cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, January 17, 2018

Ho Chi Min Pertama Kali - our last lunch on the last day (8)


okkk.. 
kita sambung cerita HCM i yeeee.

Hari last dah ni kat HCM.
pagi ni memang kena makan pagi kat hotel lah kan. 
makan apa yang  patut je lah kan. 

makan ala2 mat toleh gitu. 
bersalad2 pepagi hari ni haahh!!.
tapi yang penting perut sudah terisi. 
alhamdulillah. 


yang penting perut terisi.


then our bus dah tunggu. 
at 10.30am not we all checked out dari hotel.
pagi ni activity nya adalah sight seeing. 


ke sini dulu. 


This is REUNIFICATION PALACE.
kira macam tengok sejarah lah..
we all tak masuk pun. 
in fact i m not a type of person yang suka ke museum2 ni. 
so benda2 ni takat ambik gambo je lah kan. 


kalau i memang suka yang cam ni. 
i suka pokok2 yang berdepan dengan palace tu tau. 
orang lain beriya2 tangkap gambo kat situ, kami busy tangkap gambo kat jalan ni haahh.
then kami naik balik bus tadi tu. 
then diturunkan lagi. 



kami melewati this church. 
jom google. 
mak bedah tak kuasa nak buat research. 

The Saigon Basilica of Our Lady of the Immaculate Conception was built between 1863 and 1880 under the French colonists. They used only building materials imported from France; it has a red brick exterior which came from Marseilles and stained glass from Chartres Province in France. The church has an overall neo-Romanesque design. The walls of the interior are white with contrasting brown beams. There is a high vaulted ceiling and elegant arches down either side of the nave.The church’s twin towers are a distinct feature on the city skyline soaring 60 meters into the air. The square towers house six bells each and are regularly rung. The church holds a statue entitled Peaceful Notre Dame which was imported from Rome and is made of Italian granite. 

ok lah kan. 
share info lagi kan. 


ini pulak, Central Post Office. 
suka tengok building nya. 

The central post office building has become a tourist attraction because of its beautiful architecture and history. It is Vietnam’s largest post office. The building was completed in 1891 when Vietnam was part of French Indochina. It exhibits architectural features of Gothic, French and Renaissance styles and was designed by Alfred Foulhoux and Auguste Henri Vildieu.

i google je tau.. 
and share the info about this. 


kalau dah jadi tumpuan tu kan.. 
bila nampak anak2 dara viet kong ni kan, we all mintak nak bergambar lah kan. 
suka depa. 
ramping2 lah weiiii..
mak bedah duk belakang2 lah kan. 
malu bila duk sebelah depa ni. 


ada pulak group kanak2 ni. 
cumel2. 


masuk lah kami ke sini. 


prove ni kan.


gambo ler kan.
depan Seoul door tu..
orang tu kan nak ke Jeju keesokan hari nya ni. 
so dia ambik aura. 


we bought this n mailed to someone. 


then keluar dan jalan2 pulak nak ke Hard Rock Cafe. 


suka area ni. 



tangkap gambar lagi lah.



sampai lah di sini. 


i tak beli apa2 pun. 
m not a big fan of HRC.


tangkap2 gambar je lah.
yang lain ada lah membeli. 


i lak, ke sebelah.
beli ayor.
heeeee


then we all naik balik bus tadi tu. 
ronda2 lagi. 




diturunkan the rest. 
i tak join. 
sebab tak nak buang tenaga lah kan.


duk je dlm bus. 
sambil driver tu pusing2. 
best gak. 


tu depa tengah berjalan2. 
i duk je sambil petik2 gambar.


then kami dibawa ke Resto Kampung Pandan for our last lunch in HCMC


still early tau.
tapi bila dah disuruh makan, maka makanlah kita. 


macam2 ada.
i love this. 
makan banyak pun tak pe. 


ini makan dengan Pao dia. 



ni haahh.



ada ini gak. 


ada nasi goreng gak. 


ada Mee Goreng pulak..
ya ampunnn.
nak meletup perut. 
memang mewah sungguh lah. 


buah2 fresh..



dessert lah kot. 


then lepas makan, kami dibawa ke masjid.
those yang nak solat. boleh lah kan. 
i ABC.. wink!..wink!.


so i tak masuk lah kan. 
rugi gak tak masuk bila diingat2kan..
tak pe. 
nanti kita ulang ye..
heeee


berada di celah2 banguann pencakar langit. 







