cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 9, 2018

Berjimba ke Bandung (6) - bye bye Bandung



today was the last day kami di Bandung.
since our flight back lewat petang, 
so banyak lagi yang boleh dibuat pada pagi nya. 
First of all i went to Darrut Tauhid to settle few things. 
like school fees Abang Luqman and Abang Irfan.
ambik result diarang. 
Plus nak say good bye to my omel lah.


Sempat mem lina bergambo kat sini. 

Tak dapat nak ke tempat Abang Luqman sebab jauh sikit dari Darrut Tauhid tu.
Tapi tak ralat lah sebab kelmarin tu kira dah say good bye lah sebab kami siap singgah balik dan bagi kuih lagi lepas berjimba ke Grafika Cikole dan Dusun Bambu.
Now turn Abang Irfan lah.


i click dari google ni. 

Berdepan dengan office DT tu ada kedai jual kuih2.
last time dipanggil Klinik Lapar.
tup2 dah ditukar nama pulak..
Doktor Kue. 
tak ada gambar Doktor Kue.
suka sangat ke sini.
jom tengok kuih2 nya ye.


Kiranya kuih2 ni macam yang ada di Kartika Sari. 
Malah di sini lagi murah lah pastinya. 


semangat memilih.
we all suka lemper dia lah.
tapi kat sini dah habis lah pulak.


cantik2 packaging dia. 



bungkus bawak balik Malaysia for sure. 


then kami menuju ke area asrama Abang Irfan.
ada renovation lagi di area ni. 


bunga2 memang banyak ditanam di kawasan keliling. 
this area memang meriah lah..


sampai asrama Abang Irfan, dia tengah halaqah.
Ibu kacau kejap.
Ini bukan acting tau. 
Mem Lina yang tangkap gambar candid ni. 
suka pulak i. 


kalau dah anak koret kata orang jawa.
manjanya kan terlebih. 
lagipun yang ni masih mau digomol2 lagi.
kalau yang dua tu dah terlalu tinggi. 
susah nak dirangkul.
yang ni masih sedap dipeluk.
akan ditadah je pipinya untuk dicium.


tengok ni omel ibu dah sama tinggi dengan ibu. 
membesar tak depan mata ibu.
berkorban segalanya lah.
Masa, tenaga, duit, dan berkorban rasa dan perasaan tu yang paling hebat. 
kalau berkorban duit, mungkin tak menjadi masalah.
sebab ada yang kata berbelanja buat mereka yang belajar di jalan ALLAH ni sentiasa dirahmati ALLAH.
malah ALLAH janjikan sesuatu.
apa tah lagi buat anak2 ibu ini. 
apa yang dimintak selalu terpenuhi..
kan depa dua ni tak duduk sekali.
for sure belanja bulanan kami pun berkurang. 
jarang sekali kami menolah permintaan anak2 tapi masih lagi dalam kawalan..
bukan menurut saja..

Ahhhhh.. tetiba sayu dan sedih lah pulak. 
I miss them so much now. 
ahhh..
tak pe..
Abang Irfan target dalam 2.5 tahun dia akan habis. 
Abang Luqman, terserah dia.
Kalau menurut i pulak, tak kesah lah berapa lama.
tak jadi masalah.
tiada dalam kepala i cepat2 belajar nanti boleh kerja. 
no. 
Inshallah sentiasa want the best for them. 
they freely can choose their own way..
but still kita guide them. 
INSYALLAH..
ALLAH maha tahu. 

i just wanna share with other parents yang ada niat nak hantar anak2 ke mana2 tahfiz atau belajar agama, teruskan..
memang payah at first..
tapi after some times, inshallah.
cuma rasa anak2 tak membesar depan mata itu saja. 
PENGORBANAN.

ahhhhh..
sedih2 pulak..
dah lah..
Abang Irfan ajak keluar makan.
Dah mintak izin, kami nak pegi makan area Gegar Kalong. 


Masjid ni dah hampir siap.
Cantik.
Abang Irfan selalu jemaah di sini. 
Solat selalu sama AA Gym.


Kota bunga.
jadi banyak lah bunga ada. 


jalan di Geger Kalong ni memang busy. 
tak sunyi lah. 
tambah2 ada santri yang ramai. 


Abang Irfan kata memang tak boleh jimat kalau asrama di Geger Kalong.
Sebab kedai makan bersepah banyaknya,
food pulak tak mahal. 
sebab rata2 anak2 sekolah yang ada di sini. 


jangan difikir kotor lah apa lah.
bila dah biasa, INSYALLAH..
hanya pandangan mata. 
hakikatnya insyallah bersih. 


