cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 2, 2018

Berjimba ke Bandung (4) - kami ke Dusun Bambu dan Rumah Mode



tadi (kunun2 lepas baca N3 yang sebelum ni ye) kan baru lepas ke Grafika Cikole. 
dekat2 Lembang je. 
maksudnya dekat2 Tangkuban Parahu. 
memang dah plan, kami nak spend time jenjalan je hari ni. 
bukan shopping time lagi masa ni. 
jadi since we still got time, we decided to go to Dusun Bambu. 

Nak tanya exactly kat mana tempat ni memang i surrendered. 
sebab nya i main bagi tau je kat our driver. 
dia tau lah nak menghala ke mana.
tak pernah kata tak boleh.
ikut je lah kehendak kami ni. 
tengah2 jalan kot nak beli itu ini, boleh je dia pusing balik ke tempat tu. 

jadi ke Dusun Bambu ni dia dah tau kat mana pun.
Lagipun Dusun Bambu ni dekat dengan asrama Abang Luqman masa memula dia di Bandung. 
In fact Abang Luqman pernah bagi tau, dia jalan je exercise pagi hari jalan ke sini. 


Bambu tu maksudnya buluh.
tu yang banyak buluh tu.
creative sungguh depa ni. 


ni dah ke bahagian dalam ni. 
saja nak tunjukkan dusun bambu punya tajuk lah.


kena beli ticket. 
dalam rph15,000 cam tu lah.
then tunggu ada transport yang akan pick up kita. 
masih tak sure apa yang ada di dalam tu. 


suka pulak tgk van yang angkut kitarang ni. 
meriah and so cute. 


dan kami dibawa ke satu destinasi.


memang luas lah.


pemandangan sekeliling. 


then kami diturunkan di satu pit stop.
masih blur lagi ada apa kat sini. 
tak tau mana nak pegi. 

bila semua orang turun, maka kami turunlah.
survey2 lah apa2 kat situ. 


the ambience memang so nice. 
so green.
cuma agak riuh bunyi manusia. 


nampak ni dulu.


cute kan.
macam taman untuk kanak2 bersuka ria. 


rupa2nya khas utk rabbit. 
cumel sungguh even i rasa geli..


memang so cute. 


luas kawasannya..
ingatkan kami nak makan kat salah satu tempat yang istemewa di sini. 
tapi katanya kena tunggu another 1.30 hours. 
alahaiii..
tak payah lah.
we went to one place yang kitarang boleh order terus dan makan.
dah lapar beno. 


mencarilah depa dua di sekitar sini. 
i duk relax je. 
pilih lah apa2 makanan for me. 
i makan je.
chef ciju dah tau selera i. 


kami pilih utk duduk kat area lain. area yang tadi memula sampai tu pack sangat dengan mak pak dan anak2. 
serabut sikit. 


suka i decor kedai ni.
Japanese style


suka sangat.



Chef Ciju ambik ni. 
Es teller. 
favorite.
manis potong kaki lahhhh weiii.


alahaii.
tak sangka gambar blur.
my drink
herb one.


our food. 
macam2 nama.
kami makan je lah.


sedap 


dan sedap. 


suka memang dengan presentation depa ni. 
kenapa kat Malaysia tak macam ni. 


ada yang ni. 
sedap gakkkk.
semua sedap lah.
dah kenyang dah..
satu hal lagi nak kena settle. 
toilet.


a must lah.


ke sini gak. 


very nice musollah. 
alami gitu.
so nyaman lah.
i is happy lah.


ini terpisah.
selalunya musollah di Indonesia ni bercampur lelaki dan wanita.
memang kekok sangat lah.
very open.
yang ni memang istimewa.
terpisah.
rasa selesa sangat kalau nak merehatkan kaki yang kepenatan ni. 


then baru kami explored kawasan keliling.
cud say, this place ni macam taman bunga lah. 


macam2 bunga ada. 


nama je tak tau. 


bunga senduduk pun ada. 
cantik lah bila lebat dengan bunga2 tu. 
then berjimba kami di taman bunga ni. 


i is kecik you.


gambar lagi ye..


dan lagi.


macam2 ada lah. 
happy je kami .





indahnya..


penuh jembatan


kami ke sini lagi.
tadi kami makan.. 
ni nak jenguk kawasana yang memula kitarang nak makan tadi tu. 


penghias.



nak tengok apa kebenda ni ek?



tunggu siapa tuuu.



jangan gundah guiana, mari kita bersuka ria.


macam sarang apa tah.
ni daun2 nya macam mati dah. 
tinggal ranting2nya. 



ini masih ada daun2 segarnya.
ada bunga lagi.


rupa2nya ini tempat makan. 
so tadi tu kena tunggu lah lama untuk makan.
tak pe lah.
dapat gambar pun ok dah. 
tempat ni dah nak tutup sebenarnya.
at 6PM dia tutup.
jadi kami pun dapat ambik gambar je lah.
pun alhamdulilah.


kami tunggu di sini untuk ambik transport yang disediakan balik ke tempat memula tadi. 


kat sini Iyan dah tunggu kami dah. 
Kami langsung gerak balik. 


tapi sempat singgah beli ni untuk Abang Luqman dan kawan2nya. 
Beli murtabak manis. 


macam sedapnya la weiii.
then kami jumpa Abang Luqman.




ini dah nak maghrib dah. 
langsung kami ke Bandung. 


terus kami ke Rumah Mode. 
actually nothing nak beli kat sini. 
sebab more on jeans lah, t, shirts lah. 


i memang aka beli lah.
but i just bought baju baby for baby Cik Ti nanti. 
tak lama pun we spent our time here.
then kami dinner. 


kami di sini. 


Rumah Mode ni just recently dibuat renovation.. makin cantik.


makan lah apa2 pun. 
pilih mana yang berkenan. 




macam2 ada. 



tapi i dah tak bernafsu dah. 
kepenatan sangat dah. 
nak balik, nak mandi dan nak tidur. 
i just bought atas ni je. 
makan dah tak lalu. 
ok lahhh. 
enuf cerita hari ni. 
esok kami buat apa ek?
tungguuuu.

14 comments:

  1. Replies
    1. memang jadi kesukaan anak2 idzwa. seronok bebeno.

      Delete
  2. Cantik dan lengkap dengan kemudahan asas tamannya... :)

    ReplyDelete
  3. Bestnyaaaaa.. Mmg plan nk pi Bandung lagi. Thanks for sharing kak yan

    ReplyDelete
  4. surrendered siap2 ye..tak jadi nak tanya kat mana..:))..kena usaha sendiri kan..tak boleh malas kalau nak dapat info..
    bijak mereka menguruskan sumber alam semulajadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..malas u. Alaaaa macam nak ke Tangkuban Parahu.

      Delete
  5. Lawa tempatnya ye kak yan. Taman yang luas. Pandai di dekorasikan. Lengkap fasiliti pulak. Hehehe. Bilalah boleh ikut kak yan ke bandung ni? ehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anytime, habaq mai, sure boleh je pegi. Heheehe

      Delete
  6. kenapa yaa kt malaysia tak banyak kawasan mcm ni??? baca entry ni tingat kampung daun

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysia i rasa ada anies.. tp bila dibangunkan then dibiarkan. masalah kita tu lah..

      Delete

cliks..cliks