ada yang sempat berjemaah..





ini adalah resto yang ada berdekatan masjid. 
memang banyak resto halal di sini. 
then we all decided nak terus ke airport je lah.
masih banyak waktu tersisa..
tapi tak pe lah..
baik rehat di airport nanti.


typical rumah di Vietnam.
Rumah rocket.


perjalaanan menuju ke airport. 




disebabkan agak awal kami sampai.
we all lepak2 lah.
nak cari tempat yang ada Wifi. 
sebab nak contact orang kampung,
nak bagi maklumat sebelum terbang gitu.


kami lepak di Star Cafe. 
pekena coffe for the last time. 
wowww!!.
soooo kawww.



ahaaaa.. 
maamt2 mana tu?
heeeee..
masa lepak2 ni.
at first hanya me and Chef Ciju je yang duduk di sudut ni. 
then these two men duduk kat sebelah. 

kami bertegur sapa.
orang Greece you.
CEO and Manager hotel di Santorini. 
Walaweiiii..
i memang kenan na nak ke sana. 
they gave their name card. 
i will email them kalau2 tercampak satu hari nanti ke sana. 
siapa tau kannnn.
INSYALLAH..


time nak balik dah. 
nak masuk kapal dah ni. 
check in kita. 



then boarding time. 

ALHAMDULILAH..
satu perjalanan yang baru buat i. 
first time joined small group. 
it was a great time.

those yang suka nak ambik group cam ni. 
boleh contact my cousin ni. 
senang nanti.
i bukan jual package. 
just share with you guys this contact. 
RAHINA SUBOH, 012-207996.

ok tamat cerita HCM i..
nanti i update cerita bandung i pulak ye..
okkkk. 
daaaa

16 comments:

  1. cuma masjid je aritu kami x sggh sbb blk awal... so pasni nk repeat lg ke kak ke hcm?😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa mmg nak.. akak nak shopping je.. tp make sure what kinda things yang nak dishopping kan.. masalahnya akak ni tak pakai all the tudung2 yg ada dijual kat situ.. tp kain2 potong tu mmg menggiurkan lah.. tungguuuu..

      Delete
  2. dh puas supink lastday jln2 cuci mata je ye kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat kalau nak ke Ben Thant tu lagi dana.
      lagi pun dgn group kan. kalau sendirian, mau ulang lagi ke sana tu. heeeee

      Delete
  3. Teringin nak try Vietnamese rolls tuuu :D

    Sy pun antara yg fikir panjang bila nak masuk muzium or anything related to history. Kadang2 rasa seronok bila tahu kisah di sebalik kejadian sekian sekian. Tapi cepat betul la mengantuk nya T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat boring ye Hanis. i yg lagi dah tua ni lagi lah boring. heeeee

      Delete
  4. kak yan, jneguk blog kak yan memang tk pernah kecewa. buat mek lagi tringin nak trvael. tgk incremaent tahun ni, mane tmpat bleh pegi. hehehehe

    ReplyDelete
  5. Best kan pergi HCMC, nanti saya pun nak pergi lagi ke sana kalau ada rezeki nanti - nak gi minum air kopi vietnam .hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping dengan minum kopi kan. heeeee.
      akak pun plan nak ke sana lagi nnt.

      Delete
  6. Kak Yan,..popiah udang ke tu? ke nama lain..tgk pun dah tahu sedap..kalau JM..5 pcs pun leh mkn sorang :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa panggil vietnamese rolls. kulit dia tu nak kena basahkan.. then dalam tu mostly fresh vege mcm taugé, dan macam2 lah terrasuk udang yg direbus tu. yang sedap pencicah dia tu..
      tapi besaq2 u.. bukan macam kat malaysia yang kedekut, kecik2 gitu.

      Delete
  7. wow..CEO dan Manager Hotel di Santorini..jauh dorang datang..dpt contact..senangla kalau ke sana nanti..bila nak pergi tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul JM. memula cam tak casa je.. but then the CEO said, nnt kalau nak pegi, email dia. tapi hotel depa ni mahal bebeno.. telan ayaq liuq kita ni haaahh.

      bila? well, nnt2 lah kot.. kumpui duit seguni nnt..

      Delete
  8. Assalam

    Tingin gak nak gi Ho Chi Minh

    ReplyDelete

cliks..cliks