Surabi.
macam nak beli. 
tapi nak pegi makan tu yang tak beli. 
Nanti ingat nak stay area Geger Kalong lah.
siap lah weighing scale nanti. 
melompat terus. 


tengah mengoreng ni. 


Abang Irfan ajak makan di sini.
Makanan padang memang jadi pilhan. 


I suka ayam goreng dia. 
sambal ijo dia.
pucuk ubi dia. 
dan kikil dia.. 
kikil tu urat. 


Dendeng. 
Tapau bawak balik, tup2 tercicir dalam kereta pak supir. 
waduhhh..
bukan rezeki namanya. 


this was for hubby kunun2 nya. 
melepassss.


adik yang tengah tu siap tanya, Nenek mana?
heeeeee.
ingat lagi dia dengan kami. 
ye lah. 
we all cover satu kedai dia waktu tempohari tu. 
memang ingat lah dia. 
ALHAMDULILAH..


lepas makan nak balik ke DT semula. 
Abang Irfan nak beli ni. 
Ingatkan untuk dia. 
ooo utk kami.
suruh rasa.
dia lah yang bayar. 
belanja kami tuuu.


tanya i tak nak iktikaf ke. 
alahai, tak terlintas lah pulak..
tak pe, 
Inshallah nnt ibu ke sini lagi, stay area Gegar Kalong dan cuba buat apa yang you suggest ye omel. 
INSYALLAH.


time to say good bye.
alahaiii sayu sikit je. 
yang penting dia ok. 
me also ok. 
tak nak tunjukkan rasa sedih. 
i want him happy. 
indeed. he is so happy belajar di sini. 
YA ALLAH jaga mereka untuk kami. 


langsung menuju ke bandara. 
Mbak Lies dah menunggu di sini. 
sedih dia sebab tak dapat berjimba sama kami. 


tak pe.
kita tangkap gambar sebanyak mungkin. 



bags yang tak beranak.
sebab masa datang dia kosong. 
heeeee


she likes taking pictures of us. 
mesti dia akan uploaded kat IG lah. 
FB lah.
she is so close to me.
ALHAMDULILAH ada teman yang sudi membantu di Bandung. 
Anak2 pun dah rapat dengan beliau. 
Semoga ALLAH sentiasa merahmati beliau dan keluarganya. 


she also baik with Chef CiJu.
malah sering WA. 
dengan i jarang2. 
sebab i ni jenis pemalas nak menulis kat WA tu. 


nak masuk immigration dah. 
settle kat immigration kami terus ke ruang boarding. 


usually this is our lepak place. 
sambil pekena coffee before fly back.
sampaikan budak yang kerja kat situ pun dah kenal sangat dah. 


then terbentang Princess Cake atas meja ni haahh.
Sakan kan. 
ini sikit tau you. 
last time siap berkotak2. 
Bukan makan sendiri.
share2 dengan yang lain. 


last gambar before naik kapal.
bukan kåpål tongkang ye. 
kapal terbang.


ALHAMDULILAH.. 
habis cerita Bandung. 
Anak2 mungkin akan balik in ramadan. 
ada yang mintak, kalau boleh depa dapat balik awal dari dulu. 
esp Abang Irfan yang dulunya ada problem dengan Kitas. 
Inshallah maybe depa balik 15 hari sebelum hari raya. 
dah nak kena beli ticket ni. 
ehhh.. Ibu nak hantar gak ke. 
heeeeee..
tak kotttttt.

10 comments:

  1. perghh
    banyak kuih2 yang tak pernah tengok dekat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm2 ada Hans..larat tak larat nak makan je lah.

      Delete
  2. Seronoknya bercuti sis :D macam best je princess cake tu. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata cuti sgt pun idok ler kan..hehehe..

      Mmg best princess cake tu..berbaloi beli.

      Delete
  3. sayu je hati....pe, demi kebaikan dan masa depan dorg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah dear..mmg.sayu bila teringat2..tp insyallah ibu tetap kuat.

      Delete
  4. diorg pergi krn ilmu...jd kita kat sini doakan yg terbaik utk mereka kan...btw, kak yan g lg sn nk kirim kek princesssssss hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye anies.. INSYALLAH..m ok.. lebih2 sekarang ni.

      Boleh je.. tapi u kena ambik kat airport.. i mmg tak buat delivery. hehehe

      Delete
  5. salam kak nak Tanya princess cake tu beli di mana? boleh tahan berapa lama? flavour apa yang sedap? lagi sedap dri bandung makuta ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dear.. baru nampak your comment here.

      Princess ni cake dari Syahrani. Lagi sedap dari makuta. takat seminggu sedap lagi lah dimakan.

      Delete

cliks..cliks