cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, January 2, 2018

Ho Chi Min Pertama Kali - shopping time and dinner at Saigon Green House (4).



I sambung cerita HCM i ye. 
agak tonggang terbalik sikit cerita i ni. 
tapi tak pe lah kan..

saje nak share cerita yang kami singgah kat satu shopping place ni. 
ini on the way back to HCMC lepas ronda2 Mekong River tu. 
i rasa most of the tourists esp Malaysian akan ke sini. 
Memang spot for shopping lah. 


apa je ada kat sini. 
sediakan duit je lah. 


Tudung Neolofar ke, Duck ke, bokita ke.
semua ada.
cantik2.
tapi for us yang dah usha kat pasar malam semalam, murah lagi yang ada kat HCMC.


tengok lah Chef CiJu terkejut dengan harga kat sini. 
fixed price tau. 


then once sampai HCMC balik bilik kejap dan buat apa patut, then keluar lagi. 
mission to Ben Thant.. 
Nak shopping u. 
tapi ni kira skimming and scanning dulu. 
kunun lah..
tapi sempat gak rembat sikit2 dulu. 
then balik bilik rehat2 sebelum keluar balik for dinner. 


at 7.00pm, we went out again for dinner. 
kami ke Saigon Green House.
Halal resto lah kan. 
dekat je dengan our hotel. 
kami jalan kaki je reramai. 


simple je resto dia. 
tapi tu lah, kecik.
so that kita kena merangkak lah naik ke tingkat atas. 


i joined this family lah.
seronok jumpa dengan orang baru. 
kenalan baru kan. 
ehhh.. jom kita makan ye. 


jommm..


Nasi dia banyak. 


ini ayam kot. 
i tak makan tu ayam lah tu. 


i like this. 
tofu gitu lah. 


ikan goreng sweet sour lah kot. 
nenasnya sangat lah masam. 
and this is sedap wei. 


still penamatnya buah. 
since then kena tunggu kejap baru kita makan ye. 


langsai.
then kami terus sambung shopping.
jom kita ke Pasar Malam nya.
dan ke Malaysian Street.


ALLAH is the great..
i noticed almost setiap kali i ke luar travel, sure i akan berjumpa dengan silent readers.
It happened again. 
Masa ni i tengah shopping lah ni. 
I ni kan rabun.
tapi jenis yang tak suka pakai cermin moto. 

masa i duduk perhatikan Chef Ciju bargained, i nampak one lady ni senyum2 dengan i. 
i senyum balik even macam agak2 dia senyum kat i kot. 
then dia macam agak dekat gak dengan i. 
 she senyum2 again to me. 
then i dengar dia cakap, "Azian, Azian"
i pun panic lah kan. 
Kat HCM tau. siapa ni?
I kenal ke?
terus i tanya, siapa ye?
dia pun bagi tau lah nama dia. 
alahaiiii..
apa lagi.
i peluk terus lah.

mintak maaf sebab buat selamba je at first.  
rupa2nya satu Shah Alam je pun kami. 
bertukar2 number phone lah kami. 
thanks sudi menegur. 
kalau sesiapa yang ternampak i kat mana2 tu, tegur lah.
kalau i diam je tu, means i rabun tau. 
heeeeeee


okk.. 
sambung shopping. 
sakan kami tau. 
suka pulak tu. 
ini baju i beli kan for my abduls. 
sehelai dalam RM45.
beli tiga, jadi RM40. 
kebetulan ada 3 abduls.


yang menjualnya alahaiiii..
manis2 nya. 
pandai cakap melayu lak tu. 
hebat depa ni tau. 


ini kedai nya. 
banyak kami melabur kat sini. 


kalau teringin nak beli coffee, memang banyak yang menjual cam ni. 
tapi i prefer yang kat resto Moslem betul. 
memang best. 


Maka bila dah kepenatan, kami singgah resto yang semalam. 
kami pekena balik coffee semalam. 
Chef Ciju ordered pulak  Pao dia. 
Makan Ciju. 


ni gak dia beli, 
aduhaiiii.
jom balik tido. 
kaki dah penat sungguh ni. 


kat bilik mula lah kami kombah2 barang yang dibeli tadi tu. 
tengok lah ni. 
murah beb. 
tapi i memang kurang  suka kain2 jenis ni. 
masih lagi prefer kasa rubiah. 
tapi makin susah nak cari ni. 
ok lahhh.. nanti i cerita pulak time shopping beriya2 i kat Ben Thant. 
okkkk.

15 comments:

  1. memang seronok shopping lah kak kalau ke sana ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. sediakan je Dong bebanyak Cik Lily.. kalau tak pun tak payah tukar duit.. RM semua accepted.

      Delete
  2. syoknya dapat shopping banyak. sana mmg heaven dgn lofa la, duck, ariani la kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... bawak duit sebakul pun macam tak puas gak..

      Delete
  3. seronoknya jadi orang popular ni kan..ke mana pergi pun ada je peminat yg menegur ye..dah boleh bukak kelab peminat dah tu...

    ReplyDelete
  4. Selamat Tahun Baru owner blog yan-yanjournal.

    Tahniah!
    Blog yan-yanjournal terpilih dalam senarai Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu dan surprised sungguh..
      thanks atas penghargaan.

      Delete
  5. senyum lebar puan punya blog bergambar dengan peminat yaa...
    TAHINAH kerana tersenarai dalam TOP 55 Blog Travel Malaysia 2017!!
    teruskan berkarya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..heee..hee..kanzz..

      I sendiri pun mcm x caya tau.alhamdullilah.

      Delete
  6. Jumpa silent readers eh..kalau JM mesti malu2 kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. ye ke.. kalau malu sure tak boleh nak sembang2 kan.

      Delete
  7. Adeh!! Seronok tgk kak yan bershopping..pegi HCM kalau x borong rugi woooo..makan HALAL pun byk..heaven laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang tujuan asal tu JM kalau tak shopping. HCM kan tpt buang duit.. adehhh.
      food pun heaven mmg.

      Delete

cliks..cliks