cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, January 31, 2018

Berjimba di Bandung (3) - Wisata Grafika Cikole



Hari kedua kami di Bandung. 
Pagi ni Abang Luqman pulak balik ke asrama. 


dah get ready dia.
lambat masuk sure kena denda.
tapi dia kata tak pe lah bu..
well, orang lebih dewasa ni dia agak relax sikit berbanding Abang Irfan.
Abang Irfan ikut peraturan sungguh.
lagipun semangat dia lain macam sikit.


kami hantar Abang Luqman dulu. 
this journey, i needed to take my supir. 
otherwise cam ne nak bergerakkan.. 
sebab banyak tempat kami nak pegi luar dari Bandung. 
Area Lembang sana. 
Asrama Abang Luqman ni terletak di Cihdieung, Lembang. 
Kalau sesiapa dah pernah ke Bandung dan pernah ke Kampung Daun, asrama Abang Luqman sejajar tempatnya ke sana. 
siap bawak bekal untuk kawan2nya. 
belikan Princess Cakes. 
biar depa tu merasa. 



then kami tinggalkan Cihidieung menuju ke Grafika Cikole. 
ada apa di sini?
kenapa ke sini?

well, for me, i know that this is a new wisata  kat area2 Lembang. 
Kalau dulu orang tau sangat pasal Tangkuban Parahu. 
Kalau dah ke Bandung almost 6 kali tak kan nak ke sana 6 kali gak kan. 
so i berpeluang melawat ke new place pulak. 
in fact the supir pun tak pernah sampai.. 
maka dengan kami dapat lah dia melawat sama. 
Entrance fee dalam Rph15,000.

apa dia Grafika Cikole?
i google je lah ye..

Grafika Cikole Lembang – Ingin merasakan serunya berwisata alam ala pedesaan Eropa? Wajib banget untuk mampir ke Terminal Wisata Grafika Cikole yang lagi hits di Lembang, Bandung. Grafika Cikole merupakan area hutan yang dipenuhi pohon-pohon pinus besar yang kerap dikunjungi oleh rombongan keluarga. Lantas, kenapa Grafika Cikole Bandung disebut sebagai all in one?


dari bahagian ni kena lah turun ke bahagian bawah sinun.


dari kejauhan. 


sebelah sinun pun memacam ada. 


suka i.
hijau je.


macam2 jenis penginapan ada di sini. 
macam2 jenis..
murah ada, mahal pun ada.
i tak google sangat akan hal tu. 
just nak jalan je. 


Indonesia ni memang kaya dengan quotes yang baik2 dan menghiburkan.


tak lah pulak i selidik apa tempat tu. 
macam area nak naik jembatan gantung ni je. 


Mak mak bedah tak kuasa nak jalan bebanyak..
merangkak gak nak naik ke atas nun. 


another penginapan yang disediakan di sini. 
Mak Bedah tangkap gambo je lah ye.


ini agak exclusive sikit. 
maybe harganya mahal sikit. 


kita tumpang bergambar ke lah ye. 


dan yang i suka, yang ni. 
boleh muat paling ramai 3 orang kalau tak silap.
kat area ni dah memang sejuk dah..
angin berhembus.
penginapan ni betul2 terletak dalam hutan pines ni. 
depa panggil hutan pinus.

memang best.
memang cantik.
memang menarik.


bersyukur  dapat ke sini even tak dapat menginap barang semalam. 


nampak tak penampakan di situ. 
heeee
tak dapat masuk ke dalam tu, dapat gambar ada kat pintu pun cukup lah. 


bunga2 segar je..
rasa macam nak petik je..


bunga2 berkembang. 


bunga2 ni lagi kembang. 


ada lavender kat situ gak. 


puas sungguh bergambar. 


sib baik supir boleh tolong tangkap. 


menuruni bukit.


itu jenis lain pulak. 
ada yang berkhemah punya tau. 


sakan mak daras and anak dara.
satu lagi jenis penginapan. 


kami nak ke strawberry and deer farm.


santai duluan ya buk.



penat dah..
jom kita minum dulu. 

tegang dah kaki mak bedah. 
rehat kejap sambil basahkan tekak. 


then kami ke bahagian ni. 
ada pulak lah kambing2 cute ni. 


bagi makan depa ni pulak. 
i memang al geli lah.



sakan depa.
kat sini ada macam2 activity boleh dibuat. 
u all google lah ye. 

A post shared by aszurabakes (@aszurabakes) on


kalau chef ciju semua binatang dipanggil baby.



i just love all the flowers here. 
even i ni bukan penanam tegar sekarang ni. 
tapi bila tengok bunga2 ni hati jadi berbunga jugak lah kan. 


macam2 ada. 


supposedly boleh kutip strawberry. 
tapi semalamnya dah habis dipetik. 
tak besar mana pun tempatnya. 
dapat berkunjung ke sini pun dah ok sangat lah. 


kawasan berbumbung tu lah tempat pokok strawberry.


Mak Bedah velanja gambar yang tak berapa nak lawa ni. 
Lepas tu we all langsung ke Dusun Bambu.
Satu lagi wisata yang baru di Lembang. 
Dekat dengan asrama Abang Luqman yang lama tu. 
Tak terasa penat badan kita ni sebab kan sejuk.
cuma kaki je lah tegang. 
kepenatan jalan2. 
tak Aiman tak kesah.
heeee.
okkk.
next story..
soooonnnn.

6 comments:

  1. lokasi hampir dengan kawah putih ke? Dulu lepas kawah putih kami singgah Satu tempat banyak rumah macam tempat ni

    ReplyDelete
  2. owhhh...xpernah pergi sini
    cantik pula tengok
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi tu Hans. memang best tpt2 baru diarang ni.

      Delete
  3. Waaahhhhh cantiknyaaaaa tempat ni Kak Yan...!! Kena repeat Bandung sbb kawan kata ada tempat cantik tak mcm dulu..

    ReplyDelete
  4. Memang best mulan.. new tourist spots lah.. kalau dulu tangkuban parahu lah, white crater lah.. now benda2 ni lah..kagum tgk cara depa appreciate alam.

    ReplyDelete

cliks..cliks