabs.. sedap baaa...






ini cicah dia.. 






i dah surrendered dahhh...






perhatikan je lah yeee..






ini Tokey Muda nya... kami bertolak naik ke Mesilau Resort dalam gelap malam hari.. semua concentrated. heeeeee...tatutttt.. tapi gagahkan gak... hutan beb kiri kanan tu.. mak dara dan anak dara bagai terkunci mulut... after 30 minutes naik ke Mesilau Resort sampai lahhhhh....Legaaaaa..






di luar sang rembulan tersenyum lebar..  so time to sleep.. sekali lagi. i tido at 9,30 malam. hebak oo...tak pe lah kannn.. nikmati nature semaunya... esok nak bangun lagi pagi sebab kami nak gerak balik ke Kota Kinabalu seawal 6 pagi ... okkk...tidooooo...







18 comments:

  1. Replies
    1. Alahhh...beli 2 3 packs je nekcik...sebab PA tak ikut...kalau tak mau.kena tambah luggage...heeeee

      Delete
  2. terliur la plak tengok ketam lembut tu kak..biasa kita org makan dkt Gayang Seafood Restaurant.Sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yani, Kat mana Gayang Seafood tu? kat KK gak ke? ketam tu mmg sedap.. tapi x leh nak amik banyak..buat rasa2 je lah..heeeeee..

      Delete
    2. Gayang seafood agak mahal sebenarnya... better makan kat KK jer... lagi murah

      Delete
    3. Satu tempat saya cadangkan yang masakan dia sedap... cari Promenande Hotel, depan dia ada satu tempat makan nama Anjung Senja... banyak kedai makan kat situ... cari gerai ber nombor 11.. masakan seafood dia memang sedap... berbanding gerai lain... cuba lah

      Delete
  3. walaupun bercuti dlm negara tak kurang seronoknya

    ReplyDelete
  4. itu lah Sabah... siang panas sangat malam sejuk sangat... lagi lagi lah kat Kundasang tu... bagus bagus... semua tempat wajib kat Kundasang dah pegi... nice trip...

    ReplyDelete
  5. seronok nyer kak...sabah is the best place kat malaysia.

    ReplyDelete
  6. Assalam kak yan,
    eeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiii germa betoi la nengok all the foods
    kak yan iols tekozut tau masa scroll down nampak gambor hat kak yan posin sengsorang tu haaaaaaa
    hat tak nampak mukatu haaaa
    kalo scene tu time memalam memang takuit3 he3

    ReplyDelete
  7. Memang best Sabah ni Nieda..yg penting semua enjoy lahh..

    ReplyDelete
  8. Thanks Najib...the best is Kundasang... KK pasti sangat...macam ikan kering kita ni..

    ReplyDelete
  9. Arisha, he..hee. saje je nak bagi orang terkojut lah tuu..

    ReplyDelete

cliks..cliks